Sfatulparintilor.ro

Sarcina extrauterină: Ce trebuie să știi despre sarcina ectopică

Sarcina extrauterină

Ce este sarcina extrauterină? Care sunt semnele și simptomele sarcinii ectopice? Care sunt cauzele și factori de risc ai sarcinii extrauterine? Acestea sunt câteva întrebări la care vom răspunde în cele ce urmează.

Ce este sarcina extrauterină?

De obicei, un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterină. În cazul unei sarcini extrauterine (ectopice), ovulul fertilizat se dezvoltă în afara uterului. Acest lucru poate include alte zone precum o trompă uterină, ovarele, în abdomenul tău sau în partea inferioară a cervixului, care este deasupra vaginului. În peste 90% din cazuri, ovulul se atașează de o trompă uterină. Aceasta este denumită sarcină tubară.

Rata este greu de determinat, dar un studiu sugerează că aproximativ 1 din 50 de sarcini în SUA sunt ectopice. Pe măsură ce ovulul fertilizat crește, acesta poate exploda (ruptura) și poate provoca sângerări care pun în pericol viața femeii. Dacă acest lucru se întâmplă, vei avea nevoie de îngrijiri medicale imediat. Dacă nu este tratată, poate fi fatală. De fapt, sarcinile ectopice sunt principala cauză a deceselor legate de sarcină în primul trimestru.

Simptome sarcina: Cand este cazul sa te ingrijorezi si cand nu

Poate supraviețui bebelușul unei sarcini ectopice?

Nu. Este important de remarcat că ovulul fertilizat într-o sarcină ectopică nu este „viabil”. Acest lucru înseamnă că este imposibil ca ovulul să supraviețuiască și să se dezvolte într-un bebeluș care poate supraviețui în sau în afara corpului tău. Aceasta va duce întotdeauna la pierderea sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că ovulul nu poate primi aportul de sânge și suportul necesare pentru a crește în afara uterului.

Semnele și simptomele sarcinii extrauterine

La început, este posibil să nu ai niciun simptom al unei sarcini ectopice timpurii. Acestea pot părea foarte similare cu cele ale unei sarcini normale. Se poate să îți întârzie menstruația și să ai disconfort abdominal și sensibilitate în sâni. Doar aproximativ jumătate dintre femeile cu o sarcină ectopică vor avea toate cele trei semne principale: o menstruație întârziată, sângerare vaginală și dureri abdominale.

Primele semne ale unei sarcini ectopice includ:

O sarcină ectopică poate determina ruperea trompei uterine. Simptomele de urgență includ dureri majore, cu sau fără sângerare severă. Sună imediat la medic dacă ai o sângerare vaginală abundentă însoțită de amețeli, leșin sau durere în umăr sau dacă ai dureri abdominale severe, în special într-o parte.

Ar putea fi necesar să suni la 112 sau să te îndrepți spre cel mai apropiat spital pentru a fi tratată imediat.

Când încep să se manifeste simptomele unei sarcini ectopice?

Simptomele unei sarcini ectopice se dezvoltă de obicei destul de devreme în sarcină, între săptămânile a 4-a și a 12-a.

Cauzele și factorii de risc ai sarcinii ectopice

Poate că nu vei afla niciodată de ce ai avut o sarcină ectopică. Una dintre cauze ar putea fi o trompă uterină deteriorată. Aceasta ar putea împiedica ovulul fertilizat să ajungă în uter.

Ai mai multe șanse să ai o sarcină ectopică dacă:

Aceasta ar putea să se întâmple și dacă rămâi însărcinată în timp ce ai un dispozitiv intrauterin (DIU) pentru controlul nașterii.

Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina

Complicații ale sarcinii extrauterine

În timpul unei sarcini ectopice, ovulul fertilizat este învelit într-o structură care poate crește timp de câteva săptămâni în afara uterului. Dar structura se rupe de obicei între săptămânile a 6-a și a 16-a. O sarcină ectopică ruptă poate provoca sângerări severe. Dacă sângerarea nu este oprită, corpul tău ar putea începe să se închidă din cauza pierderii de sânge (șoc hemoragic), iar șansele de a muri din cauza acestui lucru cresc. Dacă este tratată înainte de a se rupe, rareori duce la deces.

