Numarul bolnavilor de diabet s-a dublat la nivel mondial din 1980, ajungand la aproape 350 de milioane de persoane, potrivit unor date prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din cauza complicatiilor sale, diabetul este principala cauza a orbirii, a amputatiilor si a insuficientei renale. Statisticile OMS nu sunt deloc optimiste. Reprezentantii organizatiei estimeaza ca, pana in anul 2030, numarul deceselor cauzate de diabet se va dubla.
Asadar, diabetului se raspandeste cu o rata alarmanta, dar, din fericire, este o boala care poate fi usor prevenita.
Citeste in continuare 12 trucuri simple pe care oricine le poate aplica de azi incolo pentru a tine diabetul la distanta, recomandate de specialistii Prevention.
1. Scade cat de putin in greutate.
Chiar daca scapi doar de 5 kg, riscul diabetului scade considerabil. S-a dovedit ca este necesar ca oamenii supraponderali sa piarda doar 5% din greutatea initiala pentru a reduce riscul diabetului cu pana la 70% chiar daca nu fac miscare. Daca ai 80 de kg asta inseamna sa slabesti doar 4! Foloseste un calculator de calorii pentru a masura cate consumi si pentru a stii cate sa scazi pentru dieta ta, daca vrei sa slabesti putin.
2. Alege aperitivul potrivit.
O sa iti reglezi nivelul glicemiei inainte de o masa copioasa daca mananci verdeturi asezonate cu putin otet inainte. „Otetul contine acid acetic care inactiveaza anumite enzime care digera amidonul, incetinind digestia carbohidratilor”, a mentionat dr. Carl Johnston, de la Universitea de stat din Arizona (SUA). Inainte de a manca fettuccine, bucura-te de o salata cu acest dressing: amesteca 3 linguri de otet, 2 linguri de ulei de in, un catel de usturoi (zdrobit), 1/4 lingurita miere, 3 linguri de iaurt, sare si piper negru proaspat macinat dupa gust.
3. Lasa masina acasa.
Vei fi mai sanatos, chiar daca nu vei slabi. Participantii la un studiu realizat in Finlanda au reusit sa reduca riscul de diabet cu 80% fara sa slabeasca, ci doar facand miscare 4 ore pe saptamana – 35 de minute pe zi. Studiile arata ca miscarea iti ajuta corpul sa utilizeze insulina mai eficient.
Te mai poate interesa: 5 elemente care pun in pericol viata barbatilor. Cat trebuie sa fie circumferinta abdomenului
4. Mananca tipul potrivit de cereale.
Citeste eticheta si cumpara numai cereale integrale cu continut ridicat de fibre. De asemenea, fereste-te de cele cu zaharuri ascunse: zahar brun, indulcitor, dextroza, fructoza, maltoza, sucroza.
5. Rasfata-te cu o cafea
Cafeina din bauturie cafeinizate poate tine diabetul la distanta prin stimularea metabolismul. Cafeaua contine potasiu, magneziu si antioxidanti care ajuta celulele sa asimileze zaharul.
6. Renunta la fast-food.
Un studiu facut pe 3000 de oameni la Universitatea din Minnesota arata ca cei care au mancat fast food minimum de doua ori pe saptamana s-au ingrasat cu 5 kg si li s-a dublat rezistenta la insulina – motivele principale care determina instaurarea diabetului.
7. Mananca legume mai des si carne mai rar
Studiile arata ca femeile care consuma de 5 ori pe saptamana carne rosie si mezeluri se confrunta cu un risc marit de diabet din cauza colesterolului si a aditivilor din carnea procesata.
8. Condimenteaza-ti viata.
Componentii din scortisoara activeaza receptorii de insulina. Ea scade, de asemenea, nivelul colesterolului si al trigliceridelor, grasimi care maresc riscul de diabet.
9. Relaxeaza-te
Stresul cotidian iti creste nivelul glicemiei. Relaxeaza-te de cate ori ai ocazia, pastreaza weekendurile pentru odihna si distractie cu familia.
Nu rata nici: Atentie la grasimea de pe abdomen! Afla de ce te poti imbolnavi
10. Odihneste-te pe timpul noptii
Daca dormi prea putin, sistemul tau nervos central sta alert si nu se odihneste. Aceasta afecteaza nivelul hormonilor care iti regleaza glicemia. Minim 8 ore de somn pe noapte sunt indispensabile.
11. Mentine relatiile cu alte persoane
S-a dovedit ca femeile care traiesc singure au un risc de 2,5 ori mai mare sa faca diabet decat cele care locuiesc cu un partener, cu alti adulti sau copii.
12. Fa un test de sange
Multe simptome ale diabetului sunt ascunse. Un test simplu poate sa arate daca nivelul glicemiei este ridicat si daca esti in pericol de a avea aceasta boala. Testati-va la cel putin 3 ani.