Stii ca i se spune super-leguma, ca are calciu, fier, vitamine si antioxidanti in cantitati rar intalnite in natura. Stii ca la noi broccoli inca e considerata un fel de conopida de fite. Dar stii cum sa gatesti broccoli? E adevarat, nu e cea mai savuroasa leguma, dar iti oferim niste idei de preparare care sa te ajute sa introduci acest aliment uimitor de benefic in dieta obisnuita a familiei tale.
Insa inainte de a prepara super-leguma, trebuie sa o alegem cu grija: cauta broccoli cu buchetelele stranse bine, tari si cat mai verzi. Orice urma de galben la inflorescente, precum
si tulpinile lemnoase, cu gauri la baza, sunt semne ca leguma e trecuta. Ca sa o pastrezi, pune-o intr-o punga de plastic si bag-o la frigider in sertarul de legume. Chiar si asa, broccoli nu va tine mai mult de cinci zile.Iata cum sa gatesti broccoli, in cateva retete delicioase si sanatoase:
1. Broccoli cu migdale
Fierbe in abur (sau in apa) buchetelele de broccoli. Separat fa un sos topind niste unt, in care pui zeama de lamaie, sare si piper. Toarna sosul peste leguma fierbinte si presara deasupra migdale pisate in bucati mari.
2. Sos de broccoli
Baga leguma fiarta in blender cu smantana, sare, piper si parmezan ras pe razatoarea fina. Serveste sosul
intr-un castronel alaturi de fasii de legume proaspete (ardei gras, morcov, etc.), branza sau feliute de pui.Citeste si: Puterea uluitoare din broccoli. De ce este broccoli un superaliment pentru viata ta
3. Salata de broccoli cu naut
Lasa leguma fiarta sa se raceasca si amestec-o usor cu boabe de naut fierte (din conserva), rosii cherry taiate in patru, bucatele de branza Feta, ulei de masline si otet din vin rosu.
4. Supa-crema de broccoli
Inabusa ceapa tocata marunt in putin ulei de masline, adauga broccoli desfacut in buchetele, acopera totul cu baza de supa de pui si lasa sa fiarba pana se patrunde broccoli. Paseaza totul bine
pana ajunge la consistenta cremoasa.Peste 4.000 de retete te asteapta aici! Incearca-le si tu!
5. Salata de broccoli dulce-acrisoara
Taie in bucatele marunte buchetelele de broccoli crude, amesteca-le cu cepa rosie taiata solzi si toarna deasupra un sos din maioneza, smantana (sau iaurt, ca sa mai taie din grasimea maionezei), miere de albine si otet de mere.
6. Broccoli frittata
Inabusa usturoi tocat si broccoli fiarta intr-o cratita cu putin ulei de masline, acopera totul cu oua batute cu sare si piper, presara deasupra cascaval sau parmezan ras si baga cratita in cuptorul incins. E gata cand ouale se ridica si crusta se rumeneste pe deasupra.
7. Pesto de broccoli
Paseaza in blender broccoli fiert si racit, cu usturoi, muguri de pin, parmezan ras si ulei de masline. Se poate folosi pe paste, turnata pe pui, sau ca sos pentru inmuiat diverse gustari.
8. Broccoli cu pui
Amesteca bucati de broccoli crud cu bucatele de pui cu os, catei de usturoi intregi, sare, piper si ulei de masline, pune totul in cuptorul incins si lasa la copt 35-45 de minute pana se patrund si broccoli, si puiul.
Pofta buna!
Peste 4.000 de retete te asteapta aici! Incearca-le si tu!