Exista atat de multe moduri prin care modelam cine devin copiii nostri si multe dintre modurile in care facem acest lucru actioneaza fara ca noi sa observam. Indiferent ce le exprimam sau le spunem copiilor nostri – ei vad totul si actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele.
Unul dintre cele mai importante moduri prin care ne modelam copiii este modul in care ne gestionam relatiile. Indiferent daca esti cu parintele copilului tau sau cu altcineva, ei trebuie sa vada o relatie sanatoasa si fericita. Nicio relatie nu este perfecta, dar copiii pot vedea cand ceva nu este in regula. Iata 6 moduri in care relatia noastra ne modeleaza copiii.
1. Ii inveti cum sa-si arate afectiunea.
Copiii vad si absorb totul ca pe un burete. Cand isi vad parintii in relatii cu putina afectiune, ajung sa creada ca asa ar trebui sa abordeze si ei dragostea. Parintii afectuosi si iubitori le arata copiilor ca afectiunea este in regula si necesara.
2. Isi modeleaza comportamentul dupa al tau.
Cand suntem intr-o relatie, copiii nostri deprind tendintele relationale. De exemplu, sa presupunem ca un copil isi vede parintele intr-o relatie abuziva. Mai tarziu, ei pot alege si un partener abuziv sau pot accepta o situatie abuziva. Daca parintii lor cer respect unii de la altii si se trateaza reciproc in consecinta, copiii lor invata sa faca acelasi lucru.
Citeste si: Educatie copii: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor
3. Relatiile sanatoase ofera stabilitate, in timp ce relatiile toxice pot provoca anxietate.
Cand copiii isi vad parintii in relatii sanatoase si stabile, au un sentiment de siguranta. Cu toate acestea, atunci cand lucrurile sunt complicate sau instabile, se pot simti nejustificati, nesiguri sau speriati.
4. Relatiile tale pregatesc scena pentru viitoarele relatii ale copiilor tai.
Daca vrei ca copilul tau sa-si trateze partenerii cu respect, trebuie sa modelezi asta. Cand baietii isi vad tatal tratandu-si mama ca si cum ea nu ar fi nimic, ar putea sa vada asta ca fiind ceva normal. In viitor, isi pot trata sotiile in acest fel.
5. Le influentezi stilul de atasament.
Exista diverse stiluri de atasament, de la codependente la atasamente indepartate emotional si atasamente sanatoase. In functie de ceea ce vad copiii de la parintii lor, isi vor dezvolta stilul de atasament.
Nu rata nici: Cum sa educi copilul in functie de etapele de dezvoltare
6. Copiii invata stiluri de comunicare din relatiile cu parintii lor.
Comunicarea este coloana vertebrala a tuturor relatiilor sociale si romantice. Cand portile de comunicare sunt deschise si productive, copiii invata mijloace productive de comunicare cu ceilalti, inclusiv cu viitorii lor parteneri. Cu toate acestea, daca comunicarea este abuziva, dura sau lipseste, copiii pot dezvolta ei insisi tendinte negative de comunicare.