Sfatulparintilor.ro

Ce se întâmplă când îi spui copilului că ai greșit! 7 beneficii uriașe în educație

Ce se întâmplă când îi spui copilului că ai greșit

Creșterea și educarea copiilor este o sarcină complexă. Mai mult, e nevoie de mult ”dezvăț” din partea noastră, ca părinți. Am fost crescuți că adulții au întotdeauna dreptate, iar aceste lecții s-au perpetuat de la o generație la alta. Doar că acum lucrurile ar trebui să se schimbe. Nu avem întotdeauna dreptate, nu suntem perfecți și trebuie să acceptăm că mai facem și greșeli. Ajunși acum părinți, am înțeles că trebuie să fim empatici și să ne respectăm copiii. Ceea ce include și să recunoaștem că am greșit și să ne cerem scuze. Există multe beneficii să-ți ceri scuze atunci când greșești. Iată șapte dintre ele.

1. Îți înveți copilul să-și asume responsabilitatea pentru lui

Când spui că îți pare rău și recunoști că greșești, îți înveți copilul că este important să-ți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale. Copiii sunt atenți la modul în care acționăm și reacționăm față de ei și, în cele din urmă, așa vor ajunge să se comporte și ei.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

2. Îi arăți copilului că poate avea încredere în tine

S-ar putea să nu fie ușor să recunoști că greșești, dar, făcând acest lucru, îi înveți pe copiii tăi că pot avea încredere în tine. Când le spui să facă ceva, ei vor avea încredere că este lucrul potrivit și că, dacă nu este, te vei corecta singur. Și ei se simt mai în siguranță.

Te mai poate interesa: Esti un parinte elicopter? Afla unde gresesti

3. Îl înveți cum să-și ceară scuze

Copiii noștri sunt atenți la modul în care le vorbim. Când refuzi să-ți ceri scuze, ei nu învață niciodată cum să-și ceară scuze și să recunoască când greșesc. Deci, atunci când depui efort suplimentar pentru a face asta, gândește-te că vor ajunge să învețe cum să-și ceară scuze altora.

4. Îl înveți să aibă relații sănătoase

Când oamenii sunt conduși de ego și nu acceptă că sunt responsabili pentru acțiunile lor, relațiile lor viitoare vor fi eșecuri totale. Fie se vor lăsa călcați în picioare, pentru că așa s-au obișnuit din copilărie, fie dimpotrivă.  Vor imita modelul parental.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

5. Îl înveți să ierte

Iertarea este o lecție majoră pe care o învățăm. Există cu adevărat o cale corectă și una greșită. Când acest lucru este învățat la o vârstă fragedă (pentru că le ceri iertare în loc să insiști că ai dreptate) îi înveți pe copii o lecție valoroasă.

Nu rata nici: Relatia parinti-copii: Spui sau nu copilului tau “Imi pare rau, am gresit fata de tine”?

6. Îi arăți că merită respect

Respectul este învățat prin interacțiunile noastre cu copiii noștri. Dacă nu vrei să-ți transformi copilul într-un preș pe care să-ți stergi picioarele la intrare, învață-l de mic că este demn de respect. O parte din această lecție este să recunoști atunci când ai greșit.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

7. Îi demonstrezi că este în regulă să faci și greșeli

Când insisti că ai dreptate, mai ales atunci când este evident că greșești (și știi și tu asta), mesajul pe care îl trimiți este destul de clar: eu NU greșesc. Ce lecție este asta pentru copilul tău? Că greșeala nu este acceptată. Totuși,. toata lumea greșește. Iar greșelile sunt instrumente de învățare care ne ajută să ne dezvoltăm. Așadar, învață-ți copilul că nu e om care să nu greșească.

sursa: awarenessact.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version