Sfatulparintilor.ro

Retete de prajituri: Top 30 prajiturile copilariei

Retete de prajituri: Top 30 prajiturile copilariei

Retete de prajituri: Iti mai aduci aminte de mirosul prajiturilor de pe vremea cand erai copil? Mama si bunica te rasfatau cu siguranta cu cele mai bune prajituri, checuri, gogosi si multe altele. Noi va prezentam cele mai inspirate retete de prajituri care au rasfatat copilaria multora dintre noi.

Retete de prajituri #1: Ciocolata de casa

Reteta de la

Ingrediente Ciocolata de casa

900 gr.lapte praf,
900 gr.zahar,
1 esenta de rom,
100 gr.cacao,
100 ml.apa,
200 gr.unt,
200 gr.alune prajite.

Mod de preparare Ciocolata de casa

Se pune zaharul la fiert cu apa pana se face sirop ca pentru dulceata.Intre timp cernem laptele praf si cacao si le omogenizam bine, cand siropul este gata il turnam peste laptele praf, adaugam si esenta si incepem sa omogenizam compozitia foarte bine, adaugam untul la final si il incorporam bine. Intr-o tava asezam folie de aluminiu, o ungem un pic cu ulei si turnam compozitia in tava, adaugam alune si daca ne place si putina nuca de cocos deasupra pentru design. Dam tava la rece si cand s-a intarit o taiem bucati mici.

Pofta buna!

Retete de prajituri #2: Papanasi cu dulceata de afine

Reteta de la

Ingrediente Papanasi cu dulceata de afine

500 g branza de vaci
300-350 g faina
2 oua
70 g zahar
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
Esenta de lamaie
400-500ml ulei (pentru prajit)
faina pentru lucru

pentru servit:
dulceata dupa gust (eu am folosit de afine, productie proprie)
smantana

Mod de preparare Papanasi cu dulceata de afine

intr-un castron pui branza faramitata, apoi adaugi sarea, esenta de lamaie si ouale batute. Amesteci pana se omogenizeaza compozitia (eu am maruntit-o cu ajutorul unui mixer vertical), apoi adaugi faina cu praful de copt si incepi sa o inglobezi cu o lingura, apoi o framanti cu mana, pana obtii un aluat care nu se lipeste de mana, dar nici nu este tare.
imparti aluatul in 13 bucati marisoare, pentru papanasi si 13 bucati mai mici pentru mot.
Bucatile mici le modelezi in forma de bila, cele mari le rotunjesti, le turtesti si cu ajutorul degetelor formezi la mijloc o gaura pe care o largesti usor.
Pentru prajit, folosesti un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Torni in vasul ales uleiul si il lasi sa se incinga pe foc potrivit pana cand o bucatica mica de aluat asezata in vas formeaza imediat bule de aer in jurul ei si pluteste deasupra uleiului, apoi micsorezi focul. Prajesti pe rand papanasii pana cand se rumenesc frumos.
Scoti papanasii pe hartie absorbanta, pentru a indeparta uleiul in exces.
Servesti papanasii calzi, cu smantana si dulceata.

Pofta buna!

Retete de prajituri #3: Prajitura copilariei

Reteta de la

Ingrediente Prajitura copilariei

Pentru foile cu cacao:
10 linguri ulei
10 linguri zahar
10 linguri lapte
2 oua
4 linguri cacao
1/2 lingurita bicarbonat de amoniu
aproximativ 500 g faina
2-3 lingurite esenta de rom

Pentru blatul pufos:
8 oua
16 linguri zahar
8 linguri ulei
12 linguri faina
1 lingurita praf de copt
2-3 lingurite esenta vanilie

Pentru crema:
un litru lapte
10 linguri zahar
12 linguri faina (sau amidon)
un pachet unt (200 g)
o lamaie (coaja si 2 linguri zeama)

Pentru glazura:
3 linguri apa
3 linguri cacao
200 g zahar
3 linguri ulei (sau 50 g unt/margarina)
2-3 lingurite esenta de rom

Modul de preparare Prajitura copilariei

Prepararea foilor cu cacao ale prajiturii
Punem intr-un vas doua oua, zece linguri de zahar si patru linguri de cacao. Stingem o jumatate de lingurita cu bicarbonat de amoniu (adaugandu-i cateva picaturi de zeama de lamaie sau de otet) si il punem in vas, apoi adaugam zece linguri cu lapte si zece linguri cu ulei.

Amestecam foarte bine ingrediente foilor prajiturii, de preferat pana cand se topeste zaharul, apoi incepem sa adaugam faina, presarand-o treptat. Pentru foile prajiturii vom avea nevoie de aproximativ o jumatate de kg de faina, insa trebuie sa fim pregatiti sa punem doar atata faina cat este suficienta pentru a obtine un aluat tare, adica un aluat suficient de tare incat sa-l putem apoi intinde cu usurinta intr-o foaie subtire.

