Sfatulparintilor.ro

Obezitatea la bebelusi: cele mai bune sfaturi de prevenire

obezitatea la bebelusi - sfatulparintilor.ro - pexels_com - close-up-photo-of-a-person-carrying-a-baby-2505110

Nimic nu e mai adorabil decat un bebelus durduliu si rozaliu (iti vine sa-l mananci numai cand il vezi!). Dar cand e cazul sa ne ingrijoram in legatura cu obezitatea la bebelusi? Sigur, cam toti nou-nascutii sunt ceva mai rotofei la inceput. Acesta e un mecanism natural de aparare si de adaptare la noile conditii de viata din afara uterului. Stratul de grasimica este termoizolator, ceea ce inseamna ca ii protejeaza de frig. n plus, le ofera energia de care au nevoie ca sa fie atat de activi si sa descopere lumea din jurul lor.

In majoritatea cazurilor, obezitatea la bebelusi dispare in momentul in care copilul incepe sa mearga, mai intai in patru labe si apoi in picioare. Dar ce te faci daca puiul tau continua sa fie dolofan si mult dupa ce a trecut de acest prag. Ba chiar pare sa se ingrase tot mai mult?

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca educatia pentru o alimentatie sanatoasa incepe de foarte devreme, chiar din primele zile ale micutului tau.

Nu astepta sa mearga la gradinita ca sa il inveti despre nutritia corecta! Primii ani de viata sunt foarte importanti din acest punct de vedere, pentru ca atunci sa formeaza obiceiuri (alimentare si de alte tipuri) pe care le pastram pentru totdeauna. Iata de ce e primordial sa-ti obisnuiesti copilul sa manance sanatos inca de la inceput.

Asa cum era de asteptat, nimic nu e mai graitor decat puterea exemplului. Schimbarea trebuie sa se produca in primul rand la tine. Nu poti pretinde ca micutul tau sa rontaie doar morcovi si broccoli la gustare cand te vede pe tine dand gata o punga de chips-uri. Plus o ciocolata si o inghetata mica!

Daca tu privesti lucrurile cu seriozitate si ai mare grija la ce si cat mananci, ba in plus mai faci si ceva miscare (fitness, aerobic, dans sau pur si simplu mers cu bicicleta si plimbari in parc), puiul tau va cauta sa te imite. Va invata astfel principiile unui stil de viata sanatos. Nu uita cat de mult cantaresc in ochii lui actiunile tale si cat de mare este influenta ta asupra dezvoltarii sale (fizice si emotionale). Mai ales in acesti ani de inceput.

7 lucruri pe care le poti face ca sa previi obezitatea la bebelusi

1. Alapteaza-l cat mai mult posibil

Bebelusii alaptati la san nu doar ca scapa mai repede de stratul de grasime de la inceput, dar au un risc mai mic de obezitate mai tarziu, cand incep sa creasca. In plus, cu cat iti alaptezi copilul mai mult, cu atat are mai multe sanse sa-si pasteze o greutate normala. Asta deoarece alaptatul il invata sa manance exact atat cat ii trebuie si, cand simte ca s-a saturat, incepe sa suga mai putin si apoi se opreste.

Acest lucru iti ajuta micutul sa indentifice singur semnalele de foame si sa regleze cantitatea de lapte consumata la fiecare masa, obicei care se perpetueaza si mai tarziu, cand treceti la hrana solida. Un alt avantaj al alaptatului natural este ca bebelusul nu risca sa asocieze mancarea cu confortul si alinarea emotionala – e doar un act instinctiv si natural, menit sa satisfaca o nevoie fizica. Chiar daca puiul tau continua sa suga putin dupa ce s-a saturat, o face foarte incet, in asa fel incat sa nu primeasca mult lapte. Iar asa invata sa asocieze senzatia placuta a suptului cu sentimentul frumos pe care il are cand e tinut in brate, si nu cu burtica plina pana la refuz.

2. Invata sa-ti dai seama cand a mancat de-ajuns

Atunci cand iti hranesti micutul cu biberonul, e foarte important sa nu-l supraalimentezi. Pentru asta, trebuie sa inveti tu sa il „citesti“ cat mai bine, ca sa-ti dai seama cand a mancat suficient. In lipsa contactului direct cu corpul tau, acest lucru e mai greu de realizat (alaptatul cu biberonul nu se bazeaza la fel de mult pe intuitia bebelusului ca suptul la san). Totusi, cu iubire si rabdare, il poti invata chiar si asa sa deprinda obiceiuri alimentare corecte si sa-si asculte corpul – cu alte cuvinte, sa-i descifrezi tu mai intai semnalele de foame, iar apoi sa-l ajuti si pe el sa le asculte.

