Stii ca in momentele de mare tensiune, ca de exemplu sa fii urmarit de un animal salbatic periculos, sa eviti la mustata un accident auto sau sa ai o lista interminabila de lucruri de facut intr-un timp foarte scurt in corp va fi declansat mecanismul de lupta sau fugi. Insa poate ca nu stii de alte lucruri activeaza acest mecanism in organism, insa este bine sa le cunosti.
Corpul uman are mecanisme de autovindecare, care pot lupta impotriva cancerului, preveni infectiile, proteja arterele coronariene si incetini imbatranirea. Insa de fiecare data cand sistemul nervos se afla in situatia de lupta sau fugi, mecanismele de autovindecare sunt oprite.
Amigdala este „declansatorul” semnalelor de alerta, dar ea nu a evoluat prea mult asa ca nu face diferenta dintre un pericol care pune viata in primejdie si un pericol imaginar creat de ganduri, sentimente sau credinte. Motiv pentru care amigdala iti poate sabota sanatatea fara ca macar sa fii contient de acest lucru.
Ce poti face, asadar pentru a evita activarea mecanismului lupta sau fugi in situatii de stres repetitiv? Iata cativa declansatori surprinzatori ai acestui mecanism si cum sa-i eviti.
Sentimentul de singuratate
Ca specie, suntem animale tribale, asadar dintr-o perspectiva a supravietuirii sa fii singur pentru prea multa vreme poate face ca amigdala sa activeze mecanismul de lupta sau fugi. Daca suntem dependenti de trib pentru a fi in siguranta, sentimentul de singuratate face amigdala sa declanseze sistemul de alarma. Exista dovezi stiintifice care sugereaza ca persoanele care fac parte din comunitati in care membrii se sprijina reciproc au o rata a bolilor de inima mai mica comparativ cu persoanele singure.
Foamea
Atunci cand iti este foame, mesajul de alarma pe care il trimiti amigdalei este: „Avem o problema, nu este suficienta mancare”. Bineinteles, frigiderul tau este doldora de mancare si poate ca tu ai 15 kilograme in plus si iti este foame pentru ca esti la dieta. Insa maigdala nu este inteligenta. Pentru ea nu exista nicio diferenta. Asadar, intr-o fractiune de secunda mecanismul de lupta sau fugi este declansat, iar mecanismul de autovindecare este oprit.
Citeste si: 4 lucruri pe care n-ar trebui sa le faci cand esti stresat
Sa-ti vinzi sufletul pentru salariu
Stii ca jobul tau poate fi stresant. Insa nu neaparat faptul ca esti ocupat sau ca muncesti din greu activeaza lupta sau fugi. Sigur, si slujba pe care o iubesti poate fi stresanta uneori. Insa sunt sanse mai mari sa se declanseze mecanismul de lupta sau fugi atunci cand integritatea iti este in pericol.
O perspectiva pesimista asupra vietii
Daca esti genul de persoana care vede doar partea goala a paharului, amigdala primeste mereu tot felul de mesaje terifiante de genul: „Nu sunt suficienti bani”, „Nimic nu-mi iese cum trebuie”, „Nimeni nu ma iubeste” si alte vesti asemanatoare care declanseaza mecanismul de lupta sau fugi. S-a demonstrat ca optimistii au sanse cu 77% mai mici de a suferi de boli ale inimii comparativ cu pesimistii.
Relatiile toxice
In vreme ce relatiile iubitoare si comunitatile in care membrii se sprijina reciproc sunt calmante pentru amigdala si sanatoase pentru corp, iti este mai bine singur decat sa fii in compania unor oameni care iti streseaza sistemul nervos. Cand te simti amenintat intr-o relatie – nu doar fizic ci si emotional – sistemul tau nervos il interpreteaza drept un pericol.
Nu rata nici: 8 simptome ale anxietatii cronice. Nu le ignora!
Gandurile negative sacaitoare
Gandurile pline de ingrijorare, anxioase fac amigdala sa trimita non stop semnale de pericol. Daca iti hranesti mintea cu ganduri negative legate de copii, politica, daca iubitul/a iti va rupe sau nu inima sau cat de repede se incalzeste planeta, nu este nicio surpriza ca te afli mereu in stare de alerta.
Traumele din copilarie
Poate ca nu stiai insa traumele vechi aflate adanc in subconstient pot face amigdala sa activeze sistemul lupta sau fugi. Locurile, mirosurile, cantecele sau alte sunete care iti reamintesc de trauma din trecut te poate face sa intri in starea de lupta sau fugi chiar daca nu esti constient ca se intampla acest lucru.
Resentimente
Daca ai resentimente puternice impotriva fostului/ei iubit/a, mamei, sefului sau orice alta persoana care te-a calcat pe bataturi, amigdala trimite neincetat mesaje de pericol. Resentimentele sunt interpretate la fel ca gandurile despre lipsa mancarii sau ca un tigru se afla in libertate, pe strada ta.
Furie
Nu doar enervarea activeaza mecanismul de lupta sau fugi. Ci si un gand, precum „Cineva a varsat vin rosu pe covorul meu alb” poate declansa sistemul limbic.
Sentimentul de neajutorare
Amigdalei ii place sa se simta in control – pana la uma asta este sarcina ei, sa te protejeze de pericol. Asadar sentimentul de neajutorare te duce in starea de lupta sau fugi.
Sursa: wakeup-world.com