Sfatulparintilor.ro

După 15 ani, mai avem două luni cu Pluto în Capricorn. Cine nu a înțeles trecutul e condamnat să-l repete!

două luni cu Pluto în Capricorn

În 23 martie 2023, Pluto intră în Vărsător și se va scrie un nou capitol în istorie. Oamenii au mari speranțe de la Pluto în Vărsător. Cu toate acestea, nu putem fi constructivi în viitor dacă  n-am înțeles pe deplin trecutul. Iar Pluto în Capricorn asta face. „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”, spune o vorbă înțeleaptă.

Încă mai avem timp, până pe 23 martie 2023 (când Pluto intră în Vărsător) și apoi din nou, între iunie 2023 și ianuarie 2024 (când Pluto se mută înapoi în Capricorn, prin mișcarea retrogradă) pentru a înțelege tranzitul de 15 ani al lui Pluto prin Capricorn. Pluto s-a mutat în Capricorn în anul 2008 și va mai sta aici, cum spuneam, până în 23 martie 2023.

Dacă Pluto are o menire, aceea este călătoria. Nu putem scăpa de călătoria pregătită pentru noi. Ne putem opune. O putem disprețui. Putem să așteptăm până la ultima noastră respirație sau să acționăm de la prima. Alegerea este întotdeauna a noastră. Dar, în cele din urmă, trebuie să ne angajăm în acțiune. Și în acest proces, suntem provocați, schimbați și aduși mai aproape de adevărata natură a ființei noastre.

Tranzitele se construiesc unul pe celălalt. Pluto în Vărsător se bazează pe Pluto în Capricorn. Dacă învățăm lecțiile tranzitelor anterioare, trecem fără probleme la următorul capitol din viața noastră.

Eveniment 18 ianuarie 2023: Soarele in conjunctie cu planeta transformarii si renasterii Pluto. Cum te transforma pe tine?

Dar am integrat cu adevărat lecțiile lui Pluto în Capricorn?

Intrarea lui Pluto într-un nou semn corectează inițial defectele tranzitului Pluto anterior. Tranzitul lui Pluto în expansivul Săgetător a coincis cu bula imobiliară și economică, creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, externalizarea producției și dependența excesivă de comerțul exterior. Pluto în Capricorn a redus ratele dobânzilor și, desigur, a creat diferite tipuri de probleme, cum ar fi prea multă consolidare a puterii la vârf.

Capricornul este semnul instituțiilor, al marilor corporații, al politicii și al structurilor de sus în jos. Capricornul este un sistem de guvernare care gestionează diferite părți în mișcare, astfel încât acestea să poată funcționa într-un întreg coerent.

Să însemne asta că Pluto din Vărsător va „anula” toți politicienii și toți directorii executivi?

Atâta timp cât ne gândim la Pluto în Capricorn ca fiind „ei”, ratam complet scopul acestui tranzit. Pluto în Capricorn nu este despre politicieni. Pluto în Capricorn nu este despre CEO. Pluto în Capricorn este despre fiecare dintre noi.

În ultimul deceniu și jumătate, Pluto în Capricorn ne-a cerut – fiecăruia dintre noi – să dezvoltăm calitățile constructive ale Capricornului. Cum ar fi să devenim strategi, să planificăm din timp și să ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră viață.

Pluto în Capricorn – Cum să devenim adulți?

Activitățile, proiectele și finanțele instituțiilor mari sunt planificate cu mult timp în avans. De obicei pe un orizont de 5 ani. E-mailul cu acel „anunț mare” pe care l-ai primit în această dimineață de la compania ta era în “pepiniera” departamentului de comunicare din 2018. Niciun manager nu se trezește dimineața și nu decide să concedieze angajați. Niciun politician nu decide de la o zi pe alta să majoreze dobânzile. Aceste inițiative sunt în proiect de ani de zile. O entitate mare precum o corporație – sau o națiune – nu poate supraviețui fără o planificare pe termen lung.

Dar planificarea pe termen lung nu se limitează la instituțiile mari.

Noi – oamenii – suntem sisteme complexe. Avem și noi obiective și planuri. Desigur, e foarte frumos să fii spontan, dar rolul Berbecului, al Taurului, al Gemenilor și al Racului este de a ne arăta cum să trăim momentul prezent. Rolul Capricornului este să ne învețe cum să planificăm, să muncim din greu, să fim responsabili și să ne atingem obiectivele.

Când înțelegem cum funcționează sistemele complexe, nu mai credem în „coincidențe” sau „noroc”. Cu Pluto în Capricorn, ceea ce se întâmplă se întâmplă și orice se întâmplă este o consecință a acțiunilor anterioare.

A avea succes, a atinge obiectivele pe termen lung nu este o lovitură norocoasă.

