Stii deja cat de importanta e alimentatia ta in lunile magice in care iti alaptezi puiul la san. Specialistii recomanda ca, in toata aceasta perioada, sa mananci cu 500 de calorii in plus fata de aportul normal.
Asta inseamna sa te axezi pe alimente bogate in proteine, vitamine, minerale si grasimi sanatoase – cu alte cuvinte, o concentratie mare de nutrienti intr-o cantitate mica de hrana. Fructele si legumele proaspete trebuie sa fie la ordinea zilei (iar acum, pe timp de vara, ai din belsug de unde sa alegi). Pentru un plus de inspiratie, arunca o privire pe sugestiile de mai jos, propuse de BabyZone.com.
1. O portie de cereale integrale
Cerealele nu sunt doar pentru micul dejun, ci pot constitui o gustare satioasa in orice moment al zilei, mai ales daca esti pe fuga si nu ai timp sa-ti gatesti ceva. Marele lor avantaj: amestecul de carbohidrati complecsi, calciu, vitamine si minerale pe care il contin.
2. Branzeturi si biscuiti cu multicereale
Branzeturile (in special sortimentele tari) iti ofera calciu si proteine, in timp ce biscuitii crocanti cu multicereale iti asigura necesarul de fibre. Sfat: Alege biscuiti cu un continut redus de sare si grasimi.
Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre cofeina in timpul alaptarii. Ai voie sau nu sa bei cafea?
3. Iaurt
E foarte versatil – il poti manca simplu, cu fructe uscate sau cereale ori ca dipping pentru legume crude sau fierte la abur. Vestea buna: e mai putin sarat decat branzeturile, dar contine la fel de mult calciu.
4. Nuci, alune, arahide, migdale
Indiferent de soi, sunt pline de fibre si de grasimi nesaturate, bune pentru sanatatea inimii. Adica exact ce ai nevoie in perioada de alaptare.
5. Felii de avocado si biscuiti cu multicereale
Avocado e o adevarata mina de aur pentru gravidute si pentru mamicile care alapteaza. Asta deoarece e bogat in grasimi mono- si polinesaturate (adica sanatoase), oferindu-ti in acelasi timp un plus de fibre si vitamina C.
Te mai poate interesa: 7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi
6. Pita din grau integral cu hummus
Preparat din boabe de naut, hummusul e o sursa excelenta de proteine vegetale, iar pita din grau integral iti va da o doza sanatoasa de fibre. Pe langa hummus, mai poti incerca si tahini – o pasta facuta din seminte de susan si care are un continut mare de calciu. Sfat:
Adauga felii de rosii, frunze de salata sau putin morcov ras si obtii un adevarat deliciu.7. O chifla cu crema de branza
Alege o chifla mica (sau jumatate dintr-una normala), musai din cereale integrale, si ai grija ca branza sa nu fie prea grasa sau prea sarata.
8. Un sendvis cu legume
E „pachetul” complet de fibre, proteine si vitamine! Porneste de la doua felii de paine integrala si adauga tot ce-ti pofteste inima: carne slaba, branza degresata, salata verde, spanac, ciuperci sau o felie de vanata la gratar.
Nu rata nici: Alaptarea. Solutii la problemele din timpul alaptarii
9. Batoane de morcovi si telina, plus un dipping slab
Morcovii si telina contin din plin cativa dintre nutrientii de care ai mare nevoie in lunile de apatare: potasiu, vitamina A, fibre si apa. Fa-ti singura un dipping cu spanac (pentru un plus de proteine) sau opteaza pentru un iaurt degresat.
10. Felii de mar cu unt de nuci
Asta trebuie sa alegi daca iti doresti o doza dubla de fibre si proteine. Grasimile sanatoase din untul de nuci iti vor da energie cat pentru toata ziua, ca sa te poti ocupa atent de bebe.
Autor: Alexandra NEDELCU
Saptamana 1- 7 august este declarata la nivel mondial Saptamana Alaptarii.
Imagine de fancycrave1 de la Pixabay