Sfatulparintilor.ro

De ce este important sa-ti pastrezi casa curata. Afla cum te afecteaza dezordinea

De ce este important sa-ti pastrezi casa curata

Ti s-a intamplat vreodata sa intri intr-o incapere in care sa simti ca este ceva in neregula sau care iti lasa senzatia de lipsa de confort? Unele spatii sunt pline de energie „blocata”, ce poate fi cauzata de trei lucruri: murdarie fizica, energie existenta si dezordine.

Murdaria fizica atrage si acumuleaza mereu energie joasa tocmai de aceea este atat de important sa mentii casa curata.

Energia existenta orice se intampla intr-o cladire se impregneaza in pereti, podele, mobila si obiecte. Acest tip de energie este asemanatoare murdariei fizice si chiar daca nu poate fi vazuta multi oameni o pot percepe.

Dezordinea orice tip de dezordine impiedica circulatia energiei in spatiul respectiv.

Ce este dezordinea?

Potrivit dictionarului dezordinea este „lipsa de ordine; neoranduiala; lipsa de organizare, de disciplina; debandada”. Dezordinea poate fi impartita in: a) lucruri pe care nu le folosesti sau nu le placi, b) lucruri dezorganizate sau imprastiate, c) prea multe lucruri acumulate intr-un spatiu mic, c) lucruri nefinalizate.

8 obiceiuri pentru o casa curata. Trebuie sa le incerci si tu!

Lucrurile pe care nu le folosesti sau nu-ti plac

Obiectele folosite si iubite au in jurul lor o energie vibranta. In schimb, cele nefolosite, neglijate sau nedorite sunt inconjurate de energie statica ceea ce poate face ca toata energia din casa sa devina statica. Pentru ca suntem conectati la nivel energetic cu toate lucrurile pe care le detinem, atunci cand casa ne este plina de lucruri pe care le iubim ne scaldam intr-o energie pozitiva. Dezordinea, in schimb, ne seaca de energie si cu cat tinem in jurul nostru lucruri nefolositoare cu atat vom fi afectati mai mult. Cand scapam de toate aceste lucruri care nu ne mai ajuta ne vom simti mai usori din punct de vedere fizic si mental.

Lucrurile care sunt dezordonate sau imprastiate

Chiar si cand ai lucruri pe care le iubesti si folosesti daca sunt aruncate alandala si nu le gasesti atunci cand ai nevoie de ele casa iti este tot in dezordine. Viata oricarui om este mai buna atunci cand stiu unde se afla fiecare lucru din casa sa. Asta nu inseamna ca totul trebuie sa fie perfect acasa, insa modul in care arata locuinta ta este o reflectie a ceea ce se intampla in interiorul tau – daca este dezorganizare in exterior sunt sanse mari sa fie acelasi lucru in interiorul tau.

Prea multe lucruri intr-un spatiu mic

Uneori, pur si simplu nu avem suficient spatiu pentru ce-am acumulat de-alungul anilor. Prin urmare, este nevoie sa fim foarte atenti si sa nu stragem prea multe obiecte in casa pentru ca ne vom simti sufocati. O regula buna este ca de fiecare data cand cumperi ceva nou sa dai un lucru vechi.

Orice lucru neterminat

Este mai greu de vazut si mai usor de ignorat decat celelalte tipuri de dezordine insa efectele sunt chiar mai puternice. Lucrurile nefinalizate din casa reflecta problemele nerezolvate din viata, probleme ce te seaca de energie. De la lucrurile marunte, precum reparatia unui robinet care picura, pana la sarcini mai mari precum redecorarea casei toate au un efect negativ asupra energiei din casa. Dupa ce vei duce la bun sfarsit toate aceste proiecte vei fi uimit de cat de mult va creste nivelul tau energetic.

Cum te afecteaza dezordinea

Te face sa te simti letargic si obosit

Cei mai multi dintre oamenii care aduna, mereu, lucruri sustin ca nu au energia de a incepe sa faca ordine sa sorteze obiectele de care au nevoie si cele de care trebuie sa scape. Energia stagnata ce se acumuleaza in jurul dezordinei genereaza aceasta oboseala si letargie. Curatenia elibereaza neregia si iti ofera mai multa vitalitate.

Produse de curatat pe care nu stii ca le ai in casa

Te tin blocat in trecut

Cand tot spatiul dispomibil din casa este dezordonat cum poti permite noului sa-ti intre in spatiu? Gandurile tale au tendinta de a ramane in trecut si mai degraba privesti inapoi decat sa privesti in viitor. Ordinea te ajuta sa scapi de trecut si sa mergi mai departe.

Te mentine confuz

Cand traiesti in dezordine este imposibil sa ai claritate in legatura cu ce vrei sa faci in viata ta. Cand faci ordine gandirea ti se clarifica si iei mai usor si mai repede decizi.

Afecteaza modul in care te trateaza oamenii

Oamenii te trateaza asa cum te tratezi si tu. Daca traiesti in mizerie poti atrage oameni care nu te respecta.

Te leneveste

Daca dezordinea te inconjoara vei avea tendinta de a amana ce ai de facut. Dezordinea iti fura energia si nu ai chef de nimic. Persoanele care au inceput sa faca ordine in casa si in viata se simt motivati sa mearga mai departe si sa se apuce de treburi pe care le-au tot amanat.

