Tara noastra are bogatii incredibil de frumoase iar copiii nostri merita sa isi cunoasca cat mai bine locurile natale. Daca Valea Prahovei sau litoralul sunt destinatii deja comune pentru familii, nu mereu ne aventuram in zone mai indepartate sau mai putin cunoscute unde insa putem fi rasplatiti cu multe satisfactii. O asemenea experienta demna de trait este Tara Hategului.
Aceste plaiuri cu totul speciale atat ca peisaj cat si ca nivel energetic sunt cele de unde a pornit istoria poporului roman; o vizita la Sarmizegetusa Regia, adanc in creierul muntilor, la 41 km de soseaua principala te face sa calatoresti inapoi in timp si parca simti spiritul lui Decebal si ii vezi oastea in orice colt sau dupa orice copac secular. Apoi, Sarmizegetusa Ulpia Traiana este o alta experienta deosebita, fiind asezamantul realizat de romani aici pe plaiurile noastre.
Manastirea Prislop
Desi este in Transilvania, Manastirea Prislop a fost construita in stilul manastirilor din tara Romaneasca. Cum de s-a intamplat acest lucru?
Se spune ca Domnita Zamfira, fiica unui Domnitor al tarii Romanesti, fiind foarte bolnava, a venit la manastire, urmare a unui indemn primit in vis de la un sfant. Aici a baut din apa unui izvor si s-a insanatosit. Drept recunostinta, a reconstruit manastirea si a ramas aici tot restul vietii.
Izvorul acesta tamaduitor se afla in continuare in curtea manastirii Prislop, in zona unde se aprind lumanari; dealtfel este mai mereu rand de persoane la izvor, fiecare ia apa in recipiente numeroase. Acesta este motivul :), este cunoscut drept tamaduitor de multe boli.
Mai tarziu, cel care a adus renumele manastirii a fost sfantul parinte Arsenie Boca, a carui faima a atins toata tara si dincolo de ea datorita minunilor savarsite de acesta pentru oamenii veniti din toate colturile tarii sa ii ceara sfatul, sa ii asculte povetele si sa obtina de la Parinte vindecare si binecuvantare.
Numarul credinciosilor care viziteaza mormantul Parintelui este din ce in ce mai mare de la an la an.
Daca ajungeti in zona si vreti sa vizitati manastirea, luati in calcul ca aceasta este inchisa pe seara, in schimb coada permanenta la mormantul parintelui este cu mult mai mica dupa orele 18:00.
Femeile si fetele tinere trebuie sa poarte fuste mai lungi pe care daca nu le au le pot procura de la intrarea in curtea manastirii. Timpul de rugaciune la mormant nu este foarte mult, mai ales daca randul de oameni este mare, asa cum este aproape mereu, asa incat este bine sa folositi timpul de stat la coada pentru rugaciune.
Este indicat sa respectati toate regulile locului, bine scoase in evidenta de pancardele raspandite la tot pasul. Nu sunt permise fotografiatul, filmatul, tinuta indecenta.
Datina spune ca la mormantul parintelui este bine sa vii cu un ghiveci de floare pe care maicutele manastirii il vor aseza in rand cu alte ghivece care sunt din belsug acolo, spre incantarea ochiului vizitatorilor, oferind o priveliste unica.
Citeste aici articolul: Hrana pentru suflet insetat. La Prislop, pe urmele minunilor parintelui Arsenie Boca
Geoparcul Dinozaurilor Hateg
Pentru turisti, Tara Hategului inseamna si Geoparcul dinozaurilor cu acelasi nume, o arie de protectie naturala de tip special, care a luat fiinta din anul 2000 si o data cu trecerea timpului a fost din ce in ce mai bine pus la punct, fiind teritoriu protejat UNESCO unde flora si fauna au niste caracteristici unice.
Geoparcul Dinozaurilor tara Hategului acopera o suprafata de 102.392 ha si cuprinde 11 localitati. Fiecare dintre acestea vine cu specificul si atuurile zonei: Hategul cu rezervatia de zimbri, Clopotiva cu casele taranesti traditionale, Salasul de Sus cu specificul culinar, Sarmizegetusa cu ruinele romane. Geoparcul beneficiaza de un patrimoniu natural si cultural unic in lume, foarte bogat si divers. El asigura protejarea siturilor cu resturi fosile de dinozauri pitici, unici in lume.
Dinozaurii pitici din Hateg
In afara de atractia vizuala deosebita a naturii din Tara Hategului, a celor peste 180 specii de fluturi ce incanta privelistea, acest loc este unic in lume pentru descoperirea urmelor de dinozauri pitici.
