Castravetii in sine sunt legume benefice sanatatii. Dar si despre gustosii castraveti murati se poate spune ca au efecte benefice asupra sanatatii.
Castraveti murati – Beneficii
Coaja de castraveti murati contine o enzima care ajuta la digerarea si asimilarea proteinelor. Castravetii murati previn indigestiile, balonarea si disconfortul abdominal. Cand consumi castraveti murati in saramura se stimuleaza activitatea pancreasului si productia unor substante care maresc receptivitatea organismului la insulina.
De asemenea, castravetii murati contin fibre alimentare care stimuleaza activitatea hepatica si previn producerea colesterolului in exces.
Castraveti murati – Contraindicatii
Totusi, pe cat sunt de gustosi, castravetii murati ar trebui consumati cu moderatie. Continutul bogat de sodiu ii fac destul de periculosi pentru cei care au tensiunea mare sau probleme cu retentia de apa. Conform nutritionistilor, un singur castravecior murat contina 300 mg de sodiu, in conditiile in care doza zilnica recomandata de sodium este de 2.300 mg.
Castraveti murati – RETETE
Castraveti murati la otet
Reteta de la Abetina
Mod de preparare Castraveti murati la otet
– Se spala castravetii si se asaza in borcane, se toarna apa peste ei, asa masuram cata apa trebuie in borcan, punem peste castraveti ceapa taiata solzisori, morcovul taiat felii, usturoiul curatat, frunzele de telina si firele de marar uscat.
– Turnam apa intr-o oala, adaugam otet 1/4 din cantitatea de lichid, sare, miere, boabe de mustar, boabe de piper si fierbem compozitia.
– Cand lichidul clocoteste il turnam peste castravetii din borcan, sa avem grija ca borcanele sa fie pe un suport metalic asa va fi evitat craparea borcanelor din cauza temperaturii ridicate.
Punem capace la borcane si asezam borcanele in camara.
Pofta buna!
Castraveti murati dulci-acrisori
Daca va plac castraveciorii dulci-acrisori la gust va recomand aceasta reteta. Eu i am pus si anul trecut si va asigur ca sunt deliciosi si nu se inmoaie…
Ingrediente Castraveti murati dulci-acrisori
La 6 litri de apa avem nevoie de:
1 litru de otet pt muraturi
6 linguri sare grunjoasa pt muraturi
600 gr zahar
2 plicuri pikant fix
castraveti
ceapa
morcov
hrean
foi de dafin
Mod de preparare Castraveti murati dulci-acrisori
Castravetii bine spalati se asaza in borcanele spalate si uscate, apoi adaugam cateva feliute de morcov si ceapa, hrean, foi de dafin, boabe de mustar si piper.
Amestecam bine intr-o cratita otetul, apa, sarea, plicurile de pikant fix si zaharul,apoi punem la foc si lasam sa dea in cateva clocote. Aceasta compozitie o turnam fierbinte (punem cate un polonic,incet pentru a nu se sparge borcanele) peste castravetii din borcane si sigilam imediat cu capace.
Pofta buna!
Castraveti murati bulgaresti
Reteta de la Laly
Ingrediente Castraveti murati bulgaresti
-castraveti cornisor
-zahar
-sare grunjoasa
-otet
-marar
-ceapa
-boabe de mustar
Mod de preparare Castraveti murati bulgaresti
1. Se spala castravetii si se taie la capete. Ceapa se curata si se taie rondele.
2. Se pun in borcanele de 800 gr ceapa taiata rondele, apoi castravetii in picioare. Se adauga 1 lingurita de sare, 2 lingurite de zahar si 5 linguri de otet. Se adauga marar si boabe de mustar. Se completeaza cu apa.
3. Se pun borcanele sa fiarba intr-un vas unde am pus pe fundul lui un prosop de bucatarie, sa nu se sparga la fiert.
4. Se lasa sa fiarba circa 15-20 de minute. Se lasa sa se raceasca, apoi se depoziteaza in camara. Sunt deliciosi.
Pofta buna!
Castraveti murati in saramura
Reteta de la gatesteusor.ro
Ingrediente Castraveti murati in saramura
castraveti – 2,5 kg
marar uscat – cateva fire
frunze de visin – cateva bucati
ardei iute – 2 bucati
boabe de piper – 2 linguri
boabe de mustar – 2 linguri
usturoi – 1 capatana
foi de dafin – cateva frunze
ceapa – 1 bucata
radacina de hrean – 2 bucati
apa – 3 litri
sare – 3 linguri
Mod de preparare Castraveti murati in saramura
Mai intai va trebui sa cumparati cei mai mici castraveti pe care ii gasiti, deoarece aceia sunt cei mai buni. Eu am folosit doua kilograme si jumatate de castraveti micuti pe care i-am pus la murat intr-un borcan de 5 litri.
Spalati foarte bine castravetii si lasatii la inmuiat o ora in apa rece.
Apoi pregatiti saramura: intr-o oala amestecati apa cu sarea, boabele de mustar si de piper. Se pune pe foc si se lasa pana cand sarea se topeste complet. Nu trebuie sa fierbeti amestecul, doar sa il lasati pana cand se dizolva sarea.
Intre timp feliati ceapa.
Castraveti murati in saramura
Pregatiti borcanul: la fundul borcanului in care veti face castravetii, aranjati jumatate din cantitatea de frunze de visin, foi de dafin, marar uscat. Puneti peste cateva rondele de ceapa, usturoi si bucatele de hrean curatat bine.
Incepeti sa aranjati castravetii in pozitie verticala in borcan. Daca folositi un borcan mare, asa cum am folosit eu, probabil ca vor intra in doua randuri. Intre castraveti aranjati bucatele de hrean, ardeiul iute, usturoi si rondele de ceapa.
Dupa ce ati umplut borcanul cu toate ingredientele puneti peste castraveti restul de foi de dafin, marar uscat si frunze de visin. Se umple borcanul cu saramura facuta anterior.
Castravetii murati in saramura se tin in camara 3-4 saptamani si apoi sunt gata de servit.
Pofta buna!
Pentru reteta video si multe alte retete interesante vizitati.