Primul pas este sa-i dai biberonul numai atunci cand ii e foame, si nu dupa un program pre-stabilit – nu uita ca stomacelul lui e cam de marimea pumnului sau micut, asa ca ii va fi mai bine daca il hranesti des si cate putin.
Un alt lucru important este sa-ti lasi bebelusul sa decida singur cand s-a saturat. Nu il forta sa termine si ultima gura de lapte din biberon daca vezi ca da semne ca nu mai vrea. Daca abia a mancat si incepe sa planga, probabil vrea sa fie tinut in brate sau leganat, si nu neaparat o a doua portie! Pune-i putina muzica sa-l calmezi si fa-i un mic masaj.

Urmeaza aceleasi reguli si cand faci trecerea la alimentatia solida – chiar daca nu mananca decat fructe si legume, asta nu inseamna ca trebuie sa linga farfuria. Da-i portii mici si de mai multe ori pe zi (5-6, cu tot cu gustarile dintre mese) si lasa-l sa se opreasca daca se simte satul – doar asa va putea invata sa-si asculte corpul, sa disocieze foamea de plictiseala sau tristete si sa nu caute alinarea in mancare.

Citeste si: Diversificarea timpurie creste riscul de obezitate la copii?

3. Nu ii da grasimi trans si indulcitori artificiali

Cand puiul tau e pregatit sa treaca la hrana solida (adica incepand cu varsta de 6 luni), alege mai degraba sa-i pregatesti piureurile acasa, din ingrediente proaspete si controlate de tine. Daca totusi nu ai timp sa faci asta mereu, citeste cu atentie etichetele piureurilor si cerealelor pe care le cumperi pentru el. Stai departe de produsele care contin sirop de porumb (sau sirop de porumb bogat in fructoza), dar si uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate – o sursa de grasimi trans.

Nu iti va fi usor, pentru ca aceste doua tipuri de ingrediente (siropul de porumb si uleiurile hidrogenate) se regasesc pe piata in multe dintre gustarile pentru cei mici, desi nu au nicio valoare nutritionala si ii ofera copilului tau doar calorii goale. Alimentele care contin sirop de porumb si uleiuri hidrogenate dezvolta la micuti o preferinta pentru dulce si grasimi. Altfel spus, odata ce bebelusul se obisnuieste cu gustul si textura lor imbietoare, nu va mai vrea sa manance si altceva.

De aceea, trebuie sa verifici la sange eticheta fiecarui produs pe care il pui in cos si sa-i cumperi puiului tau doar alimente fara grasimi saturate si indulcitori artificiali.

4. Inlocuieste sucul cu fructe proaspete

E adevarat ca sucul de fructe (vorbim de cel natural, preparat acasa la storcator) contine vitamine si ii da puiului tau energia de care are nevoie. Pe de alta parte, prea mult suc ii va umple burtica repede, privandu-l de alte alimente, mai hranitoare: de pilda, fructele proaspete si laptele matern sau praf pe care continui sa i-l dai. Iata de ce e bine sa limitezi consumul de suc dupa urmatoarea schema:
– pentru bebelusii intre 6 si 12 luni – nu mai mult de 120 ml de suc pe zi;
– pentru copiii intre 1 si 4 ani – maximum 180 ml pe zi.
Daca ii cumperi sucul din comert, cauta intotdeauna sortimentele pe care scrie „100% suc de fructe“ si evita produsele pentru copii denumite „cocktail“, „punch“, „drink“, oricate fructe ar fi desenate pe ambalaj.

Acestea din urma contin tone de zahar si doar foarte putin suc de fructe. De asemenea, nu cumpara nimic cu indulcitori artificiali, coloranti sau aromatizanti alimentari. Chiar si sucul facut in casa poate fi uneori prea dulce, asa ca n-ar fi rau sa il diluezi cu putina apa. Totusi, cea mai buna politica este sa-i dai micutului apa atunci cand ii e sete si un fruct proaspat, taiat cubulete, cand are pofta de dulce.

5. Alege intotdeauna grasimile „bune“ si scapi de obezitatea la bebelusi

Nu e un secret sa bebelusii (ca noi toti, de altfel) au nevoie si de grasimi in dieta lor. Grasimile sunt alimentul cel mai nutritiv, oferind o concentratie mare de calorii intr-o cantitate mica de hrana. Ele sunt foarte importante pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos, a inimii si a imunitatii. Motiv pentru care micutii ar trebuie sa manance proportional mai multe grasimi decat adultii.

