Sfatulparintilor.ro

Pot merge la dentist în timpul sarcinii? Ce răpunde medicul stomatolog

Pot merge la dentist în timpul sarcinii

Pot merge la dentist în timpul sarcinii? Poate acest lucru dăuna dezvoltării sănătoase a fătului? Acestea sunt doar două dintre nelămuririle cu care se confruntă viitoarele mămici. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică în ce măsură aceste temeri sunt doar mituri sau au un sâmbure de adevăr.

„Trăim încă, din păcate, într-o societate care tratează sarcina ca pe o boală, nu ca pe o etapă fiziologică normală din viața oricărei femei. Tocmai de aceea ne confruntăm atât des cu situații în care mersul la dentist ajunge să fie nerecomandat gravidelor sau femeilor care alăptează. Multe sunt exagerări, temeri fără bază științifică, dar există însă anumite precauții de care este bine să se țină cont”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Gingivita de sarcină 

„Este recomandat să avem măcar un consult pe parcursul sarcinii. Cel puțin un detartraj pe parcursul celor 9 luni. Și asta deoarece, în sarcină, contextul hormonal al oricărei femei o predispune la așa numita gingivită de sarcină. În plus, sângerarea dată de această gingivită determină pacientele să fie mai rezervate în igiena orală, ceea ce poate declanșa un lanț vicios din punctul de vedere al sănătății per ansamblu”, spune Sorina Stroe.

Risc crescut de carii dentare

„Femeile gravide pot fi mai predispuse la apariția cariilor din mai multe motive. Dacă în sarcină consumați mai mulți carbohidrați decât de obicei, asta poate afecta sănătatea danturii. Grețurile de dimineață cresc totodată cantitatea de acid din cavitatea bucală, iar asta poate duce la deteriorarea smalțului, învelișul protector al dinților. Spălatul pe dinți și folosirea dușului bucal pot părea mai grele în perioada sarcinii. Printre motive se numără grețurile de dimineață, sensibilitatea mai crescută a gingiilor sau starea de epuizare. Este însă foarte important să treceți peste aceste impedimente și să vă mențineți rutina de igienă orală”, explică Sorina Stroe.

Te mai poate interesa: Când trebuie să mergi la dentist în timpul sarcinii. Dr. Adrian Mina ne explică!

Anestezia în sarcină

„În cazul în care există urgențe, dureri, sigur că este important să intervenim, dacă acestea nu pot suferi amânare. Eu prefer să administrez o mică cantitate de anestezic dacă dorim să înlăturăm durerea. Odată ce am trecut de primul trimestru, stresul cauzat de acea durere și posibilele complicații cauzate de netratarea problemelor dentare pot afecta mai mult bebelușul. 

Anestezicele locale precum bupivacaina, lidocaina și mepivacaina sunt sigure în timpul sarcinii. Dacă stomatologul consideră că ar fi nevoie de ceva mai puternic, discutați în prealabil cu medicul care vă monitorizează sarcina”, recomană medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Antibiotice permise pentru a trata infecțiile dentare

„Penicilina și amoxicilina sunt alegeri sigure în timpul sarcinii, la fel ca și cefalosporinele, cum ar fi cefalexin. Evitați tetraciclina, deoarece poate provoca colorarea/pătarea dinților la făt”, mai declară medical stomatolog. Atenție, insă, nu luați medicamentele fără prescripția medicului. 

Nu rata nici: Cand esti gravida, unele tratamente de frumusete pot face rau fatului. Afla care sunt acestea!

Planificare înainte de sarcină 

„Dacă vorbim de o sarcină plănuită, sigur că e de dorit ca dinainte de a încerca să rămână însărcinate, de când apare intenția, pacientele să vină pentru un consult, astfel încât orice problemă să fie rezolvată fără compromisuri dinaintea instalării sarcinii”, este de părere medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Imagine de Reto Gerber de la Pixabay

Exit mobile version