Bolile de inima sunt unele dintre cele mai intalnite cauze de deces in lumea moderna, iar colesterolul este invinovatit pentru declansarea lor. Insa este justificata acuzatia?
In ultimii 60 de ani, oamenii de stiinta au demonstrat in mod repetat ca nu este nicio legatura intre un nivel ridicat al colesterolului si formarea de plaga pe vasele de sange – care conduce la boli de inima. Cu toate acestea mitul grasimii saturate/colesterol persista.
Dupa aproape 80 de ani dedicati cercetarii lipidelor, colesterolului, bolilor de inima si nutritiei, Dr. Fred Kummerow, care in prezent are aproape 100 de ani are un cuvant greu legat de aceste lucruri. De fapt el este primul doctor care a identificat ce tip de grasimi cauzeaza blocarea arterelor – in mod obisnuit de acest lucru erau invinovatite grasimile saturate.
Cum sa-ti tii tensiunea arteriala si colesterolul sub control cu dieta DASH
De asemenea, inca de la finalul anilor 70, Dr. Fred Kummerow a cercetat cu atentie dieta obisnuita pentru a identifica care sunt factorii care conduc la obezitate.
In cartea sa, „Nu colesterolul este vinovatul”, el s-a concentat pe chimia de baza a alimentelor, modul in care functioneaza irganismul umani si care sunt alimentele care intra in ecuatie. Cercetarile sale au aratat ca nu colesterolul cauzeaza bolile de inima – de fapt poti manca fara griji oua – ci grasimile trans sunt vinovate de asta. A fost primul om de stiinta care a facut prima oara aceasta asociatie intre boli de inima si grasimi trans in 1957 intr-un articol publicat intr-o revista de specialitate.
„A fost primul articol care a aratat ca grasimile acide trans, care sunt prezente in grasimile hidrogenate, cauzeaza bolile de inima”, spune el.
In multe tari industrializate grasimile trans au fost considerate o alternativa mai sanatoasa la grasimile saturate de provenienta animala, iar oamenii au inceput sa consume din ce in ce mai multe. Si, potrivit lui Dr. Kummerow rata de mortalitate cauzata de bolile de inima a crescut odata cu cresterea consumului de grasimi trans. Din fericire stiinta a demonstrat ca grasimile trans sunt mult mai periculoase pentru sanatate decat grasimile saturate, iar oamenii au inceput sa acorde mai multa atentie acestui lucru si sa evite produsele cu un continut ridicat de grasimi trans.
Daca manaci produse procesate, atunci introduci grasimi trans in organism.
Din punct de vedere structural, grasimile trans sunt acizi grasi sintetici. 14 dintre ei sunt produsi in timpul procesului de hidrogenare. Ele nu se intalnesc nici in grasimea animala si nici in cea vegetala. Asa cum a explicat Dr. Kummerow, grasimile trans previn sintetizarea prostaciclinei, necesara pentru a tine sangele in miscare.
Atunci cand arterele nu pot produce prostaciclina, sangele formeaza cheaguri, iar tu poti muri intr-o clipa. Ceea ce inseamna ca evitarea grasimilor trans este imperativa pentru sanatatea sanatatii cardiovasculare. Acidul vaccenic, prezent in laptele de vaca, desi este asemanator grasimilor trans, are o cu totul alta compozitie si nu are efectele negative asupra sanatatii asociate cu uleiurile hidrogenate.
Cum iti influenteaza colesterolul viata si cum sa-l tratezi
Grasimile trans si colesterolul oxidat – responsabile pentru bolile de inima
Dr. Kummerow a publicat de curand un studiu in care arata ca sunt doua lipide (grasimi) din dieta noastra care sunt responsabile cu declansarea si dezvoltarea bolilor de inima. Prima este grasimea trans care se gaseste, partial, in uleiul hidrogenat.
Cealalta lipida este colesterolul oxidat, care se formeaza atunci cand colesterolul este incalzit. Principala sursa a colesterolului oxidat este prajirea produselor. Praful de galbenus de ou este un alt exemplu de aliment unde caldura a afectat grasimea pana la punctul in care a transformat-o in periculosul colesterol oxidat. Si colesterolul oxidat duce formarea cheagurilor de sange in organism.
Evitarea alimentelor procesate, cea mai usoara cale de a proteja sanatatea inimii
Faptul ca organismul poate elimina grasimile trans intr-o luna este un lucru imbucurator. Realitatea tragica este ca multi oameni din tarile industrializate au o dieta formata din peste 90% din alimente procesate – care contin grasimi trans. Ceea ce inseamna ca trebuie sa elimini din alimentatia ta toate produsele procesate. In cazul in care faci acest lucru si le inlocuiesti cu legume proaspete, grasimi sanatoase si proteina animala, inima ta iti va multumi.
