Sfatulparintilor.ro

Cum aveti grija de pielea copiilor iarna?

pielea copiilor iarna - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_242182404_L

Anotimpul rece aduce cu sine modificari  la nivelul pielii copilului, de la  uscaciune, usturimi, intepaturi pana la inrosirea pielii, descuamare, fisurarea zonelor expuse la frig (fata, urechi, gat si maini) si chiar aparitia eczemei.

Iata cateva sfaturi oferite pentru parinti de dr. Oana Octavia Spanu, medic specialist dermatolog.

Din cauza temperaturilor foarte scazute si a vantului puternic, a consumului  redus de lichide, a aerului uscat din incaperi sau a dusurilor fierbinti, pielea isi pierde capacitatea de hidratare si filmul de lipide protector de suprafata se diminueaza,  iar lipsa de ingrijire corespunzatoare poate avea consecinte destul de serioase asupra pielii si asupra starii generale a copilului.

Adultii sufera aceleasi modificari ale pielii in anotimpul rece, insa copiii sunt mult mai sensibili si vulnerabili la variatiile de temperatura si umiditate. Protejarea cu imbracaminte adecvata si aplicarea unor creme emoliente sunt foarte importante pentru a evita leziunile pielii, infectiile sau agravarea manifestarilor la copiii care sufera de anumite boli (dermatita atopica, astm, psoriasis, afectiuni de tiroida, diabet)

Care sunt pasii in ingrijirea pielii copiilor iarna?

 Pielea copiilor se spala cu lotiuni sau creme de dus destinate lor, sarace in parfumuri si coloranti. Baile nu vor fi cu apa fierbinte pentru a nu indeparta filmul lipidic natural in totalitate, iar stergerea pielii dupa baie se va face prin tamponare (nu frecare) cu prosop de bumbac.

Aplicarea unei creme bogate in ceramide, destinata copiilor, se va face imediat dupa baie, pe tot corpul, cu insistenta pe zonele mai expuse la frig: fata, buze, urechi, gat, maini.

Incaperile incalzite ar trebui dotate cu umidificatoare, deoarece aerul uscat contribuie la deshidratarea pielii.

Detergentul de haine, lenjerie de pat si prosoape va trebui sa fie hipoalergenic, fara parfum si inalbitor, pentru ca pielea uscata sau fisurata in contact cu alergenii dintr-un detergent obisnuit se poate irita suplimentar.

Cand copiii sunt scosi in aer liber, mai ales la joaca, imbracamintea lor trebuie sa fie din bumbac si sa protejeze zonele expuse, iar pe piele se va aplica o cantitate mai mare de crema.

Deoarece pielea uscata este de obicei insotita de mancarimi, unghiile copiilor trebuie taiate scurt pentru a nu crea rani prin scarpinare.

Citeste si: Tratarea ciupercilor de piele la copilasi

Ce trebuie evitat pentru a nu agrava uscaciunea pielii?

Gomajul cu geluri de dus abrazive si folosirea buretelui de baie, sapunurile solide sau spuma de baie sunt complet interzise. Imbracamintea din lana si polyester si baile fierbinti repetate sunt de evitat. Copiii cu astm sau dermatita atopica vor trebui tinuti departe de contactul cu anumiti alergeni de mediu (praf de casa, acarieni, detergenti), se vor evita alimentele cu potential alergenic pentru ca pot agrava leziunile de pe piele.

Nu rata nici: Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?

Cum ingrijim pielea copiilor cu dermatita atopica sau psoriazis?

De la varste destul de fragede, copiii  cu un fond atopic sau astm se confrunta cu uscaciunea pielii, iar parintii ar trebui sa se alarmeze la aparitia primelor semne si sa consulte un medic pentru identificarea factorilor care pot genera sau agrava manifestarile cutanate, pentru a evita suferinta copilului si a aparitiei complicatiilor.

Uscaciunea pielii, aparitia unor pete rosii si mancarimi pe fata, in pliuri coate, inghinal sau genunchi, in spatele urechilor, starea de agitatie a copilului sunt primele semne care trebuie sa determine parintele sa ceara sfat de specialitate.

Uneori poate fi doar piele uscata sau iritatie de scutec, alteori se poate complica cu descuamare, fisuri, rani, suprainfectii, febra, alterarea starii generale si se depisteaza o afectiune de piele subiacenta care necesita tratament sustinut.

Pe langa masurile de protectie a pielii prezentate anterior, dermatita atopica aflata in puseu sau leziunile de psoriasis necesita aplicarea unor creme antiinflamatoare  si keratolitice la recomandarea medicului.

Dr Oana Octavia Spanu

Medic specialist Dermatolog
Centrul Medical Academica

Foto: Depositphotos.com

Exit mobile version