Este rezultatul anilor de muncă grea și al acțiuni deliberate. Când înțelegem că lumea este complexă și interconectată, întruchipăm calitățile Capricornului și preluăm controlul asupra vieții noastre. Când nu știm cum funcționează Capricornul, exteriorizăm autoritatea unei terțe părți pe care o punem responsabilă să facă lucrurile „de adulți” pentru noi. Atâta timp cât nu întruchipăm Capricornul la nivel personal, altcineva va juca rolul de adult pentru noi. Lui îi vom da putere asupra noastră.

Mercur iese din retrograd in Capricorn. 18 ianuarie 2023. E timpul sa actionezi!

Pluto în Capricorn – Probleme cu tatăl

În analiza tranzacțională, există 3 trei stări sau moduri diferite ale ego-ului în timpul interacțiunilor: starea eului copilului, starea eului părinte și starea adultului. Arhetipal, părintele este energia Capricornului și copilul, energia Racului. Starea dezirabilă este „adultul” atunci când persoana nu se ocupă de ceilalți (părinte/Capricorn), nici nu exteriorizează autonomia și se așteaptă să fie îngrijită (copil/Rac). Adultul are o abordare obiectivă, echitabilă, „câștig-câștig” a interacțiunilor.

Starea adultă corespunde unei expresii sănătoase, integrate, a arhetipului Vărsător.

Vărsătorul este condus atât de Saturn, cât și de Uranus. Vărsătorul este adultul (Saturn) care a depășit modelul părinte/copil. Prin preluarea controlului asupra vieții lui, adultul Vărsător își găsește libertatea (Uranus) pentru a-și exprima sinele unic. Dar pentru a ajunge la cea mai înaltă expresie a vârstei adulte, trebuie mai întâi să rezolvăm problemele legate de ”tatăl” nostru, Capricorn.

Respingerea sau răzvrătirea împotriva autorității este abordarea nesănătoasă a Vărsătorului de a transcende Capricornul și de a aborda problemele cu tatăl nostru. Denigrarea liderului/autorității este o soluție pe termen scurt, care se întoarce întotdeauna împotriva noastră. Această abordare poate rezolva inițial tensiunea polarității Rac/Capricorn, dar până când vom integra aceste arhetipuri la nivel de identitate, vom continua să căutăm următoarea figură a tatălui care să ne spună ce să facem.

Exemple de stare a ego-ului copilului sunt oamenii care au nevoie de îndrumare.

Ei pot continua să caute următorul cel mai bun loc de muncă, următorul cel mai bun manager, următorul cel mai bun antrenor care să le spună ce să facă. Dar atunci când sunt implicați în relații copil-părinte, fie vor respinge sfaturile/direcțiile figurilor de autoritate pentru că este prea multă muncă, SAU își vor urma orbește direcția. Astfel încât mai târziu să poată învinovăți autoritatea pentru ceea ce a mers prost. „Mi-au spus să o fac” va fi scuza.

Exemple de stare a ego-ului părintelui sunt persoanele care se angajează în relații în care partenerul este mai puțin matur; „părintele” are grijă de „copil”. Această dinamică le satisface nevoile de control, dar nu le permite să crească și să evolueze. Dinamica copil/părinte se oprește doar când pășim în propria noastră autoritate autonomă. Răspunsuri importante precum „ce ar trebui să fac cu viața mea” pot veni doar din interiorul nostru. Depinde de noi să decidem ce reguli să respectăm. Depinde de noi să decidem ce să facem cu viața noastră.

Pluto în Capricorn – ”Uciderea” tatălui

Dacă ne uităm la cele mai vechi povești sau mențiuni religioase, observăm tema uciderii tatălui. Uciderea tatălui este o temă recurentă care transcende timpul și cultura. În mod fundamental, uciderea tatălui înseamnă a ne desprinde de autoritatea/ordinea anterioară și a deveni o autoritate pe cont propriu. Până în secolul al XX-lea, regii, împărații și liderii totalitari au fost aproape standardul de guvernare al societăților. Deoarece acești lideri erau autoritari și nu renunțau la putere, singura modalitate de a-i răsturna a fost o lovitură de stat. Liderul va fi ucis sau trimis în exil.

La fel cum Saturn și-a mâncat copiii din teama că va fi răsturnat, fiul regelui sau liderul emergent ar ucide literalmente liderul existent în încercarea de a stabili o nouă ordine. În lumea de după al Doilea Război Mondial, dezintegrarea imperiilor multinaționale a fost strâns legată de dispariția marilor lideri de stat, care este o variație a temei patricidului. Când societatea se trezește la arhetipul Vărsător/Uranus nu mai avem nevoie de lideri totalitari. Nu mai avem nevoie de consolidarea puterii. Nu mai avem nevoie de o ordine mondială unică. Devenim o autoritate a noastră.