Poate cauza lipsa de armonie

Dezordinea poate fi vinovata de disputele majore aparute in familie sau intre parteneri. Daca traiesti alaturi de cineva care aduna lucruri peste lucruri atunci vieta sa va inceta sa se dezvolte.

Te poate face sa te simti rusinat

Ai ajuns vreodata in situatia in care in casa ta este atat de multa dezordine incat iti este rusine sa inviti pe cineva pe la tine? Poti alege sa traiesti inconjurat de multe obiecte nefolositioare, ori sa faci ordine, sa-ti imbunatatesti respectul de sine si sa ai o viata sociala activa. Decizia iti apartine!

Te poate determina sa intri in depresie

Multi dintre oamenii aflati in depresie sunt traiesc in dezordine. Daca esti atat de trist incat nici macar nu-ti trece prin gand sa incepi sa faci curatenie, incearca sa scapi de lucrurile aflate pe jos, pe podea. In acest fel, iti vei ridica spiritul si nivelul energetic. Cere ajutor daca simti nevoia.

Ai nevoie de mai mult timp pentru a face curatenie in casa

Iti ia de doua ori mai mult timp sa faci curat intr-un spatiu plin de obiecte, intrucat si ele trebuiesc curatate. Doar gandeste-te ce ai putea face cu acel timp pe care il utilizezi pentru a face ordine.

Te vei simti dezorganizat

Cat de des pierzi lucruri? Cat timp consumi cautand ceva, renuntand pentru ca peste cateva luni sa-l gasesti? Dezorganizarea inseamna timp pierdut.

De ce, totusi, oamenii pastreaza dezordinea?

Posesiunile noastre ne reflecta pe nou si anumite momente din viata noastra pe care nu vrem sa le uitam. Aminteste-ti de cate femei isi tin in sifonier rochia de mireasa si apoi nu o mai scot niciodata sa se uite la ea.

Pastreaza lucrurile ca poate „vor avea nevoie” vreodata de ele

Este una dintre cele mai utilizate scuze pentru care oamenii pastreaza lucruri care nu le mai sunt de folos. Stim ca „gandurile creeaza realitatea” asa ca daca esti ingrijorat ca vei avea nevoie de un obiect dupa ce l-ai aruncat, subconstientul va genera situatia in care vei avea nevoie de acel lucru. Apoi vei spune „Stiam eu ca voi avea nevoie de el intr-o zi”, fara sa fii constient ca tu ai creat situatia respectiva. Daca ai o multime de astfel de lucruri in casa ta ii transmiti Universului faptul ca nu ai incredere ca iti va da lucrurile de care ai nevoie.

Un sens al identitatii

Este usor sa te atasezi de lucrurile pe care le detii intrucat ai impresia ca propria ta identitate este legata de ele. Spre exemplu, daca pastrezi un bilet de la un anume eveniment care a avut loc in urma cu 10 ani, te uiti la el si spui: „Am fost la acel concert”. Nu spune nimeni ca nu ar trebui sa pastrezi anumite lucruri sau cadouri, insa prea multe obiecte te tine prizonier in trecut. Participa la evenimente prezente care sunt importante pentru cine esti tu acum. Renuntarea la anumite daruri este dificila pentru multe persoane intrucat au impresia ca arunca la gunoi bunatatea prietenilor. Insa daca te-ai bucurat de acel cadou in urma cu mult timp, iar acum nu mai ai nevoie de el da-l cuiva care il va utiliza si aprecia si ofera-l cu dragoste. Fericirea noastra nu depinde de obiectele pe care le detinem.

Un sens al securitatii

Reclamele moderne sunt concepute pentru a se juca cu nesigurantele noastre – „Daca nu ai unul dintre aceste lucruri nu esti la fel de bun precum ceilalti oameni” este mesajul pe care il auzim adesea. Pentru unele persoane nu conteaza cat de multe lucruri au, vor aparea intotdeauna obiecte de care „au nevoie”… adevarata securitate nu provine din lucrurile pe care le ai.

Credinta ca mai mult este mai bine

In societatea vestica multe persoane au in bucatarie nenumarate cutite – unul pentru a taia lucruri mici, unul pentru lucruri mari, unul pentru lucruri medii si tot asa. Insa in tarile asiatice, oamenii folosesc un singur cutit pentru tot. Avem creierele spalate de companiile de publicitate astfel incat sa credem ca ne trebuie toate acele cutite. Nu este deloc adevarat!

Daca au dat bani pe ele nu le poti arunca

Multi oameni refuza sa scape de dezordinea care le domneste in casa pana cand nu simt ca nu au primit in schimb valoarea pe care au platit-o. Acest lucru se aplica si obiectelor pe care au dat foarte putini bani. Nu uita ca lucrurile bune nu vin usor in viata ta daca blochezi energia prin pastrarea unor obiecte de care nu mai ai trebuinta. Relaxeaza-te putin si vezi ce se va intampla.

Renunta

Cand ceva ajunge in viata ta bucura-te de ea, foloseste-o bine si cand vine vremea renunta la ea. Doar pentru ca detii ceva nu inseamna ca trebuie sa-l pastrezi pentru totdeauna. Esti doar un gardian temporar al lucrurilor care trec prin viata ta. Inceputul anului este perioada ideala de a incepe sa faci ordine in casa, asa ca treci la treaba.

Imagine de congerdesign de la Pixabay

Exit mobile version