Sfatulparintilor.ro

Mama narcisista, copil empatic: 7 semne că ai sindromul copilului „bun”

semne că ai sindromul copilului bun

Relația mamă-copil este întotdeauna una de mare impact. Dar ce se întâmplă într-o relație narcisista? Minciuni, înșelăciune, manipulare, abuz emoțional și altele. Copiii mamelor narcisiste au o copilărie traumatizantă și abuzivă, care ii bântuie pentru tot restul vieții.

Să crești alături de o mamă narcisistă este cel puțin traumatizant. Narcisismul matern este caracterizat prin manipulare, critică constantă, gelozie, control, intruziune și egoism. Și se simte și mai rău dacă ești o persoană sensibilă și bună la inimă.

Indiferent cât de rău te tratează, încerci mereu să o tratezi cu respect, compasiune și înțelegere. Întotdeauna încerci să fii un copil bun pentru ea și sunt șanse să suferi de sindromul copilului bun. Deci, despre ce este vorba? Să aflăm:

Ce este sindromul copilului bun?

Ca si copil, tot ce vrei să faci este să o faci pe mama ta să se simtă fericită și mândră de tine. Orice ai face, faci pentru fericirea ei. Îți pui nevoile înaintea ta, sentimentele ei le umbresc mereu pe ale tale și ceea ce crede ea contează cel mai mult pentru tine, chiar și cu prețul fericirii și păcii tale.

Mama ta este centrul Universului tău și, deși știi că este abuzivă și narcisistă, totuși îi acorzi acel respect, dragoste și importanță în viața ta.

A fi copilul bun a unei mame narcisiste poate fi obositoar din punct de vedere emoțional, dar asta nu o împiedică niciodată pe mama ta să profite de tine iar și iar.

Ai fost antrenat să-ți pui întotdeauna mama pe primul loc și, după un moment, devine a doua natură pentru tine. A fi copilul bun îți seaca viața și, treptat, devii nesănătos de mult dependent de ea.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, să aflăm câteva semne majore ale relației dintre un copil empatic de mamă narcisistă și cum își tratează mamele narcisiste copiii.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

1. Indiferent ce faci, nu vei fi niciodată suficient de bun pentru ea.

Copiii mamelor dificile cresc mereu cu multe critici și insulte persistente în creier, ceea ce ii face treptat să simtă că nu vor fi niciodată suficient de buni pentru ea sau pentru oricine.

Mama ta narcisistă te insultă mereu, te degradează și te pune la pamant, în speranța că încrederea și stima de sine îți sunt complet distruse. Indiferent cât de mult ai realiza în viața ta și indiferent cât de mult ai face pentru ea, nu va fi niciodată suficient.

2. Ea nu are respect pentru limitele tale.

Unul dintre semnele majore ale unei relații de mamă narcisistă și copil empatic este acesta. Este aproape imposibil să stabilești limite personale sănătoase când ai o mamă toxică ca ea.

Ea nu are niciun respect pentru tine și limitele tale și le va încălca întotdeauna doar pentru a-și îndeplini propriile nevoi. Și nu doar atât, ea te va face să te simți cel mai rau copil din lume pentru că vrei să ai limite. Ea se va speria de parcă ai fi făcut un lucru extrem de ofensator și criminal, dorind puțin spațiu personal.

3. Să-ți faci mama să se simtă bine este treaba și responsabilitatea ta.

Tot ceea ce faci este direct legat de ea; nu poți fi o persoană independentă și sa faci ceea ce îți place, trebuie să te gândești întotdeauna la sentimentele și opiniile ei.

De exemplu, dacă îți cumperi o rochie care îți place, trebuie să te gândești dacă mama ta va fi de acord sau nu, pentru că felul în care te îmbraci este o reflecție directă a ei.

La ce facultate ar trebui să mergi, cu ce fel de oameni ieși, ce mănânci, cum te comporți – toate acestea ar trebui făcute ținând cont dacă mama ta se simte bine sau nu. Fericirea ei este responsabilitatea ta întotdeauna, chiar dacă îți cere să-ți sacrifici fericirea, demnitatea și respectul de sine.