Tapetam cu faina blatul de lucru, impartim aluatul prajiturii in doua bucati aproximativ egale si le intindem pe fiecare in parte cu un sucitor sau chiar cu o sticla (intorcandu-le de pe o parte pe cealalta si presarandu-le din cand in cand cu putina faina, pentru a nu se lipi de blat si sucitor) pana cand obtinem niste foi subtiri.

Punem hartie de copt pe dosul tavii cuptorului, asezam cu grija foaia si introducem tava in cuptorul foarte bine incins. Coacem foile prajiturii la foc mediu (175 grade C) timp de circa 15-20 minute (imediat ce le scoatem din cuptor, acestea vor fi destul de moi, insa se vor intari atunci cand se racesc).

Pofta buna!

Retete de prajituri #4: Crema de zahar ars

Ingrediente Crema de zahar ars

8 oua, 200 g zahar, 1 l lapte, 150 g zahar tos pentru caramel, 1 zahar vanilat.

Mod de preparare Crema de zahar ars

Intr-o cratita de 2 litri zaharul se caramelizeaza. Dupa ce s-a format putina spuma la suprafata, cratita se ia de pe foc si se invarteste in asa fel incat sa se tapeteze pana la jumatatea ei cu zaharul ars care curge.

Se lasa sa se raceasca.

Intr-un castron de 2 litri, ouale intregi se freaca cu zaharul si zaharul vanilat 1-2 minute.

Dupa aceea se dilueaza cu laptele rece adaugat treptat amestecand tot timpul.

Compozitia se pune in cratita tapetata cu zahar ars, care apoi se introduce in cuptorul bine incalzit, asezate intr-o tava cu apa rece. Apa din tava nu trebuie sa fiarba in clocote.

Se tine in cuptor 50-60 min fara ca apa din cratita sa fiarba.

Crema se serveste numai rece, se poate orna cu capsune, fructe de padure sau frisca.

Pofta buna!

Retete de prajituri #5: Lapte de pasare

Reteta de la

Ingrediente Lapte de pasare

* 1 litru lapte
* 5 oua
* 8 linguri de zahar (3 pentru galbenusuri si 5 pentru spuma de albus)
* 2 plicuri zahar vanilat (pentru galbenusuri).
* putina sare
* o lingura rom (bautura spirtoasa)

Mod de preparare Lapte de pasare

Albusurile se bat spuma, se adauga jumatate din cantitatea de zahar, romul si se bat tare pana se obtine o spuma densa. Laptele se pune la fiert la foc mic si cu o lingura se iau bulgarasi din spuma de albus, care se pun la fiert in laptele clocotit. Se lasa sa fiarba cateva minute, maxim 1 minut pe-o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Cu o spumiera se scot cu grija si se asaza pe un platou.
Laptele ramas se strecoara de resturile de albus, se lasa la racit si se toarna peste galbenusurile bine frecate cu restul de zahar cu zaharul vanilat si cu putina sare. Se pune pe foc mic amestecandu-se continuu si se fierbe pana ce sosul ajunge la consistenta dorita.
Bulgarii din albus se pun in boluri si se acopera cu sosul de vanilie rece. Se lasa la frigider si se servesc atunci cand sunt foarte reci.

Pofta buna!

Retete de prajituri #6: Prajitura Lamaita

Reteta de la

Ingrediente Prajitura Lamaita

Blatul
6 oua
125 gr zahar (data viitoare pun doar 100 gr)
150 gr faina
Esenta/extract de vanilie
Coaja de lamaie la o jumatate de lamaie

Crema Prajitura Lamaita

4 galbenusuri
1/2 l lapte
30 gr faina
150 gr zahar
vanilie (baton sau esenta)
sare

Siropul Prajitura Lamaita

Sucul de la 2 lamai
40 gr zahar (in loc de 85 gr)
75 ml apa

Se bat ouale cu zaharul, coaja de lamaie si esenta de vanilie cam 20 de minute pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
Se adauga faina treptat peste crema de oua amestecand cu grija, de jos in sus,
Se coace pandispanul la 180°C, cuptor preincalzit pentru 30 minute.
Cand e gata si rumenit frumos, se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca 2-3 minute in tava, apoi se rastoarna pe un gratar/fund de lemn si lasa sa se raceasca.

Crema Prajitura Lamaita

Se pune laptele intr-o craticioara (eu prefer una de teflon, se lipeste mai putin), se adauga batonul de vanilie taiat pe lungime si se incalzeste foarte bine.
Cand atinge punctul de fierbere, se stinge focul. Se freaca galbenusurile cu zaharul pana devin crema, se adauga faina si apoi treptat laptele caldut. Se mixeaza bine si si se pune crema din nou pe foc mic
Se fierbe cam 10-12 minute pana se ingroasa apoi se stinge focul si se lasa sa se raceasca.

Sirop Prajitura Lamaita

Se amesteca, se pun pe foc si se lasa sa fiarba 5-7 min.

