Mirosul de paine calda te duce cu gandul la rasfatul copilariei. Rasfata-ti si tu familia cu mirosul de paine calda. Noi iti prezentam niste retete delicioase pe care mamicile comunitatii noastre le-au postat in sectiunea ReteleleTale. Daca te inspira orice preparat de mai jos si doresti sa ii afli reteta, tot ce trebuie sa faci e sa dai clic pe numele ei si vei ajunge la reteta dorita.
Paine de casa cu ceapa prajita
Abetina a trimis o reteta delicioasa de Paine de casa cu ceapa prajita.
Ingrediente Paine de casa cu ceapa prajita
1 kg faiana de grau,
1 cub de drojdie,
2 cepe,
50 ml .ulei,
1 lingurita rasa de sare ,
1 galbenus de ou
Mod de preparare Paine de casa cu ceapa prajita
Se cerne faina intr-un vas si peste faina se adauga drojdia stinsa cu apa si putina sare, adaugam apoi ceapa prajita in ulei, ceapa trebuie sa fie prajita foarte bine, de culoare maronie, insa mare grija sa nu se arda, asa va avea un gust special si o dulceata aparte care va da gust painii. Se framanta aluatul foarte bine, se pune intr-o tava si se lasa la crescut, cand a crescut cam 3/4 din suprafata tavii, ungem painea cu galbenus de ou si dam tava la cuptorul incalzit, la foc potrivit, in jur de o ora.
Pofta buna!
Paine de casa cu dovleac si mac
Abetina a trimis o reteta delicioasa de Paine de casa cu dovleac si mac.
Ingrediente Paine de casa cu dovleac si mac
un cub de drojdie,
1 kg.faina de grau,
2 oua,
un dovleac micut cel mult de 1 kg., daca este mai mare veti putea face si o placinta,
500 ml.iaurt,
50 ml.ulei,
100 gr.mac,
o lingurita mica de sare.
Mod de preparare Paine de casa cu dovleac si mac
Se taie dovleacul felii se curata de miez si seminte si se pune la fiert cu apa rece, cand este fiert, scurgem apa si il lasam sa se raceasca, apoi il curatam de coaja si il punem intr-un castron, il sfaramam bine cu o furculita si punem peste el 300 ml iaurt si mestecam foarte bine.
Intr-un vas punem faina de grau si peste faina adaugam drojdia topita in 200 ml iaurt caldut la temperatura camerei si o lingurita rasa de sare, oul, macul si dovleacul cu iaurt si facem un aluat suficient de tare, spre final adaugam uleiul si framantam sa se desprinda aluatul de pe vas, impartim aluatul in doua bucati si il punem in doua tavi unse cu ulei, lasam sa creasca cam 3/4 din tava si ungem painea cu un ou batut, eu am avut musafiri si painea a crescut sa dea din tava, asa ca a fost mai greu cu unsul cu ou, dam tavile la cuptorul incins la foc potrivit, cand este copata scoatem tavile din cuptor, punem cateva prosoape peste paine macar 30 minute si apoi scoatem painile din tavi si le invelim in prosoape sa se racoreasca, apoi le punem in sacose de plastic,asa painea va ramane moale si frageda mult timp.
Paine de casa de post
Iata o delicioasa retete de paine de casa de post.
Ingrediente Paine de casa de post
– 1 kg faina de grau
– 1 cub drojdie ,25 gr
– apa
– un varf de cutit de zahar
– sare
– mac (optional)
Mod de preparare Paine de casa de post
Intr-un lighenas se pune drojdia si un cutit de varf de zahar si se amesteca pana se lichefiaza drojdia, pregatim maiaua, se adauga cca 100 gr apa calda peste drojdie si 2-3 linguri de faina, amestecam si se pune la un loc caldut pana se dubleaza cantitatea. Dureaza cam 15 minute.
Dupa ce a crescut adaugam restul de faina, sare si apa calda, cca 300 ml, daca este necesar se mai adauga apa calda sau faina si se framanta bine, nu mai putin de 30 de minute.
Dupa ce am framantat bine punem la crescut intr-un loc caldut pentru cca o ora, intre timp pregatim 2 tavi (ca pentru cozonac) le ungem cu putin ulei sau punem hartie de copt, si facem painile, impletim exact ca la un colac, vor iesi 2 paini, le punem in tava si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul sau se umplu tavile, optional presaram mac deasupra, apoi le punem in cuptorul incalzit. Nu se deschide cuptorul 25 minute, dupa 25-30 de minute verificam daca sunt gata, trebuie sa fie putin rumene deasupra.
Paine de casa ca la Valea Dragului
Vechea controversa a proportiei sarii in bucate se incheie o data cu aluaturile. Acestea nu pot fi nici prea sarate (decat daca asa le vrem) si nici nesarate la gust. Exista o masura in toate. La aluaturi, ea este medie. Ganditi-va la painea cea de toate zilele. Intotdeauna e potrivit de sarata, incat, pur si simplu, ne place!
Si unde am fi putut cauta o reteta de felul acesta, daca nu in chiar „patria painii”, in Campia Romana?
