Infertilitatea este definită drept incapacitatea unui cuplu de a concepe, chiar dacă are o activitate sexuală regulată şi nu utilizează nicio metodă de contracepţie. Dacă aveţi sub 35 de ani, experţii vă recomandă să discutaţi cu un specialist după un an de încercări nereuşite. În schimb, dacă aveţi peste 35, scurtaţi perioada la jumătate.
Anumite problemele care provoacă infertilitate sunt prezente încă de la naștere, iar altele apar pe parcursul vieţii. Sunt şi cupluri infertile, cărora nu li se găsește o cauză specifică (infertilitate inexplicabilă). Cauzele infertilității pot afecta unul sau ambii parteneri. Evaluarea infertilității poate fi costisitoare și, uneori, implică proceduri incomode. Ea include mai multe tipuri de teste şi analize pentru fiecare partener.
Te mai poate interesa si: Ce nu trebuie sa faci dupa embriotransfer
Teste pentru bărbați
Fertilitatea masculină presupune ca testiculele să producă suficienţi spermatozoizi sănătoși, ca sperma să fie ejaculată eficient în vagin, iar spermatozoizii să călătorească cu succes spre ovul. Testele pentru infertilitate masculină încearcă să stabilească dacă vreunul dintre aceste procese este afectat. Pe lângă un examen fizic general, care include şi examinarea organelor genitale, testele specifice de fertilitate pot include:
- spermograma, care arată numărul, calitatea şi capacitatea de a fecunda a spermatozoizilor;
- testarea hormonilor, pentru a determina nivelul de testosteron, dar şi nivelurile altor hormoni masculini;
- testare genetică;
- biopsia testiculară poate fi efectuată în anumite situaţii pentru identificarea unor anomalii şi pentru a recolta spermă pentru tehnici de reproducere asistată, precum FIV (fertilizarea in vitro).
- teste de imagistică – în anumite situaţii poate fi necesară efectuarea unui RMN, a unei ecografii transrectale sau scrotale ori un test al vaselor deferente (vasografie);
- alte teste de specialitate, precum evaluarea unei probe de spermă pentru descoperirea anomaliilor ADN-ului.
Nu rata nici: Motivele SURPRINZATOARE pentru care nu ramai insarcinata
Investigaţii pentru femei
Fertilitatea în cazul femeilor presupune ca ovarele să eliberează ovule sănătoase. Mai departe, ovulului trebuie să i se permită să treacă în trompele uterine și să fie fecundat de către spermatozoid. Ovulul fecundat trebuie să ajungă în uter și să se implanteze în căptușeala uterului. Scopul testelor pentru infertilitatea femeilor este să descopere dacă vreunul dintre aceste procese este afectat. Testele specifice de fertilitate pot include:
- testarea ovulației, care măsoară nivelul hormonilor pentru a determina momentul ovulației;
- histerosalpingografie, care evaluează starea uterului și a trompelor uterine și caută blocaje sau alte probleme;
- testarea rezervei ovariene ajută la determinarea cantității de ovule disponibile pentru ovulație;
- alte teste hormonale cuprind verificări ale nivelurilor de hormoni ovulatori, precum și hormonii hipofizari, care controlează procesele de reproducere;
- testele de imagistică. Ecografia pelviană caută afecțiuni uterine sau ovariene. În anumite situaţii, se face sonohistogramă (sonogramă) cu infuzie salină, pentru a vedea detalii în interiorul uterului, care nu se văd la o ecografie obișnuită;
- histeroscopie, care presupune introducerea unui dispozitiv subțire – prevăzut cu o cameră optică – prin colul uterin în uter, pentru a descoperi eventuale anomalii;
- laparoscopia este o intervenţie chirurgicală minim-invazivă, cu ajutorul căreia pot fi identificate endometrioza, cicatrizarea, blocajele sau neregularitățile trompelor uterine și probleme ale ovarelor și uterului.
De reţinut! Pentru a descoperi cauza infertilităţii nu este obligatoriu să faceţi toate aceste teste. Medicul este cel care va decide de care dintre acestea aveţi nevoie.
Photo by Lucas Vasques on Unsplash