Asamblare Prajitura Lamaita

Se taie marginile de la blat, apoi se taie blatul in 2 pe orizontala, se insiropeaza cu jumatate din sucul de lamaie, se pune un strat de crema folosind cam 2/3 din cantitatea totala, se pune al doilea blat, se insiropeaza, apoi se unge cu restul de crema si se presara cu putin zahar brun sau cacao.

Pofta buna!

Retete de prajituri #7: Pandispan cu caise

Reteta de la

Ingrediente Pandispan cu caise

8 oua
8 linguri de faina
8 linguri de zahar
8 linguri de ulei
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
vanilie
Caise jumatati (eu am folosit de la congelator)

Mod de preparare Pandispan cu caise

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile impreuna cu zaharul si vanilia se bat spuma (ca la bezea). Galbenusurile se freaca cu uleiul ca la maioneza.
Jumatate din cantitatea de albusuri se pune deasupra maionezei de ou, se amesteca bine si se adauga faina, praful de sare si praful de copt stins in zeama de lamaie. Adaugam restul de albus si amestecam de jos in sus.
Intre timp se incinge cuptorul. Tava se tapeteaza cu foaie de copt (eu am folosit o tava dreptunghiulara de inox 30*25). Punem amestecul in tava, iar deasupra se pun bucatile de caise. Se coace aproximativ 25-30 de minute, in functie de cuptor. Facem testul cu scobitoarea. Se lasa la racit, apoi se portioneaza. La alegere se poate pudra cu zahar.

Pofta buna!

Retete de prajituri #8: Gogosi

Reteta de la

Ingrediente Gogosi

– 500 ml lapte
– 1 borcan (mic) iaurt natural sau lapte batut
– 2 oua
– 1 cub drojdie proaspata
– 1/2 pachet unt
– un praf de sare
– faina cat cuprinde (eu am pus cam 1 kg si jumatate)
– coaja de lamaie

Mod de preparare Gogosi

Se pune 1 kg faina intr-un castron mai mare. Se face o gropita in mijloc.
Laptele se incalzeste. Drojdia se desface in putin lapte caldut si se lasa deoparte.
Intr-un castron se bat ouale, se adauga iaurtul,untul topit,coaja de lamaie si se pune restul de lapte. Se adauga aceasta compozitie lichida in faina.
Se mesteca pana iese un aluat tare. Daca trebuie se mai adauga faina. Se lasa la crescut pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Cand a crescut suficient se intinde din aluat cu sucitorul si se taie diferite forme. Se prajesc in ulei incins. Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.

Pofta buna!

Retete de prajituri #9: Galuste cu prune

Reteta de la

Ingrediente Galuste de prune

500 g prune proaspete sau uscate
1 0u
4 cartofi potriviti
150 g zahar
faina, sare
2 linguri de gris
scortisoara
pesmet
2 linguri de ulei

Mod de preparare Galuste de prune

Se pun la fiert cartofii in coaja, se curata si se dau pe razatoare. Cartofii se amesteca cu oul, faina, gris, sare si uleiul; se formeaza un aluat consistent care se intinde si se taie in patrate. prunele se desfac de samburi si inauntru se pune zahar cu scortisoara, apoi se invart in aluat si se formeaza bilute. intr-un vas se pune apa la fiert si cand incepe sa fiarba se adauga pe rand gombotii formati, cand se ridica deasupra sunt gata. Separat intr-o tigaie se incalzesc 2 ling de ulei cu zahar si pespet, prin aceasta compozitie se dau gombotii fierti.

Pofta buna!

Retete de prajituri #10: Rulada de biscuiti

Reteta de la

Ingrediente Rulada de biscuiti

500 g biscuiti, 3 linguri cacao, 5 linguri zahar, o cana de lapte

Crema:

un pachet de unt de 200 g, trebuie sa fie la temperatura camerei
300 g nuca macinata
zahar pudra dupa gust, eu am pus vreo 10 linguri
1 esenta de rom

Mod de preparare Rulada de biscuiti

Macinam biscuitii, apoi adaugam zaharul cacaoa si laptele cald. Amestecam sa obtinem o compozitie pe care apoi impartim in 2 parti si o intindem pe o folile alimentara in strat uniform.
Untul se freaca pane se face spuma impreuna cu zaharul si apoi adaugam nuca macinata si esenta de rom.
Crema obtinuta imparte si aceasta in 2 parti si se intinde peste foaia de biscuiti.
Se ruleaza cu grija si se lasa la rece cateva ore.Se feliaza si se serveste.
Vom obtine 2 rulade.

Pofta buna!