Dacă structura se rupe, poate deteriora trompa uterină la care a fost atașată. Medicul tău ar putea să îndepărteze trompa uterină în timpul intervenției chirurgicale. Dar ai două trompe uterine. Dacă cealaltă trompă uterină este sănătoasă, ar trebui să poți rămâne însărcinată în continuare. Dar dacă cealaltă trompă uterină este deteriorată sau nu există, ai putea avea probleme de fertilitate. În acest caz, discută cu medicul tău despre alte modalități de a rămâne însărcinată, precum fertilizarea in vitro (FIV).

Diagnosticul sarcinii ectopice

Medicul tău va face probabil teste care includ un test de sarcină și un examen pelvian. S-ar putea să îți facă și un ecograf pentru a privi la uterul și trompele uterine.

Un ecograf pentru sarcina ectopică este un test neinvaziv care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale interiorului uterului. Testul este efectuat de un sonograf și poate fi realizat transvaginal sau transabdominal. În timpul ecografiei, medicul va căuta prezența unei pungi gestaționale, locația acesteia și dacă există un bătăi ale inimii fetale. Testul nu provoacă durere și de obicei durează aproximativ 15-20 de minute.

Un test abdominal de ecografie, care se efectuează prin deplasarea unei baghete peste abdomen, poate fi folosit pentru a confirma sarcina sau pentru a verifica sângerarea internă.

Tratamentul sarcinii extrauterine

Deoarece un ovul fertilizat nu poate supraviețui în afara uterului, medicul tău va trebui să îl îndepărteze pentru a evita problemele grave de sănătate. Vor folosi una dintre cele două metode: medicamente sau chirurgie.

Medicamente

Dacă trompa uterină nu s-a rupt și sarcina ta nu este prea avansată, medicul îți poate administra un tratament medicamentos.

Chirurgie

În alte cazuri, vei avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Cea mai obișnuită este laparoscopia. Dacă trompa uterină este deteriorată, ar putea fi nevoie să o îndepărteze și ea. Dacă sângerezi mult sau medicul tău bănuiește că trompa ta uterină este ruptă, ai putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență cu o tăietură mai mare. Aceasta se numește laparotomie.

Efectele secundare ale intervenției chirurgicale pot include:

Indiferent dacă iei medicamente sau suferi o intervenție chirurgicală, ai putea să te simți obosită timp de câteva săptămâni și să ai o oarecare disconfort în abdomen. S-ar putea să continui să ai simptome asemănătoare cu cele ale sarcinii pentru o perioadă. Ar putea dura câteva cicluri menstruale până când te vei simți din nou în formă.

Ce să faci după o sarcină extrauterină

Ar putea fi dificil să ai o sarcină tipică ulterior. Ia în considerare să vorbești cu un specialist în fertilitate, mai ales dacă ți-a fost îndepărtată o trompă uterină. Discută cu medicul tău despre cât timp să aștepți înainte de a încerca din nou. Unii experți sugerează să îți acorzi cel puțin 3 luni pentru ca organismul tău să aibă timp să se vindece.

O sarcină extrauterină crește riscul de a avea una nouă. Dacă crezi că ai o altă sarcină ectopică, fii atentă la schimbările în corpul tău. Verifică cu medicul tău și ei vor putea confirma și vor lua măsurile necesare. O sarcină ectopică poate afecta și sănătatea mentală. Nu ezita să te adresezi experților în sănătate mintală, cum ar fi un consilier sau terapeut autorizat.

Sangerari in sarcina. 6 cauze ale sangerarilor in timpul sarcinii

Se poate evita o sarcină extrauterină

Nu există o modalitate de a preveni o sarcină ectopică. Dar poți să îți reduci șansele cu anumite alegeri de stil de viață.

Poți:

sursa: webmd.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version