Sfatulparintilor.ro

Gogonele murate. Cum sa pui gogonele la murat

Gogonele murate

Gogonele murate. Daca vrei sa stii cum sa pui gogonele la murat, citeste in continuare. Vei afla in acest articol care sunt beneficiile gogonelelor murate, dar si cateva retete delicioase de gogonele murate.

Gogonele murate. Beneficii

1.      Continut bogat de antioxidanti si minerale

Gogonelele murate contin antioxidanti puternici care lupta impotriva radicalilor liberi si incetinesc procesul de imbatranire. De asemenea, datorita faptului ca sunt bagate in borcan cu alte ingrediente: coriandru, telina, boabe de mustar, patrunjel, funze de dafin etc., gogonelele murate sunt surse importante de vitamine si minerale. Printre acestea enumeram doar vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, fier si potasiu.

2.      Previn tulburarile digestive

Gogonelele murate contin probiotice care protejeaza interiorul stomacului si al intestinelor, prevenind astfel aparitia tulburarilor digestive. Pentru a beneficia de aceasta proprietate, gogonelele trebuie murate in saramura, nu in otet.

3.      Reduc glicemia

Gogonelele murate in otet contribuie la reducerea nivelului glicemiei si imbunatateste hemoglobina in cazul pacientilor cu diabet.

Citeste si: Pune la murat orice leguma! Ce sa faci si ce sa nu faci cand pui muraturi

4.      Ajuta in sarcina

Nu degeaba gravidele poftesc la muraturi. Greturile si starile de rau se calmeaza daca mananci gogonele murate.

Gogonele murate. Efecte secundare

Este recomandat sa consume gogonele murate cu precautie. Continutul ridicat de sare ii pune sub risc pe cei care sufera de hipertensiune arteriala.

De asemenea, muraturile cumparate pot contine substante chimice cu potential daunator pentru sanatate.

Gogonele murate dulci

O reteta de sezon, foarte usor de preparat: Gogonele dulci.

Ingrediente Gogonele murate dulci

1 kg gogonele,

1 cana zahar,

1 cana otet,

3-4 linguri sare.

Mod de preparare Gogonele murate dulci

Gogonelele se taie feli si se asaza intr-un castron.

Zaharul, otetul si sarea se dau intr-un clocot.

Se lasa sa se raceasca si se aduga peste gogonele.

Se amesteca din cand in cand pana a doua zi pentru a-si lasa si ele suc.

A doua zi se pun in borcane si de dau la rece.

Gogonele murate in saramura

Ingrediente Gogonele murate in saramura

5 kg gogonele

5 l apa

1/2 kg morcovi

1 telina cu frunze

1 legatura hrean

sare mare neiodata (cate o lingura pentru fiecare litru de apa folosit)

boabe de piper (facultativ)

1 capatâna de usturoi

1 legatura de marar uscat

1 legatura de cimbru uscat

1-2 ardei iuti

Mod de preparare Gogonele murate in saramura

Gogonelele se spala. La fel si ardeiul iute si se pun la scurs. Se curate si se spala bine morcovii, usturoiul, telina si hreanul. Ardeiul iute, morcovul, telina si hreanul se taie fâsii subtiri pentru a se strecura mai bine printre gogonele

Deasupra  borcanului se pun frunze de telina, marar si cimbru.

Apoi se prepara saramura. Se pune cate o lingura de sare pentru fiecare litru de apa folosit. Se pune apa la fiert si se amesteca bine pana cand se topeste sarea. Nu trebuie data in clocot.

Dupa ce s-au asezat toate ingredientele in borcan, se adauga saramura calduta peste ele. Daca mai este nevoie de saramura se prepara dupa aceleasi principii: o lingura de sare la fiecare litru de apa utilizat.

A doua zi se inchid borcanele ermetic si se dau la camara.

Nu rata nici: Nu vei regreta! Mananca ceapa proaspat tocata in saramura de la muraturi

Gogonele murate in otet

Ingrediente Gogonele murate in otet

5 kg gogonele

4 l apa

1 l de otet

1/2 kg morcovi

1 telina cu frunze

1 legatura hrean

5 linguri de sare mare neiodata

boabe de piper (facultativ)

1 capatâna de usturoi

1 legatura de marar uscat

1 legatura de cimbru uscat

1-2 ardei iuti

Mod de preparare Gogonele murate in otet

Se spala bine toate legumele si se pun la scurs. Se curata morcovii, usturoiul, telina si hreanul. Ardeiul iute, morcovul, telina si hreanul se taie fâsii subtiri. La baza borcanului se asaza telina. Gogonelele se inteapa cu un ac si se pun in borcan. Printre ele se “strecoara” fasiile de ardei iute, morcov, telina si hrean.

Solutia pentru gogonele se prepara la foc mic apa si otet si sare. Cand s-a topit sarea se lasa la racit solutia, apoi se toarna peste gogonele. Se inchid ermetic borcanele si se dau la camara.

Puteti urmari si retetele video de mai jos!

Imagine de Igor Lukin de la Pixabay

Exit mobile version