Sfatulparintilor.ro

Cele mai frecvente 5 întrebări despre alăptatul la sân

întrebări despre alăptatul la sân

Alăptarea la sân este un sentiment unic pentru o mămică și reprezintă prima conexiune pe care și-o formează mama cu bebelușul. Alăptarea la sân nu este doar o formă de hrănire a celui mic, ci este un moment intim și extrem de emoționant pentru mămici.

Totodată, este un moment învăluit în mister, mai ales pentru femeile care se află la prima sarcină și își pun foarte multe întrebări în legătură cu alăptarea la sân. Iată care sunt cele mai frecvente 5 întrebări despre alăptarea la sân:

Când voi putea alăpta pentru prima dată?

Dacă starea îți permite, bebelușul poate fi pus la sân imediat după naștere. Acest lucru nu doar va stimula lactația, ci îl va ajuta și pe cel mic să se obișnuiască cu noul mediu și să se simtă în siguranță. Primul contact al bebelușului cu noua sa viață ar trebui să fie cu mama, la pieptul acesteia. Imediat după naștere, lactația este favorizată de scăderea hormonilor placentari și de stimularea mamelonului de către bebelușul care încearcă să se hrănească. În primele 2-3 zile, sânii tăi vor produce colostru, un lichid care îi va asigura bebelușului toți nutrienții de care are nevoie și în același timp anticorpii necesari pentru lupta împotriva virusurilor sau a bacteriilor care l-ar putea afecta. Ulterior, colostrul va fi înlocuit de laptele matern.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Alăptarea la sân este un proces dureros?

Dacă bebelușul este pus corect la sân, alăptatul nu ar trebui să fie un proces atât de dureros. Cu toate acestea, emoțiile și lipsa experienței de a atașa copilul la sân poate produce un anumit disconfort în zona mameloanelor, ajungând chiar la apariția unor iritații în jurul lor. Însă, acest proces nu ar trebui să te sperie. Adevărul este că durerile vor fi resimțite prea puțin atunci când îți vei privi minunea de copil în brațele tale.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre alaptarea unui bebelus bolnav

Cum îmi dau seama că bebelușul este sătul?

Din acest punct de vedere, bebelușul funcționează ca orice altă persoană. În momentul în care este sătul, el va lăsa sânul, iar acest lucru poate să se întâmple uneori după 2 ore sau după 30 de minute, în funcție de mesele anterioare. În orice caz, nu ar trebui să îl alăptezi după ceas și nici să îl trezești pentru a-l muta la celălalt sân dacă a adormit în timpul alăptatului. Cu timpul, vei căpăta experiență și îți vei da seama singură în momentul în care cel mic s-a săturat.

Trebuie să îmi spăl sânii cu apă și săpun după fiecare alăptare?

Se recomandă ca după fiecare alăptare să asiguri o toaletă eficientă la nivelul sânilor, dar asta nu înseamnă neapărat spălarea cu apă și săpun, ci doar clătirea mamelonului cu apă călduță și eventual folosirea unor unguente recomandate de medic în cazul în care te confrunți cu iritații sau alte probleme. Este important să apelezi la tifon sau la cupe protectoare care să absoarbă laptele care poate picura între mesele bebelușului și să menții în acest fel o igientă corespunzătoare.

Nu rata nici: Cand e momentul sa intrerupi alaptarea? Ce complicatii pot aparea

Trebuie să mă mulg între mesele bebelușului?

Un lucru important pe care multe mămici nu îl înțeleg este faptul că prin muls, organismul va produce mai mult lapte decât trebuie. Bebelușul, prin suptul lui, va regla singur cantitatea de lapte din sâni. Mulsul este util în momentul în care îți dorești să ai rezerve de lapte la congelator pentru situațiile în care trebuie să pleci de acasă și nu ai cum să îl alăptezi pe cel mic. O altă situație în care se recomandă mulsul este cea în care îți simți sânii foarte grei și o presiune mare la nivelul lor (fenomen cunoscut și sub numele de ”furia laptelui”).

Mai multe informații despre alimentația în timpul alăptării, produse pentru alăptat sau cum să împaci diversificarea alimentației cu alăptarea, poți găsi pe site-ul alaptarealasan.ro.

Imagine de Larissa Sampaio de la Pixabay

Exit mobile version