Daca in perioadele de post nu poti rezista fara ceva bun, incearca niste dulciuri de post. Noi am facut o selectie a celor mai gustoase si rapide dulciuri de post.
Dulciuri de post # 1: Gogosi de post
Reteta de la dannai
Ingrediente Gogosi de post
faina cat cuprinde,
drojdie – 1 sfert dintr-un pachet mare,
ulei – 5 linguri,
zahar pudra pentru decor
Mod de preparare Gogosi de post
Se dizolva drojdia in apa calduta, se adauga ulei, faina si se amesteca pana aluatul este gata. Se lasa langa o sursa de caldura (preferabil pe aragaz, langa un ochi de aragaz aprins) pana creste. Se intinde in foi si se prajesc in ulei incins. Se presara zahar pudra si se servesc alaturi de o cafea.
Pofta buna!
Dulciuri de post # 2: Placinta cu dovleac
Reteta de la rekaalina
Ingrediente Placinta cu dovleac
Aluat foietaj – 1buc,
Dovleac – 1buc,
Zahar – 1 pahar,
miere de albine
Mod de preparare Placinta cu dovleac
Dovleacul se spala, se curata de coaja, samburi, se portioneaza si se da prin razatoare. Intr-o tigaie se pun dovleacul, apa, zaharul. Se pune la foc mediu, se amesteca din cand in cand. Intre timp se unge un vas yena cu ulei se asaza aluatul foietaj si se adauga compozitia de dovleac. Aluatul ramas in plus se taie fasii si se asaza peste compozitia de dovleac. Se unge cu miere de albine si se introduce la cuptor cca. 45minute. Se presara zahar pudra si se serveste.
Pofta buna!
Dulciuri de post # 3: Prajitura cu miere
Reteta de la lorela02
Ingrediente Prajitura cu miere
100 g zahar, 3 lg miere de albine, 75 ml apa, 50 ml ulei, 250 gr faina, 1 praf de copt, 1 lg colorant alimentar galben,
Mod de preparare Prajitura cu miere
Se amesteca zaharul cu mierea, apa, uleiul, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie si lingurita de colorant alimentar galben (avem de cand am facut plastilina de casa cu copii, insa nu e obligatoriu, doar ca nu va iesi galben) pana cand zaharul incepe sa se topeasca, moment in care se adauga faina in ploaie si se amesteca pana se amogenizeaza bine. Se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la foc potrivit cca 30 min.
Se poate orna cu frisca vegetala.
Pofta buna!
Dulciuri de post #4: Cuiburi cu cirese amare si caise parfumate
Reteta de la anisoara67
Ingrediente Cuiburi cu cirese amare si caise parfumate
Un pachet foi de placinta, 150 g margarina topita, suc de fructe sau sirop facut din un pahar cu apa + 5 linguri de apa + vanilie, 250 g cirese amare, 200 g caise coapte, 300 g zahar
Mod de preparare Cuiburi cu cirese amare si caise parfumate
1. Se pregateste o tava de copt tapetata cu hartie pentru copt.
Foile de placinte se dezgheata apoi se iau cate 2 foi si se ung bine cu margarina topita, lasand capetele pe latime neunse, cam 2 cm.
Se asaza o vergea sutire la mijloc, apoi se pliaza peste ea, in doua, asezand capetele neuse, unul peste altul, apoi incretim usor foile cu mana pe vergea, tragand usor de ea si scotand-o dintre foi, apoi arcuim usor ruloul in asa fel incat incat partea incretita sa fie la margine iar partea neunsa in mijloc, care va sustine umplutura, sa fie baza cuibului. Se asaza cu grija in tava unul langa altul, apoi se da la copt,cca 15 min. pana se rumenesc usor.
2.Cireselor amare, spalate li se scot samburii cu o agrafa apoi se dau in cateva clocote cu 150 g zahar, pana obtinemun sirop legat (nu se fierb mult). La fel se procedeaza si cu caisele spalate si taiate felii grosute, cu restul de zahar ramas.
