Esti constient ca un stil de viata dezordonat si o dieta nesanatoase sunt asemenea unor bombe cu ceas, care pot oricand sa-ti distruga viata. Stiai, insa, si de aceste greseli pe care le fac si oamenii cei mai sanatosi?
Aerisirea hainelor spalate
Greseala: Hainele si prosoapetele umede le pui la uscat in interiorul casei.
Poate ca lenjeria pare curata insa polueaza aerul sustine un studiu realizat de catre Mackintosh Environmental Architecture Research Unit at the Glasgow School of Art. Rufele nespalate pot creste umiditatea, generandu-se, astfel, un mediu alergenic in care aerul si sporii de mucegai se pot dezvolta depasindu-se limitele de siguranta cu pana la 300%. Aproximativ in 25% din casele in care lenjeria se usuca in interior s-a gasit Aspergillus fumigatus, o ciuperca ce cauzeaza infectii la plamani in cazul persoanelor cu sisteme imunitare slabe.
Ce sa faci: Cei care, din motive de protejare a mediului, nu doresc sa foloseasca un uscator insa nu-si lasa rufele in afara la zvantat, cercetatorii le recomanda sa tina hainele umede intr-un spatiu care, in mod ideal, are o sursa independenta de caldura si ventilatie. (Cand rufele sunt puse la uscat in baie deschide geamul si inchide usa).
7 greseli de sanatate pe care nu-ti dai seama ca le faci zilnic
Se spala pe dinti imediat dupa masa
Greseala: Te speli pe dinti imediat dupa ce ai mancat ori baut.
Dupa ce ai baut o cafea sau un suc de portocale, sa spunem, acizii iti invadeaza gura. Daca iti periezi dintii inainte ca saliva sa neutralizeze pH-ul nu faci decat sa le oferi posibilitatea acizilor sa atace smaltul slabit – ceea ce accelereaza eroziunea. Un studiu din 2004 a descoperit ca atunci cand oamenii se spala pe dinti in primele 20 de minute dupa ce au inghitit ceva acid pierd mai multa dentina comparativ cu cei care isi perieaza dintii mai tarziu.
Ce sa faci: Dupa ce ti-ai terminat bautura, ca de exemplu sucul de fructe, cafeaua sau vinul, bea un pahar de apa si asteapta cel putin 30 de minute inainte de a te peria pe dinti. Pana atunci saliva va neutraliza acizii si remineraliza smaltul, explica Sérgio Lima Santiago, profesor asociat la Universitatea federala Ceara din Brazilia.
Depoziteaza cartofii in frigider
Greseala: Amidonul este expus temperaturilor prea scazute sau prea ridicate
Prajiturile, painea neagra, chips-urile, cartofii prajiti si alti carbohidrati de acest fel contin doua ingrediente volatile: zahar si un aminoacid numit aspargina. La temperaturi ridicate – alimentele coapte, prajite sau fripte formeaza acrilamida, o substanta chimica ce a fost legata de diverse forme de cancer (inclusiv cancerul edometrial, ovarian si renal) sustine the US Food and Drug Administration (FDA). Chips-urile si cartofii prajiti sunt cu atat mai daunatori pentru sanatate, sustin cercetatorii, cu cat au fost refrigerati inaite de a fi gatiti. Frigul transforma amidonul in zahar, rezultat cantitati si mai mari de carcinogeni.
Ce sa faci: Preparati acasa se reduce nivelul ridicat de acrilamida din cartofii prajiti ori fripti prin depozitarea cartofilor cruzi intr-un loc racoros (nu frigider) si intunecat si prin tinerea cartofilor curatati/ cruzi intr-un bol de apa timp de 15-30 de minute inainte de preparare. In ceea ce priveste prepararea: fierberea si gatirea la aburi te scapa de acrilamide.
10 greseli de sanatate pe care le fac femeile
Folosesc aceleasi pastile atat pentru durerea de cap, cat si pentru mahmureala
Greseala: Oamenii folosesc adesea acetaminofen in ambele cazuri.
Combinarea acetaminofenului cu bauturile alcoolice poate avea efecte negative asupra rinichilor, sustine un studiu condus de medicul Harrison Ndetan, profesor asistent in cercetare si biostatistica la Universitatea Parker din Dallas. Jumatate din subiectii care au recunoscut ca au luat analgezice si au consumat saptamanal bauturi alcoolice in cantitati mici spre moderat sufereau de afectiuni ale rinichilor (o crestere cu 123% a riscului comparativ cu cei care fie consuma alcool, fie analgezice insa nu le combina). Acetaminofenul inhiba proteina pe care organismul o foloseste pentru a metaboliza alcoolul, explica Ndetan. In plus, alcoolul poate cauza deshidratare, creea ce streseaza si mai mult rinichii.
Ce sa faci: Nu combina acetaminofenul cu alcoolul, este de parare Ndetan.
Porti o geanta de mana de culoare galben stralucitor
Greseala: Ti-ai ales un accesoriu din piele artificiala.
Gentile de mana, portofelele si curelele facute din inlocuitor al pielii (de obicei vinilin ori PVC) contin, adesea, nivele mai mari de plumb decat este permis sa se foloseasca in produsele asemanatoare insa destinate copiilor, conform unui studiu al Center for Environmental Health (CEH). Cantitatea cea mai ridicata de plumb a fost gasita in gentile de mana de culoare galbena, urmate de cele vrezi, portocalii si rosii. Plumbul cauzeaza probleme de dezvoltare la copii si este legat de bolile de inima si cancerul in cazul adultilor.
Ce sa faci: Renunta la portofelele si gentile din piele artificiala si opteaza pentru cele facute din nailon, panza, canepa sau piele.
Sursa: oprah.com
Imagine de InspiredImages de la Pixabay