Retete de prajituri #11: Galuste cu caise

Ingrediente Galuste cu caise

10-12 caise
4-5 cartofi mari (1kg)
faina cat cuprinde (~300 gr)
1 ou
un praf de sare
3 lingura nuca pisata
6 linguri pesmet
3 linguri zahar

Mod de preparare Galuste cu caise

Spalam caisele. Le curatam de coaja, le scoatem samburii, apoi le asezam pe o farfurie si le presara putin zahar.
Intr-o cratita punem pesmetul si nuca macinata si lasam sa se rumeneasca putin. Tragem dupa foc si adaugam zaharul.
Punem pe foc apa cu sare.
Cartofii se fierb ,se curata de coaja si se lasa putin la scurs. Se piseaza cu furculita (sau mixerul), adaugam oul, apoi faina si framantam bine. Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare. Lucram repede cu aluatul pentru a nu se inmuia. Se rup bucati din aluat (de marimea unui ou mare), se intind in palma, apoi se pune caisa intreaga. ”Inchidem” caisa in aluat si o modelam in palme. Daca aluatul se lipeste de maini folositi putina faina. Le punem apoi la fiert in apa care a dat in clocot si le lasam pana se ridica la suprafata (~10 minute).
Se scot si imediat se “tavalesc” prin amestecul de pesmet.
Pofta buna!

Retete de prajituri #12: Chec

Reteta de la

Ingrediente Chec

(pentru doua checuri)
4 portocale, 8 oua, 300 g zahar, 400 g faina, 2 pliculete praf copt, 8 linguri de ulei

Mod de preparare Chec

Se tapeteaza formele cu hartie de copt si se aprinde cuptorul. Se separa galbenusurile si albusurile. Se bat spuma tare albusurile cu zaharul. Separat se freaca galbenusurile cu uleiul. Portocalele se curata si se dau prin razatoare. Se amesteca spuma de albusuri cu galbenusurile si se incorporeaza faina, mestecand cu lingura de lemn, numai de jos in sus. Apoi se amesteca cu portocalele, cu zeama cu tot. La final, se adauga praful de copt stins in zeama de lamaie. Compozitia se toarna in cele doua forme si se lasa la copt aproximativ 30 de minute, la foc mediu. Nu se deschide cuptorul primele 15 minute. Se incearca cu scobitoarea.
Cand se raceste, checul se pudreaza cu zahar si se taie feliute.

Pofta buna!

Retete de prajituri #13: Prajitura Valurile Dunarii

Reteta de la

Ingrediente Prajitura Valurile Dunarii

Blat:
4 oua
150 gr zahar
350 gr faina
150 ml lapte
150 ml ulei
1 lingura cacao
200 gr visine
Crema:
8 galbenusuri
200 gr zahar
300 ml lapte
50 gr amidon de porumb
300 gr unt
300 gr visine (fara samburi care au fost fierte cateva min cu zahar si apoi scurse bine de sirop)
Decor:
300 gr ciocolata
150 ml frisca

Mod de preparare Prajitura Valurile Dunarii

Blat:
Ouale se separa si galbenusurile bat cu zaharul pana cand sunt cremoase. Adaugam uleiul si laptele iar apoi incorporam faina si la final albusurile batute spuma.
In tava de copt tapetata cu hartie de copt se pune jumatate din aluat, il intindem uniform. Amestecam restul de aluat cu cacaoa si il intindem in tava peste celalalt aluat. Deasupra asezam visine fara samburi si chiar le apasam putin in aluat.
Dam tava la cuptor. Facem testul cu scobitoarea pentru a sti daca blatul este copt.
Scoatem blatul din tava si desprindem hartia de copt.
Cand prajitura s-a racit intindem deasupra crema.
Crema:
Galbenusurile se freaca spuma impreuna cu zaharul.Se adauga laptele si amidonul. Se amesteca bine si se pune la fiert pana se ingroasa.
Se raceste punand vasul cu crema in apa rece si amestecam pana se raceste bine crema.
Untul frecat spuma se amesteca in crema. Inainte de a pune crema peste prajitura vom adauga si visinele.
Peste crema intinsa deasupra blatului vom turna ciocolata topita impreuna cu frisca.
Cu o furculita facem valuri pe ciocolata si dam apoi la rece.

Pofta buna!

Retete de prajituri #14: Cozonac

Reteta de la

Ingrediente Cozonac

pentru aluat
1,2kg.faina de grau (tavile mele sunt mai mari decat cele obisnuite).
4 galbenusuri,
100 ml. lapte dulce,
300 ml. iaurt gras,
un cub drojdie verde,
100 ml.ulei,
4 linguri de zahar,
esenta dupa preferinta.
apa minerala cam 100 ml.

Mod de preparare Cozonac

Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri, separat intr-o oala punem laptele dulce cu iaurtul sa se incalzeasca pe foc impreuna cu zaharul, se incalzeste foarte putin, asa ca apa de vara, apoi se ia de pe foc si se adauga drojdia se mesteca bine si se pune peste faina, adaugam un varf de cutit de sare, esenta si se framanta foarte bine adaugand apa minerala, spre final punem cate un pic de ulei peste aluat si contiunuam sa framantam pana vom obtine un aluat nu prea tare nu prea moale ,sa il putem intinde, apoi punem vasul pe o pernuta sa creasca.

