Sfatulparintilor.ro

Fara carii! 9 sfaturi ca sa protejezi dantura copilului tau

sfaturi ca sa protejezi dantura copilului

Cariile pot aparea chiar si imediat dupa ce puiului tau ii cresc primii dintisori. Totusi, cu putina grija, ii poti pastra dantura micutului in stare perfecta. Iata cativa pasi simpli ca sa-ti protejezi copilul de carii.

1. Fara suc sau lapte inainte de culcare

Astazi, tot mai multi dentisti atrag atentia ca numarul copiilor cu carii este in crestere. Specialisti sunt de parere ca unul dintre motive este ca micutii au obiceiuri nefaste inainte de culcare. Un prim lucru pe care il poti face ca sa previi cariile este sa nu ii dai seara puiului tau suc sau lapte.

2. Nu inmuia suzeta in zahar

Unii parinti recurg la un truc foarte nesanatos pentru cei mici, cu scopul de a-i linisti cand plang: inmoaie suzeta in zahar sau un alt indulcitor, ca sa-si aline bebelusul. Expertii spun insa ca acest lucru duce la aparitia cariilor, fiind total nepotrivit pentru dantura micutilor.

Citeste si: Copilul tau are dintii strambi sau spatii intre dinti? Dr. Oana Florea te invata ce sa faci!

3. Tine un jurnal alimentar

Specialistii recomanda parintilor sa tina un jurnal alimentar, in care sa noteze absolut tot ceea ce mananca sau beau micutii. Vei fi surprins sa afli cati carbohidrati si zaharuri rafinate consuma copilul tau intr-o saptamana! Un astfel de jurnal te poate ajuta sa iei masuri in ce priveste imbunatatirea dietei celui mic.

4. Grija pentru dinti

Ingrijirea dintilor se invata de mic, aceasta fiind una dintre responsabilitatile importante ale parintilor. Ajuta-ti copilul sa se deprinde cu o igiena orala sanatoasa. E adevarat, spalatul pe dinti nu este recomandat in cazul bebelusilor (periutele le pot zgaria gingiile sensibile, asa ca va trebui sa astepti putin pana sa ii cumperi o periuta speciala pentru copii), insa tot ii poti curata dintisorii cu o bucata mica de panza umezita.

5. Spalatul pe dinti si ata dentara

Copiii nu ar trebui sa-si curete dintii cu ata dentara pana la varsta de 3 ani, desi ar putea sa inceapa sa se spele pe dintisori pe la 2 ani. Pana cand implinesc 3 ani, micutii ar trebui sa aiba deja o rutina privind spalatul pe dinti dupa micul-dejun si seara, inainte de culcare.

Te mai poate interesa si: Caria de biberon. Tot ce trebuie să ştii. Sfaturi de la dr. Beatrice Pop

6. Prima vizita la dentist

Inainte de a duce micutul la un dentist, discuta cu el despre diferentele dintre un doctor si un dentist. Multi copii asociaza doctorii cu injectiile si refuza sa mai intre intr-un cabinet stomatologic. Totusi, e bine sa nu-l incarci cu prea multe informatii – limiteaza-te la a-i explica despre ingiena orala prin intermediul unor jocuri.

7. Cand trebuie sa-ti faci o programare

Este important sa faci o programare pentru primul control stomatologic al copilului tau la aproximativ sase luni de la aparitia primului sau dinte, si pana la varsta de un an.

8. Rutina zilnica

Este extrem de important sa stabilesti o rutina pentru copilul tau in ceea ce priveste spalatul pe dinti. Un stomatolog te poate invata care sunt tehnicile potrivite pentru ca micutul sa se spele pe dinti.

Nu rata nici: Apa de la robinet strică dinții copiilor? Iată ce spune medicul stomatolog Adrian Mina!

9. Tratarea cariilor

Ce trebuie sa faci daca, totusi, copilul tau face carii? Cei mai multi parinti sunt surprinsi sa afle ca micutii care fac carii au nevoie de tratament in spital, sub anestezie generala.

Autor: Alexandra NEDELCU

Foto: Depositphotos.com

Exit mobile version