Dar cum ajungem acolo? Cum ne rezolvăm problemele cu tatăl nostru?

Patricidul încă se întâmplă în toate culturile și în toate straturile societății. Cea mai frecventă vârstă la care copiii își ucid tatăl este 14-16 ani. Din punct de vedere astrologic, aceasta coincide cu prima opoziție a lui Saturn și este o proiecție (opoziție) a arhetipului lui Saturn pe o figură a lui Saturn (tatăl). Aceasta este vârsta la care copilul se confruntă (opoziție) de către arhetipul părintelui (Saturn). Acesta este momentul în care copilul învață despre reguli și limitări.

Opoziția lui Saturn are loc la scurt timp după prima noastră revenire a lui Jupiter, la vârsta de 12 ani. Întoarcerea lui Jupiter este o fază de expansiune. Ne simțim în vârful lumii. Totul este posibil. Dar apoi, doar 2 ani mai târziu, la vârsta de 14 ani, avem opoziția noastră cu Saturn. Învățăm că există de fapt o limită a ceea ce putem face. Învățăm despre reguli, examene, avem primul nostru interes amoros neîmpărtășit. Nu putem avea tot ce ne dorim. Apoi ne proiectăm frustrarea asupra unor figuri asemănătoare lui Saturn, cum ar fi tatăl sau profesorul.

Ceea ce nu realizăm la acea vârstă este că tatăl și profesorul nu sunt altceva decât partea de Saturn din propriul psihic.

Aceasta este prima noastră întâlnire (incomodă, de altfel) cu Saturn. Cu acea parte a noastră care gândește un pic pe termen mai lung și are în vedere supraviețuirea și interesele noastre cele mai bune. Putem să-l privim pe Saturn ca pe „ceea ce ne limitează”, sau ca pe acela care ne ajută să discernem care este zona noastră de geniu și ce putem realiza în mod realist. Fără Saturn, am trăi într-o stare continuă de Jupiter, unde există oportunități peste tot, unde există întotdeauna „cel mai bun lucru”…, dar în care nu realizăm nimic pentru că nu ne angajăm în nicio acțiune concretă.

La nivel personal, ”uciderea” tatălui înseamnă uciderea acelei versiuni a noastre care este depășită și care nu mai servește intereselor noastre. Există întotdeauna o modalitate mai eficientă, mai productivă, mai „adultă” de a ne trăi viața. Nu tatăl/autoritatea trebuie ucis – ci acea parte din noi care încă se comportă ca un copil.

De la Pluto în Capricorn la Pluto în Vărsător

„Ai avut întotdeauna libertatea draga mea, trebuia doar să o înveți singură” este o replică din Vrăjitorul din Oz. La fel ca la Dorothy, nu este suficient să te gândești la aceste concepte. Trebuie să le trăim și să le întruchipăm. Uranus (conducătorul Vărsătorului) îl urmează pe Saturn (conducătorul Capricornului). Dacă nu învățăm cum să devenim autonomi, nu putem fi liberi. Nu există comenzi rapide pentru integrarea lui Pluto în Capricorn. Nu ne mai putem baza pe părinte, antrenor, manager sau politician să ne spună cum să ne trăim viața. Nu mai putem învinovăți părintele, antrenorul, managerul sau politicianul pentru ceea ce merge prost în viața noastră.

Ceea ce vrea Pluto în Capricorn de la noi este să ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră. Să ne asumăm responsabilitatea pentru consecințele acțiunilor noastre. Atunci devenim adulți. Părinții și copiii sunt limitați și legați de rolurile de părinte copil și de regulile lor inerente. Adulții sunt liberi.

Iată câteva întrebări de autoreflecție care să vă ajute să navigați în ultima etapă a tranzitului Pluto în Capricorn și să te pregătești pentru Pluto în Vărsător:

1. Fă o listă cu oamenii pe care i-ai admirat inițial – prieteni, mentori, ghizi, celebrități, politicieni – și de care ai fost dezamăgiți mai târziu. Poți identifica teme comune?

2. Amintește-ți când ai suferit un eșec major (de exemplu, ai pierdut un loc de muncă, ai dat faliment, ai avut o lovitură de reputație, ai fost exclus dintr-un grup sau comunitate etc.). Când te uiți în urmă, poți vedea cum unele dintre acțiunile tale anterioare au condus la acel rezultat? Ce ai face diferit?

3. Care este cel mai important lucru pe care vrei să-l obții? Dar tu și viața ta trebuie să se schimbe pentru a ajunge acolo?

sursa: AstroButterfly.com, chaninicholas.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version