Sfatulparintilor.ro

​Mai este bataia rupta din Rai in secolul nostru? Cum sa ​iti educi copilul fara ajungi sa dai in el

Cum sa educi copilul - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - piqsels.com-id-ftapd

Numarul parintilor din ziua de azi care, pe vremea cand erau copii, au fost educati cu nuiaua este destul de mare. Nu putini parinti de azi au invatat ca “unde da mama creste” sau ca “bataia este rupta din Rai”. Multi parinti din ziua de azi au promis, si-au jurat ca nu-si vor mai bate copiii si totusi ii lovesc, pentru ca nu au alte metode, pentru ca nu stiu ce sa faca. “Imi pare rau ca l-am lovit, dar m-a scos din minti?!”, “Nu mai m-am putut stapani!”  sunt “scuze” pe care si le gasesc in incercarea de a se ierta pe sine si de a trece mai usor peste promisiunea incalcata.

Cand isi pierd controlul, unii parinti recurg la bataie. Desi stiu si ei ca nu asa se face educatia copiilor. Mai mult copiii sunt “educati” ca este ceva normal sa loveasca atunci cand sunt nervosi.

Iata cateva sfaturi oferite de specialisti in psihologia copiilor care ii vor ajuta pe parinti sa isi controleze mai bine nervii si sa isi educe copiii fara sa-i loveasca.

Educatie copii – sfatul 1: Nu baga in seama lucrurile marunte si iesi din camera cand esti nervos

Cel mai simplu si eficient element de calmare este respiratia adanca. Daca nu te ajuta, paraseste locul in care te-ai enervat. Ofera-ti ragazul necesar de a elibera furia si intoarce-te pentru o discutie calma cu copilul tau.

Un alt lucru important este sa treci usor pentru “greselile” marunte si facute neintentionat. Daca bagi in seama toate lucrurile marunte vei acumula si mai repede frustrari care la un moment dat vor refula nefericit printr-o alta “corectie” aplicata copilului. In plus, daca-l bati la cap pentru toate nimicurile, copilul isi va forma despre sine parerea ca “Nu e bun de nimic!”. Sau va deveni “imun” la toate certurile, tipetele isteriile etc. ale parintelui.

Daca vrei sa-ti disciplinezi copilul, trebuie sa te focusezi pe efectele pe care le produce comportamentul copilului asupra celorlalti si nu pe copil. Asa ca in loc sa-i spui “Intotdeauna iti scapa lingura din mana!” sau “Esti asa de neindemanatic /nepriceput”,  ii explici mai bine ca “Ai facut murdarie, iar acum eu trebuie sa fac curat. Crezi ca poti fi mai atent data viitoare, ca sa nu se mai intample acest lucru”.

Educatie copii – sfatul 2: Transmite-i copilului mesaje pozitive

Exista si cealalta extrema. A parintilor prea “moi”. Potrivit unui studiu realizat de Cadet Forces, unu din patru parinti nu-si disciplineaza copilul de frica sa nu fie prea “duri”. Insa toti copiii trebuie sa stie daca a facut ceva bine sau ceva rau. Insa, cea mai buna tactica este lauda faptelor bune si nu critica faptelor rele. De exemplu, in loc sa-i spui de fiecare data (eventual sa tipi dupa nenumarate “atentionari”), “NU mai face zgomot cand eu vorbesc la telefon”, sa-l lauzi atunci cand ai observat ca s-a jucat in liniste cand tu ai vorbit la telefon: “Sunt foarte mandru/mandra de tine ca te-ai jucat frumos si nu ai facut galagie etc., cand eu am vorbit la telefon”. Foarte important, intotdeauna dupa o lauda sa mentionezi si “sursa”. Mai exact, nu generalizezi spunandu-i doar “Ce copil cuminte ai fost!”. Ci trebuie explicat: “Ce cuminte ai fost cand am mers in parc si n-ai mai tipat, n-ai mai lovit copiii etc.”. In acest fel, copilul va sti ce anume a facut bine si se va simti foarte mandru. Mai mult, in dorinta de a primi noi laude, va incerca din rasputeri sa repete comportamentul. Acelasi lucru se va intampla si la faptele rele. Copilul priveste cearta ca pe o “atentie” din parta parintelui si se va stradui sa le repete.