In urma cercetarilor realizate in bazinul Hategului au fost descoperite patru specii de dinozauri erbivori, patru specii de dinozauri carnivori, precum si fragmente de oase atribuite unui crocodil, unei broaste testoase si altor vertebrate (pesti, amfibieni, mamifere). Una dintre cele mai importante descoperiri paleontologice din bazinul Hateg a fost cea a resturilor unui pterozaur gigant, care a trait acum circa 70 de milioane de ani si care avea o anvergura de aproximativ 12 metri.
Va vine a crede ca acum 70 de milioane de ani tara Hategului era parte dintr-o insula tropicala din Oceanul Thetys unde traiau dinozauri?
Este adevarat ca dinozauri erau pe atunci si in alte parti ale lumii. Neobisnuit este insa faptul ca dinozaurii din Insula Hategului erau pitici.
in acele vremuri Pamantul era intr-o continua transformare tectonica. Uscatul incepuse sa se fragmenteze iar din continente se desprindeau insule, care, activate de miscarile tectonice, erau ca niste plute calatoare pe oceanul planetar. O astfel de insula era si Hategul care, pe atunci, se afla pe unde este Marea Mediterana de astazi.
Rupti de continent, dinozaurii erau ca niste naufragiati care au invatat sa supravietuiasca cu putinul pe care il aveau.
Dupa ce Insula Hategului s-a desprins din continent, animalele de aici au fost nevoite sa se adapteze conditiilor de viata dintr-un spatiu mai restrans, cu resurse de hrana mai putine.
Si aceasta a fost si una dintre cauzele care au facut ca dinozaurii sa ajunga in timp sa fie mult mai mici decat rudele lor care au ramas pe continent.
Acest fenomen este numit de specialisti: nanism insular. Si se pare ca nu este intalnit in natura atat de rar pe cat am putea crede. Intr-o situatie asemanatoare s-au aflat si mamutii.
Daca vreti sa vedeti cuiburi cu oua de dinozauri, gasite inca din 1992 in zona comunei Testea, la o adancime de mai bine de 5 metri si foarte bine recuperate, conservate si prezentate, dati o fuga in comuna General Berthelot unde le veti vedea la Centrul de Cultura si Arta iar in curte veti gasi si un dinozaur in marime naturala, realizat de un cuplu de canadieni pasionati de dinozaurii unici din Tara Hategului.
Vulcanii din tara Hategului
Desi pare greu de crezut, in tara Hategului au existat vulcani… si asta cu foarte mult timp in urma, inainte de nasterea muntiilor Carpati, pe vremea cand aceste locuri erau insule scaldate de o mare tropicala.
Trecerea timpului si-a spus cuvantul si majoritatea urmelor acestor vulcani au fost indepartate prin eroziune, de raurile din zona. Urmele pastrate in zona platourilor Denus-stei nu dau prea multe indicii despre cati vulcani au fost in zona sau unde anume se gaseau ei.
Ce se stie despre vulcani este ca au fost contemporani cu dinozaurii pitici de pe insula Hateg.
Puteti vedea urmele vulcanilor pe traseul marcat „Drumul Vulcanilor”. Acesta porneste din centrul comunei Densus (in fata primariei), parcurge trei kilometri apoi se desparte in doua trasee secundare. Vulcanii din tara Hategului s-au stins de mult, aproape odata cu dinozaurii, lasand locul unor alte fenomene datorate fortelor din interiorul Pamantului – Cresterea Muntilor Carpati.
Un alt punct de atractie cu totul deosebit este CASA VULCANILOR, care se află în satul Densuș, la 3km de faimoasa biserică de piatră și la 300m de drumul asfaltat.
Daca urmariti indicatoarele veti ajunge cu bine la destinatie.
- Casa Vulcanilor este un proiect de voluntariat care a angrenat direct 300 de persoane, majoritatea tineri din Țara Hațegului, cu scopul de a crea un nou obiectiv turistic, care să atragă numărul mare de turiști care vizitează biserica Densuș și să îi facă să petreacă mai mult timp în localitate.
- Este un spațiu educațional care va fi folosit în principal de către Exploratorii din Densuș, club care începând cu 2013 a avut foarte multe activități interesante de educație non-formală.
- Construcția în sine este un model de folosire a materialelor ecologice cu impact minim asupra mediului.
- Proiectul Casa Vulcanilor este o inițiativă exclusiv locală, care ajută la coagularea comunității din Densuș.
Mai multe detalii despre Casa Vulcanilor gasiti aici.
Biserica Sfantului Nicolae de la Densus
Biserica Densus este unul dintre cele mai importante obiective turistice din regiune. Dealtfel, ea este unica in Europa fiind singura biserica de piatra veche de sute de ani. Aspectul sau inconfundabil si faptul ca inca serveste ca biserica a satului fac din acest lacas o destinatie obligatorie.