Ingrediente Paine de casa ca la Valea Dragului
500 g faina de grau, 10 g drojdie, doua linguri de sare, o lingurita de zahar, 250 ml apa calduta; facultativ: 6 linguri untdelemn.
Mod de preparare Paine de casa ca la Valea Dragului
Drojdia se lichefiaza, cu zaharul si cu putina apa calduta. Faina se cerne si se amesteca apoi cu drojdia si sarea. Se incorporeaza restul de apa si untdelemnul (daca se doreste) si se framanta un aluat potrivit de moale. Daca este nevoie, se mai pune apa. Aluatul se framanta timp de 10-15 minute, dupa care se modeleaza painea si se pune in tava pentru copt. Se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca, la loc cald, o ora.
Dupa ce a crescut, se cresteaza aluatul. Se unge cu apa, se presara sare si se da la cuptor, primele 10 minute la foc puternic, apoi la foc potrivit spre mic, timp de 20-30 de minute. Se incearca cu un pai sa se vada daca painea e coapta. Daca nu e, se mai lasa cateva minute in cuptor.
Paine de casa cu seminte de floarea soarelui
Paine de casa cu orez
Iata o noua reteta trimisa de Daniela: Paine de casa cu orez.
Ingrediente Paine de casa cu orez
280 ml apa
600 g faina
200 g orez (eu am folosit cu bob lung)
50 ml lapte
1 lingura sare
1 lingura zahar
50 g unt
1 cub de drojdie
1 ou
Uns
1 ou
lapte
Mod de preparare Paine de casa cu orez
Prima data fierbem orezul in apa cu sare. Cand este fiert il scurgem bine si il lasam sa se raceasca foarte bine.
Amestecam faina cu zaharul si sarea, facem o gaura in mijloc, adaugam drojdia dizolvata in putina apa (o lasam sa dospeasca 10 minute).
Adaugam untul moale, laptele, oul batut putin, orezul si treptat apa calduta. Este cam lipicios la inceput daca este nevoie mai adaugam faina.
Framantam cca 10 minute dupa care acoperim si lasam la dospit cca 1 ora.
Impartim coca in bucati egale care le vom intinde in forma de oval sau cerc, care le vom aseza in tava unsa cu unt in forma circulara (ca o floare)
Acoperim si mai lasam la dospit cca 20 minute.
Ungem painea cu oul desfacut cu putin lapte. Se da la cuptor cca 40 min sa se rumeneasca frumos.
Paine floare cu arome de usturoi si patrunjel verde
Pâine bucovineană cu cartofi
O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Sucevița și de acolo drum deschis prin ploaia văratică, printre satele bucovinene, spre Vicovu de Sus, unde aveam să adăstam două zile. Să ne „hodinim” (cum e vorba locului), după lungul „circuit culinar” pe care îl dedicasem Bucovinei.
Acolo, în casă la tușa Maria – strasșnică găzdoaie, la aproape șapte decenii (cât avea pe atunci), rumenă în obraji cum îi focul și aprigă precum acesta când era vorba de gospodăria ei, dar moale și blândă cum e căldura lui în serile de iarna – , ei, bine, acolo am învățat a face pâine din cartofi, dulce și plină la gust și atât de potrivită cu felurile de mâncare ce ne erau puse dinainte la masă: borș gătit ca-n Bucovina, cu hribi și… mujdei de usturoi, sarmale cu urdă și smântână, o tocană ca-n obcini (din carne de vacă și de porc, ardei, usturoi și smântână și altele, după gustul oamenilor de acolo).
Pâinea o pregătise, sub îndrumarea tușii, fiică-sa, Marișica (îi scriu numele astfel, ca să respect pronunția din zonă), dintr-un kilogram de cartofi (de Suceava), două linguri cu zahăr, două kilograme de făină de grâu, 100 g drojdie de bere, un litru și jumătate de apă caldă și o lingură cu sare grunjoasă.
Mai intai a pus la fiert cartofii, in coaja, curatandu-i apoi cat inca erau fierbinti si zdrobindu-i cu temeinicie. A inmuiat drojdia cu putina apa calda si o lingura cu zahar. In covata de lemn, ce parea lustruita de patina timpului, a adunat impreuna faina, cartofii, drojdia, sarea si lingura cu zahar de-i ramasese, turnand si apa potrivit de calda, cam cat se simtea la mana ca e nevoie.
De framantat, a framantat un sfert de ceas, ori mai bine, dupa care a lasat aluatul la caldura, sa creasca. A maturat bine vatra cuptorului (infierbantat dinainte), a presarat-o cu faina si acolo a pus painile mari, rotunde, la copt, la foc potrivit. Nu inainte de a face cu mana deasupra lor semnul crucii. Dupa un ceas, painea era gata. Calda si parfumata precum ziua aceea de vara, de care-mi aduc aminte, facandu-mi-se dor de gustul ei dulceag (al painii, al verii…).
Veti fi crezand ca asta e singura mea amintire cu gust de… cartofi din Bucovina. Nu e chiar asa. La Vicovu de Sus, tochitura bucovineana se mananca tocmai bine cu… mamaliga cu cartofi. Dar reteta asta v-o dau alta data! (Sursa: Antenasatelor.ro)
foto: Depositphotos.com