Piperul (negru sau alb) nu numai ca da gust mancarurilor si e mirodenia cea mai populara de pe planeta, dar studiile arata ca are o si multime de beneficii pentru sanatatea noastra. De exemplu, piperul nu da dureri de stomac, asa cum se credea pana de curand
. Dar este si excelent pentru digestie. In multe parti ale lumii proprietatile sale antibacteriene sunt puse la treaba pentru a conserva alimente perisabile! Mai mult, piperul este o sursa buna de fier, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina K si fibre.Expertii de la organicfacts.net ne ofera o lista cu cateva dintre numeroasele calitati benefice pe care le are mirodenia noastra de zi cu zi.
1. E bun pentru stomac
Piperul creste nivelul secretiei de acid din stomac. El ajuta astfel digestia si combate diareea, constipatia, balonarea si crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate complet.
2. Ajuta la slabit
Cojitele in care sunt invelite boabele de piper (si care sunt macinate o data cu ele) ajuta la dizolvarea celulelor grase si accelereaza arderile metabolice, asadar, mancarurile piperate sunt o cale buna de a scadea in greutate.
3. E benefic pentru piele
Cercetatorii londonezi au descoperit ca piperul poate ajuta la vindecarea bolii de piele numite vitiligo, o maladie care depigmenteaza portiuni din piele, facandu-le albe-rozalii. Studiile arata
ca piperina, substanta care da gustul iute piperului, poate stimula pielea sa produca pigment. Aplicarea piperinei pe zonele afectate combinata cu terapia cu ultraviolete a dat rezultate mult mai bune decat orice alt tratament pentru vitiligo. In plus, piperina protejeaza pielea de efectele nocive ale expunerii in exces la radiatiile ultraviolete.4. Combate raceala si tusea
In medicina naturista Ayurveda piperul e adaugat in tonicurile folosite pentru vindecarea racelilor si tusei, deoarece desfunda nasul si sinusurile.
5. E antibacterian
Proprietatile antibacteriene ale piperului negru ajuta organsimul sa lupte impotriva infectiilor si stopeaza proliferarea bacteriilor din tractul digestiv.
6. E un bun antioxidant
Piperul (ca orice alt antioxidant) poate opri sau repara distrugerile cauzate in organism de radicalii liberi si astfel poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare si afectiuni ale ficatului.
7. Conform medicinei ayurvedice, piperul negru poate ajuta organismul sa se apere eficient de otita si cangrena, e de mare ajutor in cazuri de hernie, raguseala si pentru a trata intepaturile de insecte. In plus, se spune ca alina durerile reumatice.
8. Ajuta la tratarea astmului si a tusei convulsive.
9. Poate reduce durerile de dinti si ajuta la intretinerea sanatatii danturii.
10. Detoxifiant
Piperul te face sa transpiri si are si efect diuretic, ajutand astfel organismul sa elimine toxinele.
Asadar, adaugand un praf de piper negru (sau alb – mai putin iute si mai aromat) in orice mancare, nu numai ca ii dai un gust mai savuros, dar ai parte si de o doza dintr-un medicament natural cu nenumarate proprietati benefice.
ATENTIE! Persoanele care au suferit interventii chirurgicale abdominale nu trebuie sa foloseasca piperul, deoarece irita intestinele. Piperul nu e recomandat nici persoanelor care au ulcer. In orice caz, piperul trebuie folosit cu moderatie, nu in cantitati mari.
foto: Pixabay.com