Nu mai stii ce sa faci ca sa-ti calmezi puiul in timpul crizelor de colici? Invata de la alte mamici ce au facut ele pentru a-si linisti bebelusii, dupa cum singure povestesc pe Baby Zone. Iar daca niciuna dintre metode nu functioneaza la tine, nu intra in panica. Avem noi si alte solutii anticolici pe care poti sa le incerci!
1. Marsupiu plus zgomotul de la aspirator
Combinatia dintre purtatul in marsupiu si zgomotul alb produs de aspirator ori alte electrocasnice (de pilda foehn, blender, rasnita de cafea, chiar si masina de spalat) te poate ajuta sa pui capat crizelor de plans care par sa nu se mai termine. Cel mai bun truc este sa-ti pui bebelusul in marsupiu sau in banduliera, in functie de cum iti este mai comod pentru miscarea bratelor. Si sa te apuci de dat cu aspiratorul prin casa sau sa-i pasezi legumele si fructele la blender. Impusti doi iepuri dintr-o lovitura.
2. Caldura soarelui
O mamica povesteste ca singura modalitate de a-si linisti micutul a fost sa-l scoata zilnic la soare sau sa-l aseze in dreptul geamului ori de cate ori ramaneau in casa. Imediat ce bebelusul simtea caldura soarelui pe obrajori, se calma si se oprea din plans. Asa ca nu ezita nici tu sa iesi la aer cand e vreme frumoasa. Daca locuiesti la casa, iti poti instala un leagan in curte sau iti poti pune un sezlong pe terasa. Poti sta linistita cu micutul si sa te bucuri de soare (si de liniste!).
Citeste si: Colici bebelusi. Ghid complet pentru parinti. Ce sunt, cat dureaza. Cum alini bebelusul cand are colici
3. Suzeta „magica“
Probabil ti-ai facut deja o parere despre suzete si avantajele/dezavantajele lor. Sunt sigura ca ti-ai facut temele imediat ce ai aflat ca esti insarcinata! Insa imediat ce incep colicile o sa constati ca suzeta e un aliat maret. Toata lumea stie ca suzeta linisteste bebelusul si, chiar daca in mod obisnuit nu ai vrea sa i-o dai (ca sa eviti problemele legate de confuzia mamelonului
), nu te va blama nimeni daca recurgi la ea cand bebe are colici.Pana la urma, absolut orice lucru care il poate calma e venit din Rai si trebuie apreciat ca atare. Un alt truc care da roade este sa-i inmoi suzeta in sirop carminativ – de unde si proprietatile ei „magice“. Siropul alina crampele abdominale si ajuta la eliminarea gazelor.
4. Saritul cu mingea de fitness
Se pare ca totusi n-ai cumparat-o degeaba si, chiar daca n-ai mai folosit-o de luni bune, mingea de fitness se va transforma in curand in obiectul tau preferat din casa. In timp ce-ti tii micutul in brate, asaza-te pe minge si incepe sa sari usor pe ea (mai bine zis, sa te batai). Toata nebunia asta il va distrage si (speram) va uita sa mai planga!
Bonus: miscarea va face minuni pentru coapsele si posteriorul tau. Nu ca ai avea prea mare nevoie. Esti o diva si toata lumea te adora! Plus ca, dupa ce reusesti sa-ti calmezi bebelusul cu mingea de fitness, il poti pune apoi in patut sau in leagan si sa-ti vezi mai departe de treburi.
5. Infasatul bebelusului
O alta mamica dezvaluie ca „arma“ ei secreta in perioada colicilor a fost infasatul bebelusului. Chiar povesteste amuzata ca, timp de 3 luni – cat au durat crizele de colici, micuta ei a aratat permanent ca un mic burrito (pe romaneste, shaworma la lipie).
Sigur, nu era la fel de amuzant cand tipetele si plansetele reincepeau imediat ce bebelusul era scos din pelinci ca sa fie schimbat. Insa, cu putin noroc (si cu bani investiti in munti de pelincute si paturici pentru infasat), au reusit si iasa biruitoare din aceasta incercare.
Nu rata nici: Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii
6. Cantece de leagan
Cand infasatul, leganatul si zgomotul alb nu te duc nicaieri, nu costa nimic ca apelezi la metodele de moda veche. S-ar putea chiar sa ai surprize, asa cum a avut o alta mamica a carei poveste o gasesti pe Baby Zone. Dupa ce le incercase pe toate, sotul ei a avut inspiratia sa ia bebelusul in brate, tinandu-l lipit pe piept, si sa inceapa sa-i cante ca sa il linisteasca.
A functionat imediat, si nu doar atunci, ci in repetate randuri. Asa ca taticul s-a ales cu un post full-time iar mamica a plecat sa se odihneasca. Cei doi nu au putut spune exact de ce micutul se calma numai cand ii canta tatal (si nu mama). Fie ii placea mai mult vocea lui, fie il linisteau vibratiile pe care le simtea stand lipit de pieptul tatalui. Insa ce mai conteaza?
N-are rost sa te simti lasata pe dinafara sau neapreciata pentru calitatile tale vocale. Important e ca poti sa tragi un pui de somn in timp ce eroul tau iti rezolva problemele.
7. Toate la un loc
OK, ai lucrurile puse la punct si te-ai documentat temeinic, asa ca stii totul despre tehnicile si remediile anticolici. Poti sa le spui si in somn! Asa cum e si normal, te-ai gandit sa le incerci pe rand si iata ca ai trecut de jumatatea listei dar, in mod bizar, nimic nu pare sa functioneze.
Nu e totul pierdut, iti spui, inca mai ai de unde alege. Dar la un moment dat optiunile se termina, iar tu te uiti cu disperare in toate manecile in cautarea marelui As. „Unde am gresit?“, te intrebi in mod firesc. Iti spunem noi. Cand mergi la razboi nu-ti iei armamentul pe rand (mai intai mitraliera, apoi tancul, dupa care bombardierul), ci ataci pe toate fronturile si cu tot arsenalul deodata.
Concluzia? Incearca toate metodele simultan – sau macar mai multe dintre ele, in functie de posibilitati (adica de limitele rezonabile ale rezistentei umane): in timp ce te batai pe mingea de fitness iar aspiratorul se „tanguieste“ langa tine. Tine-ti micutul infasat si lipit de pieptul tau, cat ii canti/fredonezi si ii dai suzeta inmuiata in sirop carminativ. Suna mai complicat decat este in realitate – o bagatela pentru o super-mamica asa cum esti tu!
Autor: Alexandra NEDELCU
Foto: Pixabay.com