3.Se scoate tava cu, cuiburile fierbinti si se insiropeaza fiecare cu 2-3 linguri de sirop sau suc de fructe apoi se lasa sa se raceasca putin. In fiecare cuib se pune cu o lingura umplutura de cirese amare sau caise feliate. Se servesc dupa ce s-au racit bine.
Deasupra se poate paresara miez de nuca prajit si maruntit.
Pofta buna!
Dulciuri de post # 5: Biscuiti cu ovaz si banane
Reteta de oanapl10
Ingrediente Biscuiti cu ovaz si banane
2 banane
120 g fulgi de ovaz
2-3 linguri stafide
2 linguri migdale maruntite
– cantitati pentru cca 16 bucati –
Mod de preparare Biscuiti cu ovaz si banane
Pui bananele (taiate felii), fulgii de ovaz si migdalele taiate marunt intr-un bol si maruntesti bananele cu furculita pana obtii un amestec omogen.
Adaugi apoi stafidele si amesteci.
Iei compozitia cu lingura si incerci sa-i dai o forma cat mai rotunda apoi pui biscuitii in tava, pe hartie de copt.
Introduci tava in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 15-17 minute. Ii scoti din tava si ii pui sa se raceasca pe un gratar.
Nu vor fi niste biscuiti crocanti, ci sunt mai moi si usor gumosi, dar sunt buni si foarte sanatosi.
Pofta buna!
Dulciuri de post # 6: Cornulețe de post cu nuci
Ingrediente Cornulețe de post cu nuci
300 g faina, 200 g margarina, o lamaie, 100 g nuci, 50 g migdale, 100 g zahar, bicarbonat, zahar pudra.
Mod de preparare Cornulețe de post cu nuci
Margarina se amesteca bine cu zaharul. Se adauga coaja de lamaie, nuca si migdalele macinate, faina si putin bicarbonat stins cu zeama de lamaie. Se framanta aluatul si se intinde o foaie potrivit de groasa. Se taie in patrate, iar apoi fiecare se ruleaza, formandu-se covrigei. Se coc si, cat sunt inca fierbinti, se tavalesc prin zahar pudra vanilinat.
Pofta buna!
Alte retete delicioase gasesti pe Antenasatelor.ro
Dulciuri de post # 7: Prajitura de post cu gris
Reteta de la cristina119, Vizualizări:
Ingrediente Prajitura de post cu gris
– 200 g de gris
– 200 g de zahar
– 100 g de faina
– 100 ml de ulei
– 250 ml de apa minerala
– 1 pliculet de praf de copt
– 1 pliculet de zahar vanilat
– coaja rasa de la o portocala
Mod de preparare Prajitura de post cu gris
Pune intr-un vas apa minerala, zaharul tos si cel vanilat si amesteca pana cand se topesc. Adauga si celelalte ingrediente: grisul, faina, pliculetul de praf de copt si coaja de portocala. Dupa ce ai amestecat bine aceste ingrediente, adauga si uleiul. Omogenizeaza compozitia, apoi pregateste o tava pentru a pune preparatul la cuptor. Unge tava cu ulei si tapeteaz-o cu putina faina sau foloseste hartie de copt. Toarna si aranjeaza compozitia in tava. O poti lasa simpla sau poti sa presari pe toata suprafata nuci sau alune maruntite. Nu uita sa pornesti cuptorul inainte, pentru a fi deja incalzit atunci cand introduci tava in el. Prajitura cu gris, de post se coace la foc potrivit, timp de 40-45 de minute, in functie de cat de rumenita iti doresti sa fie.
La final se scoate din cuptor si se lasa la racit. Se taie, se aranjeaza si se serveste dupa preferinte.
Pofta buna!
Dulciuri de post #8: Taitei scursi cu nuca si portocala
Reteta de la anisoara67
Ingrediente Taitei scursi cu nuca si portocala
(pentru 2 portii)
200g faina, 50 ml apa calda, un praf de sare, 100 g margarina, 200 g miez de nuca, 3 linguri zahar mai grunjos sau miere de albine (dupa preferinta), o portocala, un praf de scortisoara, un praf de sare.
