Sfatulparintilor.ro

Cum sa intelegi transformarile hormonale ale adolescentilor

transformarile hormonale ale adolescentilor - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - skateboard-1869727_1920

Tii minte cum erai in perioada sarcinii? Hormonii te dadusera peste cap, starile de spirit ti se schimbau de la o secunda la alta. Cam asa se intampla si cu adolescentii. Odata ce copilul intra in faza de pubertate, hormoni precum testosteronul, estrogenul, estrodiolui sunt eliberati in corp, ducand la modificari fizice si comportamentale ale copilului tau. Ca si cand n-ar fi fost de ajuns, aceste modificari ale organismului creeaza confuzie si teama in mintea adolescentului, facandu-l sa se comporte diferit.

Daca esti parinte de adolescent aceste sfaturi sunt pentru tine. Invata prin ce trece copilul tau ca sa-l poti ajuta si pe el sa se inteleaga si sa treaca cu brio prin aceasta perioada. Nu ii este nici lui usor.

1. Da-i pace!

Este una dintre cele mai eficiente cai de a gestiona problemele hormonale la adolescenti: lasa-ti copilul sa respire! Adolescentii pot fi iritati si agresivi, asa ca nu te tine scai dupa copilul tau si nu-i invada spatiul personal. Intimitatea este una dintre cele mai importante etape din pubertate. Copilul tau are nevoie de ea pentru a descoperi multe lucruri despre el insusi.

2. Lasa-l sa se relaxeze!

Stresul poate accentua instabilitatea hormonala. Incurajeaza-ti copilul sa se odihneasca, sa faca miscare, sa participe la activitati care ii fac placere, sa faca bai relaxante. Nu trebuie sa fie niste obligatii, ci niste sugestii prietenesti: “Dupa ce iti termini lectiile, ce-ai zice daca…”. Ti se poate parea ca sunt “lenesi”, insa nu uita ca relaxarea ii ajuta sa “stapaneasca” modificarile hormonale.

Citeste si: 11 reguli pentru cresterea adolescentilor

3. Fii prietenul cu care poate vorbi!

Comunicarea este un element foarte important. Adolescentii nu sunt chiar cei mai buni comunicatori, insa fa un efort! Vorbeste cu copilul tau, impartaseste-i din experienta ta, ce ai facut la birou, cu ce coleg te-ai intalnit, amintiri din copilarie etc. Nu astepta sa vina el sa-ti povesteasca. Fa tu primul pas! De asemenea, pentru a nu-l cicali, ii poti trimite un email in care sa-i spui ca in tine gaseste oricand prietenul cu care poate vorbi orice. Iar cand vine sa o faca, nu incepe cu predicile! Asculta-l! Chiar daca uneori nu esti de acord cu ceea ce iti spune.

4. Fii degajat!

Iti mai aduci aminte de crizele de isterie din copilarie? Pregateste-te! Vor reveni! Fii degajat, nu o lua personal. Copilul e perfect normal, doar ca e stapanit de hormoni! Nu incerca sa dai replica, chiar daca a folosit cuvinte urate. Pur si simplu nu le baga in seama! Daca intri in joc, lucrurile vor degenera si insultele vor zbura prin camera dintr-o tabara in alta. Relaxeaza-te si discutati impreuna aceste aspecte atunci cand amandoi sunteti mai calmi.

Te mai poate interesa si: Ce sa nu spui niciodata unui adolescent care sufera din dragoste

5. Fii un bun exemplu!

Fii putin atent si la cum te comporti tu. Daca esti la fel de isteric ca si copilul, nu rezolvati cu nimic situatia. Ba chiar o inrautatiti. Iar daca iti dai seama ca ai exagerat intr-un anumit punct, nu te sfii sa-ti ceri iertare. In acest fel aveti prilejul de a mai lamuri niste lucruri si de a-i oferi copilului un bun exemplu de comportament.

Mai delicat este in cazul baietilor. Barbatii incep sa se simta amentintati de un posibil nou “barbat alfa” in familie, mai ales daca adolescentul rastalmaceste totul si ignora regulile impuse de tata. Pot aparea multe conflicte pornind de la aceasta problema, iar calea cea mai simpla de rezolvare este sa-i lasi copilului spatiu si libertate, insa, in acelasi timp, sa stie clar ca inca sunt reguli pe care trebuie sa le respecte la voi in casa. In plus, tatal si fiul pot gasi activitati pe care le pot face impreuna si care sa intareasca relatia de prietenie dintre ei.

6. Respecta-l!

Chiar daca se comporta ca un copil, acorda-i respectul cuvenit, ca unui tanar adult. Nu peste multa vreme va avea drept de vot, sa conduca si sa consume alcool! Copiii au nevoie de independenta. Daca vei continua sa-l tratezi ca pe un copil mic, se va comporta ca atare, chiar daca are 16-18 ani. Poti reformula frazele. In loc de “Fa curat in camera ta, ca altfel nu mai ai voie pe Facebook!”, ii poti spune “Faptul ca nu faci curat in camera ta ma supara de-a dreptul. As aprecia daca ai face ordine cat de curand!”.

Nu rata nici: Esti parinte de adolescent? Grea provocare! 10 ponturi cum sa o scoti la capat

Imagine de Pexels de la Pixabay

Exit mobile version