Sfatulparintilor.ro

TOP 10 fructe si legume vedete in septembrie. Tu cat de des le mananci?

fructe si legume vedete in septembrie

Vara s-a terminat dar bogatia fructelor si legumelor parca de-acum incepe. Luna septembrie ne incanta cu o varietate de fructe si legume bogate in vitamine. Ne vom bucura inca de prezenta piersicilor, nectarinelor, pepenilor si a perelor de vara, insa vor veni in forta si fructele sezoniere: prune, struguri, smochine. Ca sa nu mai vorbim de legume: porumb, ciuperci, varza, praz si celebrul dovleac.

Iata, asadar, un top 10  fructe si legume vedede in septembrie

1. Smochine – bogate in calciu

Smochinele dulci si suculente sunt bogate de fibre si ajuta la constipatie. In plus, contin minerale precum calciu, potasiu si magneziu care protejeaza sanatatea osoasa.

2. Struguri – detoxifianti

Septembrie incepe sa aduca minunatele beneficii ale strugurilor. Vitamina C, fibre, antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi si ajuta organismul impotriva constipatiei.

3. Pere de toamna – pentru tensiunea mare

Perele de toamna sunt excelente in protejarea organismului impotriva hipertensiunii arteriale. De asemenea, au un continut bogat de potasiu si apa care au efect diuretic si purificator. Prezenta fibrelor si ale flavonoidelor aduc beneficii impotriva constipatiei. De asemenea, sunt recomandate si pentru diabetici.

Citeste si: 8 fructe si legume pentru sanatatea barbatilor

4. Mere – pentru digestie

Un mar pe zi tine doctorul departe, nu? Nici nu este de mirare avand in vedere faptul ca deliciosul mar contine vitamina C, acizi si saruri care stimuleaza digestia si au efecte antiseptice. In plus pectinele favorizeaza tranzitul intenstinal si protejeaza flora digestiva. De asemenea, reduc nivelul de colesterol.

5. Mure – Fier si vitamina C

Excursiile montane iti aduc in cale murele. Ca si celelalte fructe de padure, murele protejeaza sanatatea cardiovasculara si sistemul imunitar. In plus, avand efect astringent, ajuta in cazurile de diaree. Atentie, insa, daca sunt prea coapte au efect invers si accelereaza tranzitul intestinal!

6. Rubarba – pentru anemie

Rubarba se poate transforma intr-un preparat delicios impotriva anemiei, gratie continutului ridicat de fier, acid folic si vitamina C.In plus, rubarba contine vitamina A, precum si B6, B1 si B2. Studiile recente au dovedit ca rubarba contine antioxidanti care protejeaza corpul impotriva bolilor cardiovasculare.

Nu rata nici: Alimentatie sanatoasa: 5 fructe si legume care lipsesc din dieta

7. Varza alba – anticancer

Varza alba este excelenta atat in stare cruda cat si murata. Ea contine vitaminele C si E, precum si acid folic. Antioxidantii si fibrele din varza protejeaza organismul impotriva cancerului si bolilor de inima.

8. Ciuperci – pentru vitamina D

Ciupercile, ca si soarele, ofera corpului vitamina D. Ciupercile mai contin si seleniu, potasiu si vitamina D, precum si alti antioxidanti care protejeaza corpul impotriva degradarii celulare si bolilor cardiovasculare.

9. Porumb – pentru digestie

Porumbul dulce este o sursa excelenta de vitamina C si este excelent pentru persoanele care sufera de boala celiaca. In plus, porumbul are betacaroten si vitamine din clasa B, precum si apa si zaharuri care nu se transforma in amidon. Ele ajuta la o digestie mai usoara.

Te mai poate interesa si: Fructe si legume pe care trebuie sa le mananci pentru a combate astenia de toamna

10. Praz – pentru circulatie

Prazul de toamna este mai gros decat cel de vara, iar gustul este mai intens, facandu-l ideal pentru gatit in sezonul de toamna/iarna. Ca si ceapa si usturoiul, prazul contine sulf care intareste sistemul imunitar si imbunatateste circulatia sangelui. In plus, are si efect laxativ si diuretic, ajutand stomacul precum un balsam. Daca nu este supragatit, prazul ofera doze de acid folic, vitamina C si E.

Sursa: restaurantesolfamara.com

Imagine de Brigitte makes custom works from your photos, thanks a lot de la Pixabay

Exit mobile version