Pentru umplutura Cozonac

1 kg.nuci macinate,
100 gr.stafide aurii,
500 gr.rahat
4 albusuri,
700 gr.dulceata de trandafiri,
1 plic de cacao,
esenta de porocale

Mod de preparare Cozonac

Punem nucile macinate intr-un vas peste nuci adaugam albusurile, dulceata de trandafiri, esenta, cacao si mestecam bine.
Cand aluatul este crescut il impartim in patru bucati egale si facem patru foi pe care vom intinde compozitia de cacao, apoi asezam rahat si presuram cu stafide rulam si impletim fiecare cozonac in doua, il asezam in tavi in care am pus hartie cerata, ungem cozonacii cu un ou batut si presuram mac din belsug apoi dam tava la cuptor pentru o ora la foc potrivit, cand sunt copti ii scoatem si ii ungem cu miere de albine indoita cu apa. Am inlocuit zaharul din compozitie cu dulceata de nuca.

Pofta buna!

Retete de prajituri #15: Friganele

Reteta de la

Ingrediente Friganele

1 paine;
300 ml lapte;
o ceasca de zahar pudra;
3 oua;
150 ml ulei;
100 g miez de nuca;
3 lingurite de miere de albine;
1 banana.

Mod de preparare Friganele

Painea se taie felii (nu prea subtiri, ca sa nu se rupa dupa ce se scot din lapte). Se pregatesc doua castroane, unul in care se pune laptele, celalalt pentru oua, care se bat pana la omogenizare. Intr-o tigaie se incinge uleiul, apoi feliile de paine se inmoaie in lapte, apoi se dau prin ou si se pun la prajit in ulei. Dupa ce s-au prajit toate feliile de paine, jumatate dintre ele se pudreaza cu zahar, pentru celelalte se pregateste un “sos”:
Se curata banana de coaja si se piseaza cu ajutorul unei furculite. Miezul de nuca se taie bucatele, apoi se adauga peste banana, impreuna cu mierea de albine si se amesteca. Acest “sos” se foloseste pentru a unge celelalte felii de paine prajita, peste care n-am pus zahar, cu scopul de a le indulci.

Gigi Papa este un desert care se serveste cald, cu gandul la copilarie!

PS: Pont util: Daca va plac deserturile cu un gust mai intens de dulce, ar fi indicat sa amestecati zaharul cu ouale batute, pentru ca si miezul de paine sa se indulceasca!

Pofta buna!

Retete de prajituri #16: Prajitura televizor

Reteta de la

Ingrediente Prajitura televizor

Foile: se  face  o  coca  din 10 linguri ulei, 10 linguri lapte, 6  linguri  zahar, 1 plic  amoniac , 2-3  linguri  cacao si  faina  cat  cuprinde… Se  imparte  in  doua  parti  egale  si  se  coc  pe  fundul tavii

Blatul  alb:  se bat  spuma  6 albusuri cu 300  gr  zahar,  se  adauga   galbenusurile + 10  linguri  apa si jumatate  plic  praf  de  copt…  Se coace    intr-o  tava  tapetata  cu  hartie  de  copt (tava   sa  fie   aceeasi  ca marime  cu  foile de  cacao).

Crema: 8 linguri faina, 1 litru lapte, 1 cana zahar, 1 pachet unt, o  jumatate  lamaie…  se fierbe laptele cu    zaharul  si faina  pana  se  ingroasa  compozitia…  Cand  este  rece   se   amaesteca  cu   untul  si   zeama  de  la  jumatate  de lamaie

In tava    in care  ati  copt blatul puneti  o  foaie  de  cacao +  crema … Se  adauga  blatul  alb +  crema… Iar  deasupra se  pune  ultima  foaie  de  cacao… Se  pudreaza  cu  zahar  si  se  tine   pana  a  doua   zi in frigider… (foile de cacao  sunt  tari  in  prima  zi,  incepand  cu  a  doua  zi  ele  devin  mai  moi)

Pofta buna!

Retete de prajituri #17: Orez cu lapte

Reteta de la

Ingrediente Orez cu lapte

230 gr orez
750 ml lapte gras
60 gr zahar
praf de sare
30 gr unt
coaja rasa de lamaie
zahar vanilinat

dulceata de capsune sau scortisoara

Mod de preparare Orez cu lapte

Cantitatea de orez si lapte o masurati mai usor cu o cana astfel: la o cana de orez puneti 3 cani de lapte, iar zaharul dupa gust.

Spalam orezul in cateva ape si il lasam in apa calduta aprox 30 min, sa se hidrateze putin, astfel se va fierbe mai usor.
Punem laptele la fiert impreuna cu orezul si un praf de sare, amestecand sa nu se lipeasca.
Cand este aproape fiert adaugam zaharul, apoi coaja de lamaie, zaharul vanilinat si untul.

Servim cu scortisoara sau cu dulceata de capsuni.

Pofta buna!

