Sfatulparintilor.ro

Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala?

Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala

Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala? Pentru a intelege raspunsul la aceasta intrebare, trebuie sa ai o idee despre cum functioneaza organismul tau. Exista doua surse de estrogen in corp: ovarele (sursa directa) si glandele suprarenale (sursa indirecta).

Secretia de estrogen de la nivelul ovarelor variaza pe parcursul lunii – in unele zile ovarele produc mai mult estrogen, in altele mai putin –, iar acest lucru face parte din ciclul menstrual normal. In acelasi timp, glandele suprarenale produc un hormon numit androstenedion, care este inrudit cu colesterolul, dar si cu progesteronul si testosteronul, fiind de fapt un hormon androgin.

Hormonii din corp sunt adesea convertiti intre ei. De exemplu, androstenedionul produs de glandele suprarenale este transformat de catre celulele de grasime in estron – un tip de estrogen. Cu alte cuvinte, pe langa estrogenul secretat de ovare, in organismul femeilor supraponderale mai este produsa o sursa de estrogen in urma convertirii androstenedionului.

Cum pot ramane gravida daca sunt supraponderala?

Asadar, daca esti supraponderala, in corpul tau sa intampla urmatorul fenomen: in vreme ce ovarele incearca sa functioneze si sa aiba un ciclu normal, aportul constant de estron din aceasta a doua sursa va interveni in echilibrul hormonal. Aceasta situatie diminueaza activitatea ovarelor, fapt care interfereaza cu ovulatia. De asemenea, estrogenul in exces poate duce la modificari pre-canceroase in uter – care sunt, de obicei, reversibile.

Cum este afectata fertilitatea de kilogramele in plus

Femeile supraponderale si obeze se confrunta cu dezechilibre hormonale care le afecteaza ciclul menstrual, facand conceptia mai dificila. Aceste dezechilibre pot avea mai multe cauza, una dintre ele fiind cea descrisa de mai sus, in care productia de estrogen este suplimentata din cauza actiunii celulelor de grasime asupra androstenedionului.

Pe langa glandele suprarenale (care secreta androstenedionul), si tiroida iti poate influenta sansele de a ramane insarcinata. Problemele cu glanda tiroida pot cauza atat cicluri menstruale neregulate, cat si obezitate, astfel incat ar fi bine sa faci un examen medical inainte de a incerca sa ai un copil, ca sa vezi daca ai tulburari tiroidiene.

Totodata, excesul de greutate favorizeaza aparitia sindromului ovarelor polichistice, care interfereaza cu ovulatia.

In cazul acestu sindrom, ovarele nu mai produc suficienti hormoni pentru ca ovulele sa se maturizeze si sa fie eliberate de trompele uterine. In acelasi timp, in corp apare un exces de insulina – hormon care ajuta organismul sa utilizeze eficient si sa stocheze zaharul si amidonul din alimente, dar care, secretat in cantitate prea mare, determina cresterea productiei de androgeni (hormoni masculini). Acest lucru tulbura, la randul lui, procesul de ovulatie, scazand sansele de a ramane insarcinata.

Nu in ultimul rand, studiile au scos la iveala ca obezitatea poate reduce inclusiv rata de reusita a inseminarilor artificiale, facand dificila conceptia in urma fertilizarii in vitro. Cauza exacta a acestui lucru nu sunt cunoscuta inca, dar o explicatie posibila este aceea conform careia greutatea in exces a mamei afecteaza capacitatea embrionului de a se fixa pe peretii uterini.

Cum stii ca ai probleme cu ovulatia

Iti poti da seama daca greutatea iti afecteaza fertilitatea in modul urmator:
– daca ai cicluri menstruale normale, probabil ca ai si ovulatii normale;
– daca ciclurile menstruale sunt sporadice, atunci probabil ca la fel vor fi si ovulatiile. Mai putine ovulatii inseamna mai putine sanse de a ramane insarcinata.

Vestea buna este ca, daca vei slabi cateva kilograme bune inainte de a incerca sa ai un copil, iti vei mari considerabil sansele de a a ramane insarcinata si de a avea o sarcina sanatoasa. Daca nu stii cat anume ar trebui sa slabesti, axeaza-te mai curand pe indicele de masa corporala (IMC), decat pe numarul de kilograme. Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea pe care o ai si inaltimea ta.

Pentru a afla ce indice ai, poti folosi fie un calculator pe care il vei gasi pe internet (este disponibil pe mai multe site-uri), fie il poti calcula singura, dupa urmatoarea formula: imparte greutatea exprimata in kilograme la inaltimea exprimata in metri la patrat. Un indice cuprins intre 19 si 25 este considerat ideal.

Valorile IMC se incadreaza in urmatoarea grila:

– 18,49 sau mai putin – subponderal;
– intre 18,50 si 24,99 – greutate normala;
– intre 25,00 si 29,99 – supraponderal;
– intre 30,00 si 34,99 – obezitate de gradul I;
– intre 35,00 si 39,99 – obezitate de gradul II;
– 40,00 sau mai mult – obezitate morbida.

Citeste mai multe despre greutatea ideala aici!

Discuta cu medicul tau despre care este cea mai buna cale de a slabi, in asa fel incat sa poti ramane gravida si sa ai parte de o sarcina reusita.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de lisa runnels de la Pixabay

Exit mobile version