4. Orice tip de respingere este văzută ca o respingere la adresa ei.

Un alt semn major al unei relații de părinte narcisist și copil empatic. Ori de câte ori încerci să iei atitudine pentru tine și să te pui pe primul loc, mama ta te da imediat înapoi și te acuză că ești egoist.

Dacă alegi să nu iei în seamă „sfatul” ei sau să-i iei „ajutorul” in considerare, ea va începe instantaneu să te manipuleze, făcându-te să crezi că i-ai frant „inima sărmanei mame” respingând-o astfel. Ea devine extrem de defensivă ori de câte ori îi pui la îndoială opiniile și acțiunile și urăște atunci când alegi să fii independent în ceea ce privește viața și alegerile tale.

Citeste si: 8 semne ca ai fost crescut de o mama toxica

5. Ea nu poate greși niciodată și totul este întotdeauna vina ta.

Când un copil empatic este crescut de o mama narcisistă, este manipulată să creadă că întotdeauna el este cel care greșește, niciodată mama sa. Chiar dacă face ceva scandalos, nu te poți aștepta niciodată la remuscări și scuze reale din partea ei.

De exemplu, dacă ea se uită prin lucrurile tale personale și tu afli, ea va spune pur și simplu că a fost îngrijorată pentru tine și de aceea a făcut-o. Nicio supărare nu o va face să realizeze cât de greșit este ce a făcut. Sau dacă ea face glume despre tine în fața celorlalți și te jignește, te va acuza pur și simplu că „nu ai simțul umorului”.

6. Întotdeauna te îndoiești.

Când vine vorba de o relație narcisistă, este firesc să te îndoiești mereu de tine, deoarece ai fost abuzat și manipulat să faci asta încă de când erai mic. Te lupți cu luarea deciziilor și te simți intimidat făcând ceva pe cont propriu.

Întotdeauna ai fost făcut să te simți că nu esti suficient de bun sau nu esti suficient de demn, iar acest lucru te face să te îndoiesti și să iti pui la îndoială abilitățile în mod constant. Simți că nu poți avea încredere în propria ta judecată și nu poți niciodată să faci nimic bine, singur și fără niciun ajutor.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

7. Mama ta crede că știe ce este mai bine pentru tine.

Unul dintre simptomele clasice ale sindromului copilului bun este acesta. Mama ta știe cel mai bine când vine vorba de viața TA și știe mai multe decât tine. Nu contează cum vrei să-ți trăiești viața, ceea ce contează este ceea ce dorește și așteaptă EA de la tine.

Zicala „mama știe cel mai bine” capătă un sens cu totul nou atunci când ai o mamă narcisistă. Ea va lua toate deciziile tale pentru tine, iar tu ar trebui să-ți ții gura și să fii de acord cu asta.

Dacă ea îți spune să stai, tu stai. Dacă ea îți spune să te ridici, tu te ridici. Așa este atunci când vine vorba de o relație narcisista intre mamă si copil.

Întrebări frecvente 

De ce apar copii empatici din părinți narcisisti?

Părinții narcisisti tind să aibă copii empatici pentru că învață să observe și să înțeleagă climatele emoționale ca o modalitate de supraviețuire. Ei devin sensibili la tot ceea ce îi înconjoară, în special la situațiile negative, și învață să navigheze prin ele și să păstreze pacea.

Copiii mamelor narcisiste devin narcisisti?

Narcisismul tinde să fie intergenerațional, motiv pentru care părinții narcisisti tind să creeze copii codependenți sau copii narcisisti.

Ce este sindromul copilului narcisist?

Sindromul copilului narcisist este atunci când un copil tinde să prezinte semne majore și proeminente de narcisism. Exagerarea realizărilor sale, dezamăgirea părinților, a fi egoist și absorbit de sine, a face crize de furie, a-i manipula pe ceilalți și a avea un fals sentiment de mândrie sunt doar câteva semne ale unui copil care a adoptat acest comportament.

Te mai poate interesa: 12 RANI EMOTIONALE pe care le ai la maturitate daca n-ai fost iubit de mama in copilarie

sursa: themindsjournal.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version