Bineinteles, e vorba de grasimi sanatoase („bune“), de tipul celor gasite in laptele matern sau in laptele praf imbogatit cu DHA (acizi grasi esentiali Omega-3) si ARA (acizi grasi esentiali Omega-6). In ce priveste hrana solida, grasimile sanatoase se regasesc in somon, galbenus de ou si avocado – trei alimente care se preteaza grozav la mancaruri pasate. Include-le in dieta bebelusului cat de des se poate. Iar mai tarziu, cand va mai creste si ii vor aparea dintisorii, ii poti da sa rontaie miez de nuca, alune sau telina cu unt de arahide.
Nu ii cumpara alimente procesate care poarta eticheta „light“ – chiar daca tu crezi ca ii faci un bine. Acestea ascund de fapt multe pericole. Grasimile sunt cele care dau gust alimentelor. In momentul in care producatorul renunta la ele, trebuie sa compenseze cu mult zahar sau sare, pentru ca altfel ramane cu un produs fad.

Nici lapte degresat nu te grabi sa cumperi: bebelusii au nevoie de lapte integral incepand de la varsta de un an si pana la 2 anisori (ai grija sa nu dai lapte de vaca sugarilor mai mici de 12 luni). Dupa acest prag, adica dupa ce implineste 2 ani, ii poti introduce treptat in dieta lapte cu un continut redus de grasimi (sau fara grasimi, daca aveti cazuri de obezitate in familie).

6. Obisnuieste-l cu carbohidrati sanatosi

La fel ca grasimile, carbohidratii sunt o parte importanta din alimentatia puiului tau. Ii dau energia pentru joaca si pentru o crestere armonioasa, dar sunt benefici doar daca au o valoare nutritionala adecvata. Cand treceti la hrana solida, ii poti asigura aportul de carbohidrati daca ii dai cereale integrale, paine din faina integrala, fructe proaspete si legume.

Acestia sunt carbohidratii „buni“, sanatosi, pentru ca alimentele respective contin in plus fibre si proteine, spre deosebire dulciuri, foietaje si alte produse procesate, carora le lipsesc nutrientii necesari pentru a satisface foamea.
Modul in care acesti carbohidrati te ajuta sa previi obezitatea este urmatorul: pentru ca sunt bogati si in alti nutrienti, sunt satosi, asa ca puiul tau se satura cu putin si nu mai are tendinta de a manca in nestire. Pe langa asta, e foarte important sa-i educi paleta gustativa si sa il inveti sa aprecieze mai mult gustul natural al carbohidratilor sanatosi.

Prin urmare: fructe si legume, paine, orez, paste, cereale pentru micul-dejun, toate din cereale integrale, si nu biscuiti, snacks-uri, chips-uri, paine alba sau cereale cu ciocolata. Ca sa iti dai seama care dintre produsele de pe raf contin carbohidrati sanatosi, verifica pe eticheta proportia de fibre si proteine (trebuie sa fie macar 3 grame de fiecare la un gram de carbohidrati).

Te mai poate interesa: Alimentele interzise copiilor mici, in functie de varsta

7. Faceti mereu miscare impreuna, ca sa previi obezitatea la bebelusi

Din momentul in care descopera cat de flexibil si de mobil este propriul lor corp, bebelusii nu mai vor decat sa se miste fara pauza. Nu sta pe margine, ci participa activ la ora de joaca, transformand-o in timpul vostru special, in care sa consolidati legatura puternica dintre voi.

In acest mod, puiul tau va invata sa iubeasca miscarea si va ocoli mai tarziu un stil de viata sedentar – unul dintre factorii de risc ai obezitatii, atat la copii, cat si la adulti. Intinde-te pe covor alaturi de el si lasa-l sa se catere pe tine, mergi cu el in patru labe si fugariti-va asa prin casa. Cand incepe sa mearga, iesi zilnic la plimbare, doar voi doi sau cu toata familia.

Chiar si privitul la desene animate poate fi transformat intr-o joaca activa. Urmariti personajele si faceti si voi ce fac ele. Sariti si dansati cu ele. Alergati si asa mai departe. Atat timp cat va distrati, vei avea toata atentia lui si il vei putea invata sa se bucure de miscare.

Autor: Alexandra NEDELCU

Sursa: Parenting.com

Photo by Rene Asmussen from Pexels

Exit mobile version