Aici se tin slujbe in zilele de duminica, in ajun de Pasti sau Craciun, la orele 9, 10 si 17.
Biserica poate fi gasita deschisa uneori, iar daca nu e deschisa inseamna ca preotul este prin preajma, puteti astepta sau intreba de sfintia sa la casele din jur.
Biserica din Densus este o constructie a carei poveste nu a fost pe deplin descifrata. Atat originea, cat si data constructiei bisericii sunt controversate.
Unii cred ca a fost la inceput un templu roman al Zeului Marte, transformat in biserica in sec. 12-13.
Altii sustin ca era in Antichitate mausoleul generalului roman Longinus Maximus a carui sotie a descoperit religia crestina si a amenajat in locul mausoleului prima biserica de la nord de Dunare.
Astazi, biserica are un aspect neobisnuit, fiind un amestec de stiluri si materiale. Unele ferestre sunt de fapt racorduri de canalizare romana, zidurile bisericii sunt sprijinite de coloane, altarul este un capac de sarcofag, leii de pe acoperis erau statui romane. Iar pietrele masive din ziduri pastreaza cioplituri antice.
Puteti vedea in zidurile ei chiar si bucati din ruinele romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: caramida romana, coloane, pietre cu inscriptii antice sau chiar statui. In interior se gaseste un alt unicat: in icoana Sfintei Treimi, Hristos este imbracat in costum popular romanesc.
Rezervatia de zimbri de la Hateg
Rezervatia de zimbri de la Hateg e unul dintre putinele locuri unde mai poti admira aceste animale impunatoare si rare in acelasi timp. In Padurea Slivut din apropierea orasului Hateg (judetul Hunedoara) traiesc in pace cateva exemplare de zimbri. Zimbrul este considerat cel mai greu mamifer de pe uscat, greutatea lui ajungind pana la 900 de kilograme. Poate atinge o lungime de trei metri si pana la doi metri inaltime. Traiesc, in general, 28 de ani in captivitate, iar habitatul lor prielnic este padurea. Rezervatia de zimbri de la Hateg poate fi considerata primul loc de pe teritoriul Romaniei care a gazduit exemplare de zimbri europeni, primele exemplare fiind aduse din Polonia.
Sunt multe alte locuri minunate de vizitat prin imprejurimi: barajul muntilor Retezat; poiana cu narcise; Legendarium (in comuna General Berthelot) unde aflati toate povestile nestiute despre Tara Hategului, o reala incantare pentru copii; Castelul Corvinilor de la Hunedoara. Orasul Deva cu celebra telegondola (similara cu cea din statiunea Mamaia) si frumosul centru vechi cu a sa fantana arteziana cantatoare.
Legendarium. Aurul dacic si strigoii atrag turistii in Tara Hategului
Din 17 iunie 2015 s-a deschis Centrul de informare turistică Terra Hatzak Legendarium în parcul de agrement din comuna General Berthelot, singurul care promoveaza toate legendele Tarii Hategului. Sunt indicatoare din plin in comuna General Berthelot, care se afla la aproximativ 10 km de orasul Hateg.
Turiştii care vizitează judeţul Hunedoara vor putea să afle de la voluntarii organizaţiei SENS, care vor asigura permanenţa la centrul de informare, şase zile din şapte (cu excepţia zilei de luni, când va fi închis), toate poveştile acestei splendide zone şi vor fi îndrumaţi pentru a vizita cele mai frumose obiective turistice.
Incredibile legende ale locului incanta vizitatorii, povestite cu mult har de gazde
Aflam despre crezul mentinut pana in zilele noastre de catre locuitori cu privire la strigoi si la lupii varcolaci. Despre domnita Safira (Zamfira) cea care a pus bazele manastirii Prislop, despre legatura dintre Tara Hategului si Casa Regala Britanica. Despre legatura de rudenie dintre Iancu de Hundeoara si un celebru sultan turc, despre comoara de aur al lui Decebal si multe altele.
O data ajunsi in zona, exista si alte atractii pe care fiecare vizitator le poate descoperi, in functie de gustul propriu: fie natura, fie zona religioasa, fie vizitat obiective turistice de interior, fie contact cu locuitorii pentru a simti pulsul zonei, arhitectura, obiceiurile.
Sa ne bucuram de frumusetea si bogatia tarii noastre! Da le-o aratam si copiilor nostri si sa le insuflam dragostea de glia stramoseasca.
Cristina Niculescu
proprietar www.sfatulparintilor.ro