De asemenea, un raport echilibrat intre omega 3 si omega 6 este important pentru sanatatea inimii pentru ca acesti acizi grasi ajuta la construirea celulelor in artere responsabile cu eliberarea de prostaciclina, care ajuta sangele sa circule. Deficienta de omega 3 poate cauza sau contribui la generarea unor probleme grave de sanatate, atat mentale cat si fizice. Iata cateva surse importante de omega 3 pe care le-ai putea adauga in dieta ta:
– avocado;
– unt facut din lapte organic;
– lactate crude;
– galbenus din oua organice;
– nuca de cocos si ulei din nuca de cocos;
– migdale, nuci pecan, seminte;
– carne din animale hranite cu iarba.
6 beneficii ale grapefruitului. Ce trebuie sa stii daca ai colesterolul marit, astm sau insomnii
Cum sa eviti calcifierea arteriala
De asemenea, ai nevoie de un raport optim de calciu, magneziu, sodiu si potasiu si toate acestea se gasesc, in general, din abundenta in dieta pe baza de produse integrale. Iata care este rolul jucat de acesti nutrienti in organism. Dr. Kummerow a aratat ca oamenii care au suferit o operatie de bypass prezentau un procent intre 40-60% de sfingomielina – este o componenta a fosfolipidelor care inconjoara celulele din artere pentru a le proteja – in artere. Nivelul de sfingomielina se modifica odata cu trecerea timpului si este influentat de dieta. Grasimile oxidate favorizeaza crearea de sfingomielina.
„Cand in jumatate din artere este sfingomielina, sarea din sange prezinta o functie negativa; iar calciul o functie pozitiva. Apoi calciul se lipeste de peretii arterei si, gradual, face ca artera coronariana sa se calcifieze. Este bine cunoscut faptul ca in bolile de inima este implicata calcifierea, care impiedica sangele sa circule prin artera coronariana. Inima nu mai primeste cantitatea de sange de care are nevoie si incepe sa doara. Este momentul in care tu ajungi la specialist care te salveaza printr-o operatie de bypass. Tocmai de aceea este important sa eviti calcifierea aterelor. Poti face asta prin eliminarea grasimilor oxidate din alimentatia ta.
De asemenea, un alt lucru mentionat mai devreme, daca nu consumi grasimi trans atunci acestea nu pot interfera cu circulatia sangelui in organis. Grasimile trans nu au nicio influenta pentru ca nu le mananci, asa ca nu ajung in organism. Acesta este celalalta cauza a bolilor de inima. Daca nu consumi grasimi trans si grasimi oxidate nu te vei confrunta cu boli de inima”, explica Dr. Kummerow.
Sfaturi sanatoase de la om de stiinta care are aproape 100 de ani
De asemenea, Dr. Kummerow a contribuit la gasirea legaturii dintre pelagra si deficienta de niacinina si primul care a identificat faptul ca grasimile trans au un rol covarsitor in decansarea bolilor de inima. Chiar daca are aproape 100 de ani el inca munceste: se afla in cercetare, iar mintea sa este la fel de ascutita precum odinioara. Iata cateva sfaturi pentru a avea o viata sanatoasa.
„Este obligatoriu sa ai o dieta sanatoasa. Trebuie sa faci sport in fiecare zi. Obisnuiam sa inot dupa amiaza, sa am un pranz sanatos pe care il luam in laborator. Intotdeauna inotam cel putin jumatate de ora, dupa care petreceam aceeasi perioada pe bicicleta”, a marturist omul de stiinta.
Vitaminele K2 su D joaca de asemenea un rol important.
Unii cercetatori cred ca optimizarea nivelului de vitamina D printr-o expunere regulata la soare si nu prin inghitirea de vitamine, poate fi un factor cheie pentru sanatatea inimii.
Dr. Kummerow noteaza insa ca excesul de vitamina D datorat suplimentelor alimentare de fapt duce la calcifierea arterelor. Este important sa facem distinctia dintre vitamina D creata de organism prin expunerea la soare si vitamina D inghitita sub forma de pilule. Spre exemplu, in vreme ce este foarte dificil sa ajungi la un exces de vitamina D prin expunere la soare (si sa te confrunti cu calcifierea arterelor), vitamina K2 este critica pentru evitarea unui asemenea rezultat cand exagerezi cu luarea de suplimente cu vitamina D. Rolul biologic al vitaminei K2 este sa ajute la mutarea calciului in zonele organismului unde este nevoie de el, precum in oase si dinti. De asemenea, ajuta la eliminarea calciului din partile organismului unde nu este nevoie de el, precum arterele si tesuturile moi. Simptomele toxicitatii cu vitamina D sunt produse, de fapt, de deficienta de vitamina K2, inclusiv calcifierea nepotrivita care duce la intarirea arterelor.
Zaharul, o alta cauza a bolilor de inima
Zaharul este un alt vinovat care duce la boli de inima. Pentru a-ti proteja sanatatea inimii trebuie sa:
– eviti zaharul, fructoza procesata si cerealele – adica produsele procesate;
– consumi putin catre moderat proteine de calitate (ca de exemplu pasari crescute in curte);
– sa mananci cat de mult vrei grasimi sanatoase (saturate si mononesaturate provenind de la animale si uleiuri tropicale). Cei mai multi oameni au nevoie de 50-80% grasimi in dieta pentru a fi sanatosi.
Sursa: Articles.mercola.com
foto: Depositphotos.com