Retete de prajituri #18: Clatite

Reteta de la

Ingrediente Clatite

un pahar lapte,

un pahar apa minerala,

doua oua

faina cat cuprinde

Mod de preparare Clatite

Se amesteca toate ingredientele si se pune faina atat cat sa iasa un lichid mai grosut.

Cand e tigaia incinsa se pune putin ulei si compozitie ca sa ocopere toata suprafata tigaii.

Se coace pe ambele parti si se unge cu gem sau crema de ciocolata

Se ruleaza sau se impaturesc si se decoreaza dupa gust.
Pofta buna!

Retete de prajituri #19: Placinta cu mere

Reteta de la

Ingrediente Placinta cu mere

1kg mere,

7 oua,

500g zahar,

300g faina,

7 linguri ulei,

1/2 lingurita bicarbonat stins in otet,

1 pliculet zahar vanilat,

scortisoara.

Mod de preparare Placinta cu mere

Se freaca galbenusurile cu 200 g zahar, se adauga 9 linguri apa rece amestecand mereu, uleiul, bicarbonatul stins in otet, jumatate din albusuri batute spuma cu 300 g zahar si faina. Se toarna compozitia in tava unsa si tapetata si se da la cuptor la foc iute si se coace pe jumatate.
Merele se rad si se calesc cu putina scortisoara fara zahar. Cand s-a copt pe jumatate se scoate se pun merele racite, apoi albusurile ramase si se mai da la cuptor la foc mic pana prinde bezeaua putina crusta.
Se serveste rece.

Pofta buna!

Retete de prajituri #20: Budinca

Reteta de la

Ingrediente Budinca

300 g spaghete
300 g branza sarata rasa
150 g zahar
1 esenta de vanilie
4 oua+2 oua
50 g smantana
coaja rasa de lamaie
stafide (optional)
unt si faina pt tava

Mod de preparare Budinca

Se pune la fiert apa cu putina sare si un strop de ulei, apoi cand fierbe se adauga spaghetele rupte in jumatate. Se fierb bine, se scurg si se pun intr-un castron. Se adauga branza rasa, zaharul, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si 4 oua. Se amesteca bine. Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu faina, apoi se adauga amestecul din paste cu branza. Separat se bat celelalte 2 oua cu smantana si se unge budinca deasupra. Se da la cuptor pana se rumeneste. La servire se pudreaza cu zahar vanilat, scortisoara sau cacao, dupa preferinte.

Pofta buna!

Retete de prajituri #21: Placinta cu iaurt

Reteta de la

Ingrediente Placinta cu iaurt

-1 pachet foi de placinta;
-900 gr.iaurt cat mai gras;
-8 oua;
-100 gr.unt;
-10 linguri zahar;
-esenta de lamaie;

Mod de preparare Placinta cu iaurt

Intr-un vas se mixeaza ouale cu zaharul, dupa care se adauga iaurtul si esenta de lamaie.
Intr-o tava punem un strat de foi care au fost unse cu unt topit, turnam o parte din amestec si continuam in acest fel pana la terminarea ingredientelor.
Tava se introduce la cuptor pentru o ora la foc mic. Cand este gata se scoate sa se raceasca, se pudreaza cu zahar si se baga la frigider pentru 1-2 ore.

Pofta buna!

Retete de prajituri #22: Prajitura desteapta

Reteta de la

Ingrediente Prajitura desteapta / Prajitura inteligenta

8 oua
250 g margarina
225g faina
2 linguri apa
1 litru lapte caldut
2 pliculete de zahar vanilinat
300 g zahar tos
1 lingurita coaja rasa de portocala sau lamaie
2 linguri zahar pudra

Mod de preparare Prajitura desteapta / Prajitura inteligenta

Se pun intr-o cratita cele 250 g margarina la topit, apoi se lasa la racit.

Albusurile se bat spuma.

Intr-un alt vas se pun galbenusurile, se adauga zaharul tos si pliculetele de zahar vanilinat, cele 2 linguri de apa, coaja de portocala sau lamaie si se mixeaza totul pana la omogenizare. Apoi se adauga margarina topita si se mixeaza din nou.

Cernem faina peste aceasta compozitie si omogenizam apoi turnam si laptele si mixam bine.

La final adaugam in compozitie si albusurile batute spuma, amestecam bine cu un tel pana sunt complet inglobate si obtinem o compozitie lichida, asemanatoare compozitiei de clatite.

Se unge o tava mai inalta cu ulei si se tapeteaza cu faina apoi se toarna compozitia si se da la cuptor la foc mic spre mediu pentru 50-60 minute.

In timpul coacerii este de preferat sa nu se deschida cuptorul.
Prajitura va creste usor apoi se va lasa formand o usoara crusta deasupra si una la baza, iar mijlocul va ramane cremos, dar ferm.

Se scoate din cuptor, se lasa la racit apoi se pudreaza cu zahar.

Pofta buna!

