Afinele sunt nelipsite din briose, salate de fructe sau micul dejun. Iata 5 motive in plus sa mananci zilnic afine, daca nu o faci deja.
Protectie impotriva cancerului
Afinele au mai multi antioxidanti decat rodia. Acestia ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, previne aparitia stresului oxidativ care duce la instalarea cancerului, a diabetului sau a bolilor cardiovasculare.
Restarteaza ceasul biologic
Nu se stie exact de ce imbatranesc oamenii, insa specialistii pun asta pe socoteala stresului oxidativ. Potrivit unui studiu de patru saptamani, realizat cu 168 de persoane, o dieta bogata in afine a redus stresul oxidativ cu pana la 20%.
Citeste si: Dieta cu afine. Slabesti pana la 5 kg intr-o saptamana
Scad tensiunea arteriala
Esti (putin) supraponderal si ai tensiunea mare? Incearca afine, 60 de grame pe zi. Participantii la un studiu au reusit sa isi reduca tensiunea arteriala cu pana la 6% dupa ce au inclus afinele in dieta lor.
Previn declinul cognitiv
Cu totii ne dorim sa ne mearga mintea pana la adanci batraneti. Acest lucru este posibil cu putin ajutor din partea afinelor. Potrivit cercetarilor in domeniu, o dieta bogata in afine contribuie la eliminarea rapida a toxinelor din creier, prevenind instalarea unor boli degenerative precum Parkinson sau Alzheimer.
Ajuta intestinele si vezica urinara
Inca din timpuri stravechi oamenii foloseau afinele pentru probleme de tranzit intestinal precum constipatia sau diareea, gratie continutului lor bogat de fibre solubile si insolubile, precum si tatini.
De asemenea, afinele, ca si merisoarele, sunt benefice in tratarea infectiilor tractului urinar.
In plus, afinele sunt surse bogate de vitamine C, K, E si mangan.
Nu rata nici: Afinele: secretul tineretii si sanatatii vesnice
Iata o reteta delicioasa si sanatoasa pe care o poti prepara cu afine. Tiramisu cu chia si afine
Ingrediente
(pentru doua portii)
50 g seminte de chia
230 ml de sirop de afine neindulcit
2 linguri de crema de branza
5 linguri de faina de migdale
1 banana
1 mana de afine
Putin lapte de migdale
Frisca vegetala
Mod de preparare
Inmuiati semintele de chia in sucul de afine timp de 10 minute. Amestecati ocazional.
Intre timp, amestecati faina de migdale cu laptele de migdane si trei sferturi din banana pana obtineti o pasta. Apoi amestecati la blender semintele de chia cu sucul de afine si crema de branza.
Puneti jumatate din pasta de migdale intr-un bol, acoperiti-l cu jumatate din crema de afine si chia, apoi adaugati cealalta jumatate din pasta de migdale, iar ultimul strat sa fie cel de pasta de chia si afine.
Decorati cu sfertul de banana ramas feliat, afine si frisca dupa inspiratie.
Pofta buna!
Daca aveti si voi retete delicioase cu afine, ni le puteti trimite aici.
Sursa: mindbodygreen.com
Imagine de Jill Wellington de la Pixabay