Sfatulparintilor.ro

Ce sa nu faci in sarcina pentru ca fatul sa se dezvolte in mod sanatos

Ce sa nu faci in sarcina - SFATULPARINITLOR.RO - PIXABAY_COM - baby-belly-1533541_1920

In cea mai frumoasa perioada a vietii unei femei, aceea a sarcinii, temerile pot deveni coplesitoare, mai cu seama daca vorbim despre prima sarcina. Medicul care te urmareste in aceasta perioada iti va face cele mai bune recomandari, iar informatiile de mai jos iti vor fi, cu siguranta, la un moment dat de ajutor. Vorbim, in cele ce urmeaza, despre ce sa nu faci in sarcina, astfel incat sa dai nastere unui bebelus sanatos.

Cu certitudine, multe dintre lucrurile pe care le vom mentiona mai jos iti sunt cunoscute. Iti vom explica, insa, si cum te pot afecta in cazul in care nu le respecti.

Nu lua alte medicamente decat cele recomandate de medicul obstetrician

Si aici nu ne referim doar la medicatia alopata, ci si la cea naturista. In aceasta perioada, este interzis sa-ti administrezi pastile, remedii naturiste, vitamine, suplimente, deoarece multe dintre substantele pe care le contin strapung bariera placentara si ajung la fat, afectandu-i dezvoltarea.

Nu fuma nici activ, nici pasiv 

Fumul de tigara contine in jur de 4.000 de substante nocive, care au un impact puternic asupra fatului. Si asta intrucat bebelusul nu mai poate beneficia de toata cantitatea de oxigen de care are nevoie. Renunta la fumat imediat ce ai aflat ca esti insarcinata. Aproximativ acelasi efect il are si fumatul pasiv. Asa ca tot ce ai de facut atunci cand cineva fumeaza in preajma ta este sa parasesti cat mai repede acel loc.

Nu consuma alcool

Ca si substantele din medicamente, si alcoolul strapunge cu usurinta bariera placentara, afectand dezvoltarea fatului. Consumul de alcool pe timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura sau avort spontan. De asemenea, unele studii indica faptul ca ar putea exista si riscul decesului fatului in pantece. Referindu-ne la afectarea bebelusului, consumul de alcool pe perioada sarcinii poate duce la retard mintal, comportament agresiv, IQ scazut, disfunctii ale unor sisteme, avand ca rezultat afectarea vederii, a auzului si chiar afectare neurologica.

Consulta Ghidul viitorilor parinti: Sarcina pe saptamani aici.

Nu consuma cafea, ceai verde sau bauturi energizante

Cofeina, principala substanta din cafea, ceai verde si bauturi energizante, trece prin placenta si poate determina cresterea ritmului cardiac si respirator al fatului. Cat despre mama consumatoare de cafea, de ceai verde sau de energizante, aceasta se supune riscului de a dezvolta anemie. Cofeina poate reduce absorbtia fierului, ceea ce determina aparitia acestei afectiuni. Femeile insarcinate sunt oricum predispuse la anemie, consumul de bauturi pe baza de cofeina putand creste acest risc si putand determina, totodata, ameteli, oboseala sau ritm cardiac neregulat.

Nu manca branzeturi cu mucegai si nepasteurizate, oua sau carne insuficient preparate, peste gras sau oceanic si produse care contin zahar

In timpul sarcinii, evita sa consumi lactate, branzeturi nepasteurizate sau cu mucegai si orice fel de produs preparat pe baza de lapte nepasteurizat. Sigur, este recomandat sa consumi lapte in timpul sarcinii, dar doar pasteurizat. Branzeturile cu mucegai le poti consuma doar in preparate si doar daca au fost gatite la temperatura inalta, in niciun caz ca atare.

Carnea si ouale insuficient preparate pot fi contaminate, astfel incat risti sa dezvolti toxiinfectii alimentare. Asadar, renunta la orice poate contine oua in stare cruda (maioneza, creme si prajituri) si la orice preparat din carne negatit sau gatit la temperatura joasa.

La randul sau, pestele gras, precum macroul, sardelele, pastravul, contine mercur. Ingerat in cantitati mari, poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului.

In fine, o ultima recomandare alimentara este aceea de a renunta la zahar, al carui consum poate duce la dezvoltarea diabetului gestational.

Ce sa nu faci in sarcina: bai fierbinti, vopsirea parului, calatorii cu avionul

Temperaturile ridicate la care se expune gravida determina o scadere a ritmului cardiac, care aduce cu sine o scadere a nivelului de oxigen care ajunge la fat. Pe langa asta, accesele de temperatura corporala ridicata, din cauza febrei sau din cauze externe cum ar fi baile fierbinti sau sauna, pot creste riscul de avort spontan in primele sase saptamani de sarcina.

In ceea ce priveste vopsitul parului, aceasta este de evitat intrucat, potrivit specialistilor, vopseaua ar contine substante teratogenice, care pot provoca malformatii.

Nici zborurile nu sunt incurajate in timpul sarcinii si asta intrucat gravidele sunt predispuse la a dezvolta tromboza venoasa profunda (cheaguri de sange). Daca intentionezi sa zbori, poarta ciorapi medicinali, ai grija sa bei multe lichide si misca-ti picioarele. Un cheag de sange poate cauza dureri in piept si greutate in respiratie.

Citeste si 10 simptome din prima luna de sarcina. Nimeni nu baga in seama numarul 8

Imagine de David Wagner de la Pixabay

Exit mobile version