Retete de prajituri #23: Cornulete

Reteta de la

Ingrediente Cornulete

1 1/2 cana bors
1 cana ulei
drojdie cat o nuca
sare
1 lingura zahar
faina cat cuprinde
rahat pentru umplut cornuletele

Mod de preparare Cornulete

– In borsul putin caldut dizolvam drojdia
– adaugam uleiul, sarea zaharul
– adaugam faina putin cate putin pana obtinem un aluat potrivit de tare
– intindem in foaie subtire, decupam dupa modelul dorit, asezam cate o bucativa de rahat, rulam in forma de cornulet
– asezam in tava cornuletele si le dam la cuptor (incins in prealabil )pana se rumenesc usor
– lasam sa se racoreasca putin
– cat sunt inca caldute le trecem prin zahar pudra, le asezam pe un platou si servim.
Pofta buna!

Retete de prajituri #24: Biscuiti spritati

Reteta de la

Ingrediente Biscuiti Spritati

– 400 g untura topita (sau 2 pachete de unt);

– 4 oua;

– 400 g zahar;

– 2 pliculete zahar vanilat;

– 2 lingurite praf de copt;

– coaja de lamaie (2-3 lingurite cu varf);

– 1200 g faina.

Mod de preparare Biscuiti Spritati

Se amesteca toate ingredientele (in afara de faina) timp de 30 de secunde. Se adauga apoi faina (toata o data) si se amesteca din nou, dupa care se lasa 30 de minute la rece. Se unge o tava cu untura si se pudreaza cu faina. Se formeaza biscuitii cu ajutorul unei forme speciale care se ataseaza la masina de tocat, se aseaza in tava si se baga la cuptor, lasandu-se 20-30 de minute. Cand sunt gata, se scoate tava din cuptor si se desprind biscuitii cu ajutorul unei spatule. Se lasa sa se raceasca, dupa care se pot servi ca atare sau cu unt de arahide, crema de ciocolata ori dulceata si gem, de orice fel!

Pofta buna!

Retete de prajituri #25: Nuci

Reteta de la

Ingrediente Nuci

3 oua

1 ceasca de zahar

1 ceasca de ulei

1 praf de copt

2 plicuri de zahar vanilat

faina cat cuprinde (aprox 500-600 gr)

Crema se face din: 1 borcan de ciocolata, miez de nuca si resturi de nuci obtinute din decuparea lor (sfaramate)

Mod de preparare Nuci

Se bat ouale bine, se adauga zaharul, uleiul, praful de copt + faina, se amesteca foarte bine, trebuie sa iasa o coca vartoasa. Se fac bilute micute si se baga in forma de nuci incinsa, se coc pe aragaz pe ambele parti, apoi formele se lasa la racit, se umplu cu crema.

Pofta buna!

Retete de prajituri #26: Placinta cu branza

Reteta de la

Ingrediente Placinta cu branza

1 pachet de foi de placinta
800 g branza dulce
100 g stafide
1 cana de zahar
6 oua
1 cana si jumatate de apa
ulei pentru uns foile
zahar pudra vanilat pentru decor

Mod de preparare Placinta cu branza

Se amesteca bine ouale cu apa si zaharul. Se pun in tava 4 foi de placinta, unse in prealabil cu ulei, apoi se pune jumatate din branza dulce, se presara jumatate din stafide si apoi se toarna juamtate din amestecul de oua cu zahar si apa. Se acopera cu alte 3 foi de placinta unse cu ulei. Apoi restul de branza, stafide si amestecul de oua. Se acopera compozitia cu inca 3 foi de placinta si se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se da la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la foc potrivit.
Dupa ce e gata, se scoate de la cuptor, se lasa sa se raceasca, apoi se pudreaza cu zahar vanilat si se portioneaza.

Pofta buna!

Retete de prajituri #27: Salam de biscuiti

Reteta de la

Ingrediente Salam de biscuiti

200g de unt
140g de zahar tos
4 oua mari
2-3 linguri de cacao
50 ml de prosecco sau sampanie
un praf de sare
250g de ciocolata neagra, cu 80% cacao
150g de biscuiti tari, maruntiti grosier
100g de migdale decojite, tocate mare
80g de nuci, tocate grosier
140g mix de smochine, tocate mai mare
zahar pudra, pentru presarat

Mod de preparare Salam de biscuiti

Amestecati untul si zaharul cu mixerul pana obtineti o crema afanata. Adaugati ouale pe rand, batand bine compozitia inainte de a-l pune pe urmatorul. Chiar daca amestecul pare sa se taie, se va inchega din nou cand adaugi celelalte ingrediente. Incorporeaza pudra de cacao, prosecco/sampania si sarea de mare.

Puneti ciocolata intr-un bol asezat deasupra unei oale cu apa clocotita (bain-marie) si stingeti focul, amestecand din cand in cand, pana devine extrem de cremoasa. Puneti bolul deoparte pentru a se raci un pic. Incorporeaza ciocolata in amestecul de ou. Adaugati biscuitii, toate tipurile de nuci si fructele uscate.

