Beneficiile pentru sănătate ale fructului papaya includ combaterea inflamației, vindecarea rănilor mai repede, încetinirea bolii Alzheimer, scăderea riscul bolilor de inimă și sprijinirea sănătății digestive. Acest articol va prezenta dovezile științifice actuale despre beneficiile pentru sănătate ale fructului papaia. Dar mai întâi, să ne uităm la ce este papaia și la profilul său nutrițional.
Ce este papaya?
Papaya este un fruct mare alungit, cu o textură similară cu cea a unui pepene galben. Când sunt coapte, pulpa și coaja sunt de aceeași culoare portocalie până la roșie. Pulpa conține semințe negre, cu gust amar.
Fructul măsoară aproximativ între 15 și 45 cm în lungime și între 10 și 30 cm în diametru. Papaya este originară din sudul Mexicului și din America Centrală. Cu toate acestea, se găsește în numeroase alte locații tropicale și este cultivată pe tot parcursul anului.
Valori nutriționale ale fructului Papaya
Papaya este o sursă bogată de nutrienți antioxidanți, cum ar fi carotenii (licopen), vitamina C (103% DZR), vitamina A (22% DZR), vitamina E (4% DZR) și vitamina K (3% DZR).
De asemenea, conține niveluri ridicate de acid folic (10% DZR), fibre (7% DZR), potasiu (3% DZR), calciu (2% DZR) și magneziu (2% DZR). Valorile procentuale zilnice sunt calculate la 100 g papaya. Fructul conține enzima digestivă papaină, ca principal compus activ.
Iata ce beneficii pentru sănătate are fructul Papaya
Proprietăți antiinflamatorii
Inflamarea este un răspuns biologic la infecție sau vătămare. Inflamația prelungită poate cauza afecțiuni cronice de sănătate.
S-a demonstrat în testele și studiile efectuate pe animale că Papaina, compusul activ din papaya, reduce inflamația în diferite tipuri de afecțiuni, inclusiv astm, sau afecțiuni ce țin de organele genitale, de ficat sau de ochi.
Proprietăți antioxidante
Alimentele vegetale precum fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, uleiuri și nuci conțin antioxidanți esențiali pentru sănătate. Antioxidantii reduc riscul de a dezvolta boli precum cele de inima sau cancer.
Studiile au arătat că un aport zilnic de papaya poate consolida potențialul de neutralizare a radicalilor liberi și poate scădea nivelul stresului oxidativ.
Citeste si: De ce nu e bine sa arunci coaja fructelor. Afla la ce o poti folosi
Proprietăți de vindecare a rănilor
Rănile se pot infecta dacă nu sunt îngrijite corect. Papaya a fost folosită în mod tradițional pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, inclusiv răni. Fructele de papaya au fost folosite cu succes pentru a trata rănile la șobolani cu diabet. Deși rezultatele sunt promițătoare, o cercetare mai amănunțită este necesară înainte ca papaia să fie recomandată pentru tratarea rănilor la oameni.
Întârzierea evoluției bolii Alzheimer
Boala Alzheimer este o boală degenerativă în care materia creierului este distrusă și provoacă probleme de memorie și gândire. Studiile au demonstrat că papaya, prin proprietățile sale, poate fi utilă în întârzierea progresiei Alzheimer-ului.
Scăderea riscului de boli de inimă
Nivelurile ridicate de trigliceride și nivelul de colesterol LDL sunt indicatori ai riscului crescut pentru evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că papaya consumată timp de peste 14 săptămâni a îmbunătățit inflamația și raportul colesterolului LDL/HDL.
Citeste continuarea aici.
Imagine de Rogerio Rogeriomda de la Pixabay