Mod de preparare Taitei scursi cu nuca si portocala
1. Se framanta faina cu apa calda si un praf de sare pana ce obtinem un aluat vartos pe care il intindem cu sucitorul intr-o foaie subtire de aluat din care taiem taiteii. Se pun taiteii la fiert in apa clococotita cu sare, cca. 5 minute dupa care se scurg si se clatesc cu apa rece. Se lasa in strecuratoare sa se scurga bine.
2. Intr-o tigaie incingem un pic margarina apoi adaugam coaja de portocala taiata fasii foarte subtiri, le lasam cam un minut amestecand continuu apoi le scoatem si le pastram pentru decor. In margarina incinsa adaugam taiteii scursi bine si ii amestecam continuu usor cam 3 minute dupa care adaugam si portocala taiata cubulete mici. Mai amestecam 1-2 minute si oprim focul. Adaugam in taitei si miezul de nuca maruntit amestecat cu zaharul si scortisoara si amestecam usor.Se servesc calzi sau reci ,sunt la fel de deliciosi!
Pofta buna!
Dulciuri de post # 9: Prajitura Maya
Reteta de la anisoara67
Ingrediente Prajitura Maya
250 g biscuiti fragezi,100 g biscuiti populari, 200 ml miere lichida, o lingura cacao, 200 g margarina, esenta vanilie sau rom,150 g caise deshidratate (cca 20 buc)
decor: 50 g zahar vanilat, 50 g nuca de cocos deshidratata, 50 g ciocolata neagra (daca nu tineti post)
Mod de preparare Prajitura Maya
1. Se maruntesc fin, la robot, biscuitii fragezi iar cei populari, se lasa bucati mai marisoare.
Biscuitii maruntiti fin se amesteca cu mierea lichida si margarina topita, pana se omogenizeaza amestecul.
Biscuitii popular se amesteca cu 200 ml apa calda in care am dizolvat lingura de cacaoa si esenta.
Caisele se dau in cateva clocote in apa fierbinte apoi se scurg, se lasa sa se raceasca si se taie in bucati mai mici si se incorporeaza in biscuitii cu miere.
2. Se asaza o folie alimentara intr-o tavita si se intinde jumatate din amestecul de biscuiti cu miere si caise apoi deasupra se vine cu amestecul de biscuiti cu cacaoa se vine deasupra, cu ultimul strat, restul de biscuiti cu miere. Se preseaza bine deasupra, se pudraeaza cu zahar vanilat, se presara nuca de cocos deshidratata si ciocolata data prin razatoarea mica. Se da la rece cel putin 2 ore inainte de a o taia in romburi sau patrate.
Pofta buna!
Dulciuri de post # 10: Cornuri cu mere (de post)
Reteta de la Anemary
Ingrediente Cornuri cu mere (de post)
Pentru aluat: 30 g drojdie, 2 lingurite zahar, 1 praf de sare, 250 ml apa minerala, 350 ml ulei,1 kg faina, zahar vanilat.
Pentru umplutura: 1 kg mere, 2 pliculete zahar vanilat, 4 linguri zahar (se poate pune si mai mult), 1 esenta rom.
Mod de preparare Cornuri cu mere (de post)
Aluatul
Se cerne faina intr-un vas mai mare si se amesteca cu praful de sare. Drojdia se amesteca cu zaharul in 200ml apa calduta. Dupa ce s-a topit zaharul, se adauga 250 ml ulei si apa minerala. Se amesteca si se toarna treptat peste faina. Se amesteca bine su se lasa la dospit aproximativ 30 min.
Umplutura
Merele se spala si se curata de coaja. Se dau pe razatoare, se amesteca cu zaharul si se pun calit. Dupa se adauga zaharul vanilat si esenta de rom. Se lasa la racit.
Dupa ce a crescut aluatul, il taiem in bucati si incepem sa formam cornurile. Cu sucitorul intindem bucatile de aluat, punem cu lingura putin ulei si apoi umplutura de mere. Le rulam si le asezam intr-o tava unsa cu ulei si tapetata putin cu faina.
Punem tava cu cornurile in cuptorul preincalzit si le lasam sa se coaca ( aproximativ 40-45 min. la 170′).
Pofta buna!
foto: Unsplash.com