Sfatulparintilor.ro

7 etape bizare in dezvoltarea bebelusilor. Toti trec prin ele!

dezvoltarea bebelusilor - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - chlidrens-2360630_1920

Nu e usor sa fii bebelus. Zambetul larg, tinutul linguritei in mana, rostogolirea, toate aceastea sunt borne importante in dezvoltarea bebelusilor.

Iata 7 etape bizare din dezvoltarea bebelusilor.

1. Baga totul in gura

Cand incepe: In jurul varstei de 3-4 luni.

Ce se intampla: Cand bebelusul baga in gura diverse lucruri si le suge, el, de fapt, culege informatii. E tare, e moale, se poate manca? Bebelusii nu pot pune intrebari ca sa priceapa ce sunt acele lucruri, asa ca le testeaza. Este prima lui forma de invatare, cu ajutorul simturilor.

Cand ii trece: Tine departe de el obiectele periculoase pe care le poate inghiti sau care il pot rani (orice lucru care incape pe gaura tubului de hartie igienica, foarfece, cutite si alte obiecte ascutite, substante otravitoare, medicamente, recipiente de igiena etc.). Aceste preocupari dispar in jurul varstei de 12-18 luni, cand mersul si vorbitul devin preocuparile obisnuite.

2. Arunca lucruri pe jos din nou si din nou

Cand incepe: In jurul varstei de 6 luni.

Ce se intampla:Cand bebelusul tau scapa ceva din mana isi inchipuia ca obiectul respectiv a disparut. Acum realizeaza ca, de fapt, acel obiect exista, chiar daca el nu-l vede. Apoi, aruncarea lucrurilor pe jos il invata legatura dintre cauza si efect: eu daram – tu ridici.

Cand ii trece: Desi este foarte obositor sa ridici de jos lucrurile pe care le arunca cel mic, e o forma de invatare. Problema este ca, daca ii ridici de fiecare data lucrurile pe care le arunca, el va simti ca detine puterea si o va face ca sa se amuze. Insa poti oricand sa nu mai iei de jos ce arunca. Aceasta “placere” va disparea in jurul varstei de 15 luni.

3. Mancare pe fata

Cand incepe: In jurul varstei de 7-9 luni.

Ce se intampla:Mancarea poate fi foarte distractiva, nu doar gustoasa. Atunci cand isi intinde mancarea pe fata, copilul traieste o multime de senzatii. De exemplu, cerealele crocante pot fi zgomotoase cand sunt zdrobite, iar cartoful dulce este moale si catifelat.

Cand ii trece: Rezista tentatiei de a-i lua farfuria din fata. Copilul are nevoie de “atrenament”. Coordonarea se va imbunatati in jurul varstei de 2 ani. Totusi, n-ar trebui sa fii socat daca va mai veni murdar pe fata chiar daca e la gradinita.

Citeste si: Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii

4. Tipa cand il ia in brate cineva strain

Cand incepe: In jurul varstei de 7 luni.

Ce se intampla:Micutul sufera de anxietatea mediului necunoscut. Desi, cand era mai mic nu reactiona daca trecea din brate in brate, acum este constient de fetele cunoscute si necunoscute si se sperie de cineva pe care nu-l vede in mod obisnuit.

Cand ii trece: Ajuta-ti copilul sa fie prietenos cu oamenii pe care nu ii cunoaste, pana cand aceasta anxietate va disparea (in jurul varstei de 15 luni).

5. Are un parinte preferat

Cand incepe: In jurul varstei de 8-9 luni.

Ce se intampla: Copilul realizeaza ca Mami si Tati au stiluri diferite si isi exprima preferintele. De cele mai multe ori, copiii il au ca parinte favorit pe cel cu care se joaca cel mai mult sau pe cel care “uita” de reguli.

Cand ii trece: Ai rabdare si nu o lua personal daca te respinge. Nici nu insista pentru ca s-ar putea sa intampini si mai multa rezistenta. Petrece mai mult timp toti trei, iar parintele favorit ar trebui sa se retraga gradual astfel incat parintele respins sa fie usor usor acceptat. Acest lucru poate implica hranirea, baitele, rutina de somn, pe care copilul il asociaza doar cu un parinte, astfel incat sa-i accepte pe amandoi.

Te mai poate interesa: Mancare pentru bebelusi. Ghidul alimentelor pe grupe de varsta

6. Nu sta locului cand il schimbi

Cand incepe: In jurul varstei de 9-12 luni.

Ce se intampla: Bebelusul incepe sa detina mai mult control asupra corpului. Si, in loc sa stea linistit ca sa-i poti schimba scutecul, se tot fataie, loveste si se invarte.

Cand ii trece: Gaseste o modalitate sa ii distragi atentia in timp ce-i schimbi scutecul.

7. Plange cand de vede plecand

Cand incepe:

In jurul varstei de 9 luni (si se accentueaza intre 10 si 18 luni).

Ce se intampla: Bebelusul incepe sa se confrunte cu axietatea de separare. Ai nevoie de o pauza la baie? Succes! Copilului nu o sa-i placa pentru ca nu stie exact cat vei lipsi.

Cand ii trece: Vorbeste cu cel mic atunci cand “dispari” din raza lui vizuala, fie ca te duci la baie sau la bucatarie. Fa un “eveniment” din intoarcere. “Ta-daaa! Vezi ca m-am intors repede”. Daca trebuie sa pleci undeva si vorbesti cu o bona sau cu priteni/rude, roaga-i sa vina putin mai devreme, astfel incat copilul sa se acomodeze cu persoana respectiva pana va sosi ora plecarii. La plecare ii poti da un sarut si sa-ti ei un la revedere scurt. Despartirile lungi ii transmit copilului un sentimente de confuzie si accentueaza anxietatea.

Sursa: Parents.com

Imagine de Yair Ventura Filho de la Pixabay
Exit mobile version