Sfatulparintilor.ro

5 grasimi care nu te ingrasa

grasimi care nu te ingrasa

Cu siguranta stii ca daca mananci grasimi, te ingrasi. Intreaga societate este orientata spre alimentatia “fara grasimi” sau macar “scazuta in grasimi”, considerand ca e mai sanatos. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Majoritatea alimentelor care sunt etichetate “fara grasimi” sau “scazute in grasimi” sunt rafinate si procesate, in urma acestor procese fiind eliminate grasimile si inlocuite cu… zahar.

Asa incat alegerea acestor produse nu este foarte fericita. Cu atat mai mult cu cat unele grasimi chiar sunt bune pentru sanatate, esentiale pentru starea de bine. Corpul uman are nevoie de grasimi pentru a functiona corespunzator, mai ales ca vitamine precum A, D, E si K sunt solubile in grasimi. Acest lucru inseamna ca organismul nu le poate asimila decat in prezenta grasimilor.

Iata care sunt cele mai sanatoase 5 grasimi care nu te ingrasa, ci te ajuta sa te mentii in forma.

1. Nuci

Nucile sunt bogate in nutrienti, grasimi sanatoase si proteine. Nucile sunt surse importante de acid alfalenoleic (din gama omega-3), L-arginina, fibre solubile si vitamina E. Aceste substante ajuta la reducerea colesterolului, prevenirea bolilor cardiovasculare, echilibrarea nivelului glicemiei, imbunatatirea sistemului imunitar.

In aceasta categorie intra: nucile, migdalele, nucile braziliene. Ele pot fi adaugate in smoothie-uri, salate, mix de seminte sau ca atare.

2. Avocado

Avocado este un fruct-minune, cu o multime de beneficii. El este o sursa bogata de glutation, un antioxidant puternic care ajuta corpul sa se curete de toxine, eliminand metalele grele si luptand contra radicalilor liber si intarind, astfel, sistemul imunitar. Avocado mai contine acid folic, substanta care reduce riscul bolilor de inima si de infarct, precum si vitamina E.

Avacado il poti manca simplu sau in salate sau smoothie-uri.

Citeste si: Controversa: Grasimea te ingrasa sau nu? Afla parerea specialistilor

3. Ulei de cocos

Produsele din nuca de cocos aduc o multime de beneficii, iar uleiul de cocos este ideal la gatit. El poate fi adaugat in smoothie-uri, in terciul de ovaz si in multe alte preparate. Uleiul de cocos are efecte antimicrobiene, antibacteriene si are proprietati anticancerigene. El imbunatateste digestia, absorbtia nutrientilor, contribuind la mentinerea sanatatii intestinale. De asemenea, uleiul de cocos este ideal pentru suferinzii de diabet de tip II. Uleiul de cocos stimuleaza sistemul imunitar, metabolismul si nivelul energiei.

Uleiul de cocos a fost ocolit pentru ca are in compozitie grasimi saturate, de care stie toata lumea ca trebuie sa te feresti. Totusi, grasimile saturate din uleiul de cocos sunt foarte diferite de cel provenite de la animale. Ele ajuta la stimularea metabolismului, creste colesterolul bun, ajuta la pierderea in greutate.

4. Ulei de masline

Uleiul de masline este ideal la sote-uri, la dressing-uri pentru salate si la copt. Este bogat in grasimi mononesaturate si antioxidanti care reduc tensiunea arteriala, previn cancerul, tin diabetul sub control si reduc severitatea unor boli precum astmul si artrita.

Nu rata nici: Grasimile care nu te ingrasa! Mananca-le ca sa slabesti!

5. Semintele

Ca si nucile, semintele au o multime de beneficii. Pe langa fibre, semintele contin omega-3 si proteine, precum si minerale pentru magneziu, seleniu si zinc.

Printre cele mai sanatoase seminte se numara: semintele de in, chia, dovleac, floarea soarelui. Dintre acestea, se disting semintele de chia, considerate un super-aliment, gratie profilului lor nutritional. Sunt bogate in omega-3, chiar mai bogate decat semintele de in, dar au si antioxidanti, fibre, magneziu, fosfos, mangan, cupru, fier si zinc.

Semintele pot fi folosite in diverse forme: smoothie-uri, produse coapte, salate, mix de seminte, iaurt etc.

Imagine de Katy Allison de la Pixabay
Exit mobile version