Sfatulparintilor.ro

Permisivitate versus disciplină în creșterea și dezvoltarea copiilor

Permisivitate versus disciplină în creșterea și dezvoltarea copiilor

Fiecare dintre noi care este părinte știe că misiunea de a ne educa copiii poate fi una dintre cele mai dificile. Educația este un proces continuu, complex, cu multe valențe și variabile și de prea multe ori, este posibil să ne simțim confuzi și neînțeleși în raport cu deciziile pe care le luăm în acest sens.

Educația permisivă este un stil de parenting în care părinții tind să fie foarte iubitori, dar oferă puține îndrumări și reguli. Acești părinți nu se așteaptă la un comportament matur de la copiii lor și adesea par mai degrabă un prieten decât o figură parentală. Acești părinți tind să fie la polul opus față de așa-numiții „părinți elicopter”. În loc să ”plutească” peste fiecare mișcare a copiilor lor, părinții permisivi sunt incredibil de superficiali și rareori fac sau impun orice tip de reguli sau structură. Motto-ul lor este adesea „copiii vor fi copii”. 

Definiția oficială, psihologică, a permisivității se referă la controlul parental.

Sunt părinții permisivi prea lași, prea delăsători, prea superficiali? Ce criterii trebuie să îndeplinească părinții pentru a fi etichetați ca fiind „permisivi?”

Parentingul permisiv, uneori numit „parenting indulgent”, este un stil de creștere a copiilor care prezintă două trăsături cheie:

Această definiție derivă din lucrările Dianei Baumrind, Eleanorei Maccoby și ale lui John Martin, cercetători care au dezvoltat un sistem de clasificare a părinților în funcție de modul în care încearcă să controleze comportamentul copiilor. După cum notează Baumrind, părinții permisivi au unele asemănări cu părinții autoritari. Ambele tipuri de părinți manifestă un nivel ridicat de căldură față de copiii lor. Ei susțin emoțional și răspund la nevoile și dorințele copiilor lor – ceea ce este un lucru bun.

Tu stii cum ii faci rau copilului tau fara sa vrei? Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte respinsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.

Caracteristicile parentingului permisiv (a părinților permisivi). Opus al disciplinei.

Potrivit psihologului Diana Baumrind, părinții permisivi „sunt netradiționali și foarte îngăduitori, nu adoptă un comportament matur în raport cu proprii copii, nu permit o autoreglare sănătoasă acestora și evită confruntarea.”. Deci, care ar fi caracteristicile pe care le găsim la părinții permisivi?

Asa iti ranesti copilul fara sa stii? Afla cuvintele pe care n-ar trebui sa le folosesti vreodata! Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte respinsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici

.

Efectele parentingului permisiv

Deoarece există puține reguli, așteptări și cerințe, copiii crescuți de părinți permisivi tind să se lupte cu autoreglarea și autocontrolul. Acești copii au dificultăți în a forma relații din teama de abandon și se implică cu regularitate în comportamente riscante deoarece părinții lor nu au stabilit reguli clare în copilărie.

Cercetătorii au descoperit că abordarea prea relaxată a părinților permisivi poate duce la o serie de rezultate negative. Copiii crescuți de părinți permisivi tind să nu aibă autodisciplină, să posede abilități sociale slabe, să fie focusați doar pe sine și pretențioși și se pot simți nesiguri din cauza lipsei de limite și de îndrumare. Cercetările au sugerat, de asemenea, că acei copii care sunt crescuți de părinți permisivi:

Articolul integral il poti citi aici.

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version