Educatie copii – sfatul 3: Recompenseaza-ti copilul pentru faptele bune

La unii copii functioneaza foarte bine sistemul de recompense cu buline, stelute  etc. De exemplu, stabileste cu copilul pentru ce primeste stelute, iar la acumularea a X stelute va primi o recompensa. Nu trebuie sa fie neaparat un cadou. Poate fi o ora in plus la televizor sau la calculator, sau sa-i faci prajitura preferata etc. A facut curat in camera, nu s-a certat cu copiii la gradinita/scoala, nu s-a batut cu fratii/surorile, si-a strans jucariile etc. – primeste cate o steluta. Daca a facut o fapta rea, i se retrage o steluta. Chiar daca toata saptamana a facut fapte bune, nu ceda. A gresit, retrage-i steluta. Altfel ii vei transmite mesajul “Lasa ca ma iarta!”.

Educatie copii – sfatul 4: Cum te comporti tu, asa se va comporta si copilul

Ca sa inveti copilul sa fie politicos, trebuie ca tu sa fii politicos cu ceilalti. Nu-i poti cere sa-l respecte pe vecinul X, daca tu de fiecare data cand il vezi il injuri marunt printre dinti. Nu-i poti cere copilului sa fie linistit, cand tu insuti fierbi de nervi dupa o cearta cu partenerul de viata. Copilul absoarbe absolut orice stare de nervozitate a parintilor, ba chiar o amplifica, pentru ca ei nu au inca definitivat autocontrolul. Daca un copil tipa, veti stii clar ca in respectiva casa se tipa.

Educatie copii – sfatul 5: Vorbeste intotdeauna calm cu copilul tau

Daca vrei sa-i transmiti copilului vreun mesaj, vorbeste intotdeauna calm cu copilul tau.  De exemplu, daca strica ceva sau nu te asculta, spune-i pe un ton surprins: “Nu inteleg de ce ai facut asta. Nu ma asteptam la asa ceva din partea ta!”. Daca, a spart ceva, ii poti spune “Uite cata treaba am acum de facut, ca sa strang ce ai stricat tu”. Poate ca nu toti copiii reactioneaza la o astfel de tactica, dar merita incercat. Ideea de baza este: “Esti un copil cuminte, care in mod normal n-ar face asa ceva. Hai sa rezolvam problema si sa mergem mai departe!”

Educatie copii – sfatul 6: Ramai ferm pe pozitii

Se mai intampla cateodata ca cea mai buna solutie pe moment sa fie retragerea privilegiilor: fara calculator, televizor, bicicleta, jucarii, bani de buzunar etc. Daca ai apucat sa spui “fara televizor doua zile!”, ai grija sa ramai ferm pe pozitii. Santajarea de genul “Dar nu e corect!”, “Dar e prea mult!”, “Hai ca sunt cuminte si nu mai fac, promit!” este o arma pe care copiii o folosesc cu foarte mare abilitate. Dar de-aia ei sunt copii si noi parinti. Ai apucat sa spui pedeapsa, NU da inapoi, indiferent de lacrimile de crocodil pe care le va varsa, indiferent de cat de cuminte este in perioada cat este pedepsit. Odata ce se va invata ca-ti tii cuvantul, nu va mai fi tentat sa “calce stramb”.

Ai grija, totusi, ca privilegiile retrase sa nu fie de genul “Daca nu esti cuminte nu-ti mai fac petrecerea de ziua ta!”. Mai ales daca ziua lui este foarte indepartata, iar tu stii sigur ca nu te vei tine de cuvant.

Educatie copii – sfatul 7: Ce sa faci cand mai ai un pic si explodezi

Grijile vietii cotidiene ii fac pe multi dintre parinti sa fie ca niste butoaie cu pulbere, gata de explozie in fiecare secunda. Potrivit unui studiu reailzat de Mental Health Foundation, 28% dintre adultii americani se plang ca sunt foarte nervosi si ca le este foarte greu sa se controleze pentru ca se considera sub presiune. Ce e de facut in asemenea conditii? In primul rand sa mai cobori putin stacheta. Nimeni nu e perfect. Poti delega partenerul si copiii sa mai faca diverse lucruri prin casa in locul tau. Dormi mai mult, aloca-ti putin mai mult timp pentru tine. Este clar ca atat copiii, cat si partenerul de viata au nevoie de atentia ta, insa si tu ai nevoile tale. Respecta-le!

Educatie copii – sfatul 8: Nu uita de pupicul de impacare

Daca se intampla sa fii exagerat cu vreuna din pedepse, nu-ti fie teama sa-ti admiti greseala si sa-i ceri iertare copilului. Nu-ti va scadea respectul cuvenit, ci ii vei arata copilului ca il respecti.

Daca el ti-a gresit cu ceva, accepta-i scuzele dupa ce-i explici unde si de ce a gresit. Va intelege incet-incet ce are de facut pe viitor.

Indiferent de situatie, pupicul de impacare trebuie sa existe. Viata este prea scurta ca sa ramai suparat, mai ales pe copilul tau.

Foto

Exit mobile version