TBC-ul sau tuberculoza este o infectie a plamanilor provocata de bacilul Koch. Boala poate fi tinuta sub control atat cu medicatie, cat si cu regim alimentar. Afla, in cele ce urmeaza, ce trebuie sa manance un bolnav de TBC.
Dieta este o componenta foarte importanta in tratarea TBC-ului. Nevoile energetice ale pacientului cu tuberculoza sunt crescute fata de cele ale omului sanatos. Prin urmare, este necesar ca alimentele pe care acesta le consuma sa fie bogate in proteine, macronutrienti care cresc nivelul de energie.
Nu trebuie facute excese in ceea ce priveste consumul de glucide si grasimi. In schimb, dieta trebuie sa fie bogata in minerale precum calciu si fosfor si in vitaminele C, Bl, B6 si PP.
Categorii de persoane predispuse la TBC
Trebuie sa stii ca tuberculoza este o boala contagioasa vindecabila, insa, uneori, tratamentul nu reuseste sa distruga complet bacteriile din organism, acestea ramanand in stare latenta. Cand se reactiveaza, apare recidiva.
Exista trei categorii de persoane predispuse la a contracta bacilul care provoaca TBC-ul. Este vorba despre persoanele in varsta, cele cu un sistem imunitar slabit si sugarii.
Citeste si: Tigarile contin peste 4.000 de ingrediente. Multe ajung direct in plamani. Afla 14 adevaruri nestiute despre tigari
Ce trebuie sa manance un bolnav de TBC
Pacientul cu tuberculoza trebuie sa privilegieze alimentele furnizoare de energie. Carnea este cel mai important dintre acestea, fie ca vorbim despre cea de pasare, de vita sau despre peste. Carnea, respectiv pestele este de preferat sa fie consumate coapte la cuptor sau fripte.
Pe langa carne, pacientului cu TBC i se recomanda sa manance oua. Unul pe zi, consumat atat cu galbenus, cat si cu albus, este mai mult decat suficient.
Consumul de lapte este recomandat in special bolnavilor febrili. Acestia pot bea pana la un litru de lapte pe zi. Este un aliment bogat in substante nutritive usor de asimilat.
Pe langa lapte, pot fi consumate si alte lactate: iaurt, lapte batut, branza cu smantana si unt. Untul este grasimea cel mai usor de asimilat de catre organism, de aceea este de preferat ca prepararea mancarurilor sa se faca mai degraba cu unt decat cu ulei.
Un alt aliment care trebuie privilegiat de persoanele cu TBC este painea. Coaja painii este foarte hranitoare, fiind bogata in glucide, o alta sursa importanta de energie alaturi de proteine. Pe langa paine, care, totusi, nu trebuie sa depaseasca 500 g zilnic, pacientul cu TBC trebuie sa mai consume orez si paste.
Un bun furnizor de energie este si zaharul, pe care pacientul si-l poate procura fie din dulciuri, fie din fructe.
Acum ca am aflat ce trebuie sa manance un bolnav de TBC, sa vedem si cum ar trebui sa fie mesele impartite pe parcursul unei zile.
Schema meselor la pacientul cu TBC
Dimineata, pacientul cu TBC este bine sa consume paine cu unt, un pahar cu lapte si ceva dulce. La pranz si la cina, sunt recomandate supele si ciorbele, mancarurile pe baza de legume, fripturile, branza si, de asemenea, un desert dulce.
In afara celor trei mese principale, este bine sa existe si o gustare in jurul orei 16.00, care sa contina fie un pahar cu lapte, fie un ou, fie o felie de paine cu unt si gem sau dulceata.
Te mai poate interesa: Cauzele spirituale ale bolilor. Pentru cine crede sau accepta…
Imagine de Anh Nhi Đỗ Lê de la Pixabay