Sfatulparintilor.ro

10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat

despre capuse

E vara afara, iar iesirile in natura sunt fi din ce in ce mai dese. Numai ca petrecerile in iarba verde se pot sfarsi mai putin placut daca ne ies in cale neplacutele capuse. Tu ce stii despre capuse? Stii ce trebuie sa faci daca ti se intampla sa fii muscat de o capusa?

Ministerul Sanatatii a facut public Protocolul de profilaxie post muscatura de capusa, care va fi aplicat in toate spitalele de pediatrie. Unitatile sanitare de urgenta pentru copii vor primi protocolul ce a fost elaborat de catre medicii specialisti din cadrul Institutului National de boli infectioase Matei Bals.

Protocolul explică modalitatea de indepartare/extragere completa a capusei, chirurgical chiar daca este nevoie, curatarea zonei, precum si profilaxia cu antibiotic.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici

Masuri de prevenire a expunerii la capuse

Protocolul realizat de specialistii de la „Matei Bals” include si cateva recomandari de prevenire a muscaturilor de capuse.

Astfel:

Mai multe informatii puteti gasi in documentul atasat AICI

Iata, in continuare, 10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii ca sa nu fii muscat.

Despre capuse se stie ca masa lor preferata sunt soarecii

Capusele prefera soarecii, insa daca nu sunt suficient de multi, oamenii pot fi si ei la fel de „gustosi”.

Nu sunt mari

In fotografii capusele par uriase. In realitate, insa, sunt foarte foarte mici. Capusele au patru stadii de dezvoltare, de la ou, larva, nimfa si adult. Nimfele abia daca ating dimensiunea bobului de mac, iar adultii pe cea a unui bob de susan. Doar cand sunt satule sunt gigantice.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici

Capusele au 8 picioare

Ca sa fii sigur ca ai de-a face cu niste capuse, tine cont de faptul ca ele fac parte din clasa arahnidelor, sunt verisoarele paianjenilor, deci au 8 picioare. Insectele obisnuite au doar 6.

Boala Lyme si altele…

Boala Lyme este una dintre cele mai grave pe care le poate transmite o capusa, insa pericolele nu se opresc aici. Enervantele arahnide pot transmite 10 tipuri de boli diferite: febra patata a Muntilor Stancosi, babesioza, anaplasmoza, ehrlichioza etc. Tipul de boala depinde de tipul de capusa care te musca si sunt peste 800 de specii de capuse in intreaga lume.

Citeste si: Boala Lyme. Tot ce trebuie sa stii despre boala transmisa de CAPUSE

E posibil sa nu te imbolnavesti

Nu intra in panica. Tu toate capusele sunt purtatoare de bacterii. Daca sunt indepartate cum trebuie, se reduc riscurile de a fi infestat cu ceva. De asemenea, riscul infestarii cu Boala Lyme creste semnificativ daca capusa nu este indepartata in 36 de ore.

Le plac cateii, dar si pisicile

Daca iti iubesti animalul de companie la fel de mult precum capusele, atunci utilizeaza zilnic zgarda anticapuse sau spray-urile repelent. In cazul pisicilor, cere sfatul medicului veterinar cu privire la substantele pe care sa le folosesti impotriva capuselor. Pisicile sunt mult mai sensibile la chimicale.

Atentie la glezne

Boala Lyme este transmisa, in general, de nimfele capuselor. Verifica des zona gleznelor caci nimfele sunt prea mici pentru a se ridica prea mult de la nivelul solului.

Nu rata nici: Muscatura de capusa. Cum sa eviti capusele si ce ai de facut daca esti muscat

Nu verifica doar bratele si picioarele

Capusele nu se ataseaza doar de brate si picioare. Dupa ce petreci timp afara, la iarba verde, verifica zonele pe care se afla par, urechea, buricul, subratul, capul. Unele capuse nu se ataseaza imediat, deci nu este rau sa-ti faci dus imediat ce te intorci de afara. Tine hainele la soare, in uscator sau la o sursa de caldura mare pentru a te asigura ca nu raman capuse in haine.

Ca masuri de precautie, poarta haine cu maneca lunga si pantaloni lungi de culoare deschisa, pentru a vedea mai usor capusele. Nu te aseza niciodata direct pe iarba. Tine parul strans la spate si capul acoperit atunci cand lucrezi in gradina.

Penseta, unealta care te ajuta cand vine vorba despre capuse

Nu este indicat sa acoperi capusa cu vaselina sau cu lac de unghii. Penseta este unealta-cheie cand vine vorba despre capuse. Apuca-le cat mai aproape de suprafata pielii, apoi trage in sus cu putere. Daca nu executi operatiunea corepunzator, gura capusei ramane in piele. Curata apoi zona muscata cu apa si sapun, freaca cu alcool sau iod. Nu strivi niciodata capusa cu degetele, ba chiar este indicat sa o pastrezi intreaga pentru a o arata medicului. Noteaza ziua in care te-a intepat capusa.

Te mai poate interesa si: Un alt efect al încălzirii globale: Muşcături de căpuşe. Află cum să te fereşti

Ciclul vietii unei capuse

Capusele nu se nasc cu boala Lyme. Bacteria o poate capata in stadiul de larva atunci cand se ataseaza de prima „victima”, cel mai probabil un soarece. Este posibil ca in acest stadiu sa se si contamineze cu bacteriile ce declanseaza boala Lyme. Cand este satula, „cade” si se ascunde pentru a se transforma in nimfa. Apoi isi cauta o noua gazda. Daca este infestata, in stadiul de nimfa, capusa poate trasmite noii victime boala. Cand este satula, cade iarasi pe pamant si se transforma in adult. Pentru ca i se face foame din nou, isi cauta o noua gazda caci, nu-i asa, trebuie sa aiba energie pentru reproducere. Dupa imperechere, capusele mor. Nu inainte, insa, de a lasa pe lume mai multi mostenitori.

Sursa: rd.com

Imagine de Catkin de la Pixabay

Exit mobile version