Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de dr. Lisa Damour, psiholog si autor de succes, editorialist al New York Times si mama a doi copii.
Emotiile si stresului parintelui
Bebelusii necesita multa atentia, iar parintii experimenteaza o paleta larga de emotii cand un copil apare in viata lor. Apar deopotriva bucuria, frustrarea, oboseala, nervozitatea. Nu trebuie sa te simti speriat de toate aceste sentimente.
Mai ales daca este vorba de primul copil, tranzitia de la viata de dinainte la cea de parinte este ravasitoare. Toate viata ta este complet diferita. Iar stresul cel mai mare este ca nu vei reusi sa te adaptezi la noua realitate. Nu este nimic gresit in acest lucru. Doar ca trebuie sa te obisnuiesti ca asta intra in fisa postului de parinte. Cu timpul devine mai usor.
De la ce varsta trebuie sa ne preocupe santatea mintala a copilului?
Iata o intrebare la care raspunsul este simplu: de cand se naste! Inca din prima clipa, copilul trebuie sa se simta iubit, ascultat si in siguranta. Cand copilul are parte de aceasta relatie calda el se simte protejat. Cand ii oferi confort atunci cand el este deranjat de ceva, ii dai posibilitatea sa sa adapteze la noua lume, ii oferi baza pentru o sanatate mintala de care va avea nevoie toata viata.
Citeste si: Cum detectezi stresul la copii?
Cum afecteaza stresul dezvoltarea emotionala a copilului?
Bebelusii au stresul ca cineva uita de ei, ca nevoile lor nu vor fi indeplinite. Iar in fisa postului de parinte intra exact aceasta misiune: sa calmam acest stres ori de cate ori este nevoie. Cand grija copilului este eliminate, totul revine la normal, iar bebelusul invata ca lumea in care se afla acum este sigura. Sunt bebelusi care nu invata acest lucru sau il percep mai tarziu decat altii. Ei au nevoie de o si mai mare atentie.
Insa sunt si copii care nu vor invata niciodata. Ei sunt cei care nu au parte de suportul emotional de care au nevoie pentru a se calma. Cand copiii nu primesc iubirea adultilor atunci cand au nevoie de ea se contruieste baza pentru o serie de dificultati emotionale care cu greu mai pot fi reparate.
Cum sa arat afectiune copilului, cand eu insumi nu am primit-o in copilarie?
Nu este deloc usor sa fii parinte si toata lumea are nevoie sa invete cum se face. Am putea incepe cu o retesare a mintii. Trebuie sa te concentrezi pe cee ace are nevoie copilul tau, nu pe ceea ce ti-ai fi dorit tu sa primesti. Fii atent la nevoile copilului tau, nu la nevoile care tie nu ti-au fost indeplinite. Abia atunci vei sti ca oferi acea caldura care genereaza stabilitatea emotionala care ii va oferi un start bun in viata copilului tau.
Nu rata nici: De ce sunt mai stresati copiii de azi?
Cum se construieste sanatatea mintala a familiei?
Ani intregi de studii si cercetari au scos la lumina doua lucruri importante. Primul: copilul are nevoie de o casa in care sa se simta in siguranta si de oameni in jurul lui il plac. Si al doilea: copilul are nevoie de o structura predictibila, astfel incat sa stie la ce sa se astepte pe viitor. Petrece timp cu copilul, joaca-te cu el, vorbeste cu el, giugiuleste-l. In acest mod nu doar copilul se va simti bine, ci sit u insuti. Aceste momente elibereaza hormone care creeaza legaturi puternice intre membrii familiei.
Este in regula sa fiu trist sau furios in fata copilului?
Parintii sunt primii profesori ai copilului. De la parinte invata despre sentimente. Cand ai propriile tale sentimente, mai ales cele dureroase, exprima-le intr-o maniera onesta, dar in asa fel incat sa para inspaimantatoare. Apoi, ii arati copilului ca exista si modalitati prin care isi pot gestiona aceste sentimente. Definitia sanatatii mintale nu este sa te simti fericit, calm si relaxat tot timpul. Sanatate mintala este sa iti dai voie sa ai tot felul de sentimente si sa stii cum sa le gestionezi pe fiecare in parte.
Ce trebuie sa fac atunci cand ma simt coplesit?
Atunci cand te simti coplesit trebuie sa ai grija de propriul stress pentru a tine totul sub control. Asigura-te ca ai ajutoare. Fiecare om are nevoie de cineva caruia sa-i spuna pasurile, grijile. Fiecare om are nevoie de o persoana, de un grup cu care sa se simta conectat, acceptat si, mai ales, sa nu fie judecat.
Iti pot fi ede ajutor momentele de distragere in care sa faci ceea ce-ti place. Un fel de “vacanta” de la griji. Citeste o carte buna, uita-te la un film, intalneste-te cu o persoana placuta. Te va ajuta sa iti dai un “reset”. Atunci cand ai grija de tine insuti, cand iti ingrijesti corpul, cand dormi suficient, cand mananci ceea ce trebuie vei avea tot ce-ti trebuie pentru a avea grija de copilul tau asa cum trebuie.
Imagine de Stephanie Pratt de la Pixabay