Intindeti o folie alimentara in strat dublu pe o suprafata curata, pe care ati sters-o cu o carpa umeda (astfel folia se va lipi mai bine).

Cu ajutorul unei linguri, puneti compozitia pe partea centrala a foliei – trebuie sa alcatuiti o forma de salam cu o lungime de aproximativ 35cm. Inveliti-l cu folia alimentara, apasandu-l de suprafata de lucru pentru ca folia sa se lipeasca strans. Dupa ce l-ati acoperit complet, apucati folia de capete si rasuciti salamul, ca si cand ar fi un sucitor, pentru a strange si mai tare invelisul. Legati capetele si puneti desertul in frigider peste noapte.

Inainte de a servi, inlaturati folia, taiati-l in felii generoase si pudrati totul cu zahar pudra.

Spor la bucatareala si pofte nebanuite va doresc!

Pofta buna!

Retete de prajituri #28: Fursecuri

Reteta de la

Ingrediente Fursecuri

– 150 gr unt

– 2 buc. oua

– 250 gr zahar

– 200 gr faina alba

– 2 lingura cacao

– 150 gr ciocolata menaj neagra

– 1 buc. esenta rom

– 1 buc. plic praf copt

Mod de preparare Fursecuri

Se mixeaza untul cu zaharul pana ce zaharul se topeste , se adauga ouale pe rand amestecand dupa fiecare ca sa nu se taie, apoi amestecam si ciocolata (taiata cu cutitiul cubulete NU RASA), faina si cacaua cernuta prin sita cu praful de copt, apoi adaugam si esenta de rom cu grija (putem folosi doar jumatate din esenta). Incingem bine cuptorul, asezam hartie de copt pe o tava si punem incet din aluat cam o jumatate de lingurita rasa, nu mult pentru ca riscam ca fursecurile sa se lase, le punem la o distanta destul de mare una fata de cealalta cam 3 cm (mie imi intra 11-12 intr-o tava mare de aragaz). Tinem la cuptor circa 8-10 min. Se sevesc calde sau reci.

Pofta buna!

Retete de prajituri #29: Prajitura tavalita

Reteta de la

Ingrediente Prajitura tavalita

Blat:
– 5 oua
– 1 cana zahar
– 1,5 cani faina alba
– 1 pliculet praf de copt
– 1 pliculet zahar vanilat
– 5 ml esenta de rom
– 500 gr nuca prajita si macinata
Crema:
– 250 grame margarina
– 1 cana zahar
– 1 plic cacao
– 5 ml esenta de rom
– 1 pliculet zahar vanilat

Mod de preparare Prajitura tavalita

BLAT:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat separat intr-un castron impreuna cu zaharul. Cand albusurile sunt batute spuma adaugam galbenusurile frecate cu zahar vanilat si esenta de rom, dupa care amestecam. Adaugam apoi faina in care am incorporat praful de copt si amestecam usor cu mixerul pana se omogenizeaza compozitia. Compozitia o turnam intr-o tava dreptunghiulara 25*35 in care am pus hartie de copt si o dam la cuptor la 180 grade, pentru 25 minute ( cuptorul preincalzit in prealabil ).
Cand este gata o lasam sa se raceasca apoi o taiem in romburi.

CREMA:
Intr-o oala punem margarina, 1 cana zahar, pachetul de cacao, esenta de rom si zahar vanilat. Dam la foc mic si amestecam continuu pana cand ingredientele se topesc si se omogenizeaza. Lasam crema la racit dar nu de tot, trebuie sa fie un pic calduta.

ASAMBLARE:
Fiecare romb se trece prin crema apoi se tavaleste prin nuca.
Tavalitele se asaza pe o tava si se lasa la rece peste noapte. Se servesc a doua zi.

Pofta buna !

Retete de prajituri #30: Prajitura „Semiluna”

Reteta de la

Ingrediente Prajitura „Semiluna”

6 oua, o cana de zahar, o cana de faina, 1/2cana de ulei, esenta vanilie, o lingurita amoniac stins cu suc de lamaie, 200 g miez de nuca prajit si maruntit, un plic de zahar vanilat, un praf de sare

Mod de preparare „Semiluna”

Se bat albusurile de ou cu un praf de sare apoi zaharul turnat treptat, pana obtinem o bezea, apoi adaugam galbenusurile frecate cu uleiul, amoniacul stins cu o lingurita de suc de lamaie sau otet, esenta si faina turnata in ploaie. Se amesteca usor, de jos in sus, pana la incorporarea ingredientelor apoi se toarna aluatul intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina si se presara deasupra, pe toata suprafata, miezul de nuca si se da la cuptor, la foc potrivit, cca40min.la foc potrivit, dupa care se pudreaza cu zahar vanilat si se taie sub forma de semiluna, ajutandu-ne de gura rotunda a unui pahar.

Pofta buna!

Exit mobile version