Sfatulparintilor.ro

Colesterol marit in sarcina. Ce se intampla cu bebelusul. Ce trebuie sa faca mama

colesterol marit in sarcina - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Colesterol marit in sarcina. Colesterolul este o grasime de care corpul are nevoie pentru a functiona. Totusi, prea mult colesterol in sange poate duce la blocarea vaselor sangvine si la cresterea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, precum si cresterea riscului de infarct.

In sarcina, cresterea colesterolului face parte din modificarile prin care corpul femeii trece. Pot aparea probleme legate de colesterolul marit, doar daca inainte de conceptie, femeia avea hipercolesterolemie.

Nivelul mare de colesterol din timpul sarcinii este necesar pentru productia hormonilor estrogen si progesteron, vitale pentru dezvoltarea fatului si ducerea sarcinii la bun sfarsit. Organismul bebelusului utilizeaza colesterolul mamei pentru dezvoltarea armonioasa a creierului si a sistemului limbic.

Nivelul colesterolului incepe sa se modifice incepand cu semestrul al doilea de sarcina, atinge un varf in trimestrul al treilea, iar apoi incepe sa revina la normal dupa a patra saptamana de la nastere. Nivelul colesterolului la gravide este in general cu 25 pana la 50% mai mare decat cel normal.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

Colesterol marit in sarcina. Ce se intampla cu bebelusul

Medicii nu recomanda tratarea hipercolesterolemie in sarcina, decat daca exista riscul unor probleme cardiovasculare. O tensiune crescuta in sarcina poate ameninta viata mamicii si a bebelusului. In timp ce un colesterol scazut in sarcina poate conduce la nastere prematura si greutate scazuta a bebelusului la nastere.

Problemele majore apar doar daca mama a avut colesterolul marit inainte de sarcina. In cazul in care viitoarea mamica urma un tratament cu statite pentru reducerea colesterolului, medicii recomanda stoparea lui. Potrivit unor studii, medicamentele pentru reducerea colesterolului crestere riscul aparitiei malformatiilor congenitale la bebelus. Alte studii, in schimb, nu le considera daunatoare. Pentru ca datele nu sunt foarte concludente nici intr-o tabara, nici in alta, medicii recomanda, totusi, evitarea utilizarii acestora.

Colesterol marit in sarcina. Dieta

Bebelusii ale caror mame au avut probleme cu colesterolul inainte de sarcina sunt de cinci ori mai predispusi riscului de a avea probleme cu colesterolul la maturitate.

Pentru a tine nivelul colesterolului sub control, este indicata o dieta echilibrata, cu legume, fructe si fibre. Specialistii spun ca usturoiul poate fi si el de ajutor in scaderea colesterolului. Este recomandat, insa, sa-l eviti pe masura ce te apropii de nastere, pentru ca usturoiul mareste timpul de coagulare, deci creste riscul hemoragiilor. In perioada alaptarii, usturoiul nu este o problema, ba chiar se pare ca bebelusilor le place gustul acestuia in laptele matern.

De asemenea evita grasimile saturate si nu uita de miscare. Cere sfatul medicului in legatura cu exercitiile fizice pe care le-ai putea face, ca gravida.

Daca medicul considera ca nivelul colesterolului este prea mare, va cere cu siguranta reefectuarea testelor dupa nasterea bebelusului.

Pentru orice ingrijorare legata de nivelul colesterolului, cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Sursa: parenting.com, thebump.com

Imagine de Marcus Rocha de la Pixabay

Exit mobile version