Sfatulparintilor.ro

Afla legatura dintre infectiile din timpul sarcinii si autismul la bebelus

Un studiu recent efectuat de consortiul medical american Kaiser Permanente a scos la iveala ca femeile insarcinate care fac o infectie bacteriana diagnosticata in perioada de spitalizare au un risc mai mare de a naste bebelusi cu autism.
Acest studiu, publicat in Journal of Autism and Developmental Disorders, arata ca infectiile (in general cele la organele genitale, tractul urinar sau la fluidul amiotic) ar putea duce la o crestere cu aproximativ 60% a sanselor de a naste un bebelus cu o afectiune din spectrul autismului.

In timpul cercetarii efectuate, oamenii de stiinta au comparat dosarele medicale de la 407 copii cu autism si 2.075 de copii fara autism.

Liderul echipei de specialisti, dr. Lisa A. Croen., a mentionat ca, desi infectiile la femeile insarcinate sunt destul de comune, in acest studiu numai infectiile bacteriene diagnosticate in spital au fost asociate cu un risc mai ridicat de autism.

Astfel, cercetatorii au explicat ca infectiile sunt foarte obisnuite in timpul sarcinii si cele mai multe nu duc la autism. De fapt, jumatate dintre femeile incluse in acest studiu au avut cel putin o infectie in timpul sarcinii. Studiul a acoperit numai o asociere intre infectiile bacteriene si copiii cu autism – nu a descoperit, insa, ca ar exista o relatie cauza-efect intre cele doua. Cele mai multe dintre mamele care au avut o infectie bacteriana au avut copii perfect sanatosi, astfel ca femeile n-ar trebui sa fie extrem de ingrijorate in cazul in care sufera o raceala in timpul sarcinii.

Citeste si: Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii

Specialistii nu au gasit, asadar, vreo asociere intre infectii si autism, cand au analizat toate infectiile ce au aparut in timpul sarcinii – totusi, au descoperit ca exista un risc mai ridicat la femeile care au avut infectii bacteriene diagnosticate in timpul spitalizarii.

Cercetatorii au dedus ca acestea pot include infectiile mai grave, care ar putea explica riscul marit al aparitiei autismului (mai ales in al doilea trimestru al sarcinii).
Acest al doilea trimestru reprezinta o perioada critica, dupa cum explica unul dintre administratorii organizatiei americane Autism Speaks

, Alycia Halladay. Acesta este intervalul in care structura creierului incepe sa se dezvolte, iar o influenta nefasta asupra acestui proces poate afecta dramatic dezvoltarea bebelusului. Este posibil ca sistemul imunitar al mamei sa afecteze fatul intr-un mod negativ pe masura ce lupta cu infectiile. In aceste conditii, sfatul specialistilor pentru gravidute este sa acorde o atentie sporita igienei si sa stea cat mai departe de persoane cu gripa sau alte afectiuni, pentru a evita orice fel de imbolnaviri.

Citeste si: Cum sa iti rezolvi treburile cand ai un bebelus
 

Cum previi infectiile in timpul sarcinii

Iata ce spun medicii ca poti face pentru a preveni infectiile in timpul sarcinii:
– Spala-te pe maini frecvent, mai ales daca stai in preajma copiilor. Saliva si urina lor ar putea contine un virus. Acesta probabil ca nu le va face rau lor, insa poate fi periculos pentru tine si bebelusul tau;
– Din acelasi motiv, evita sa folosesti in comun cu copiii mici furculite, cani si mancare;
– Gateste bine carnea;
– Evita laptele nepasteurizat si alimentele facute din acesta;
– Nu atinge si nici nu curata litiera a pisicii;
– Evita persoanele care au infectii;
– Intreaba-ti doctorul despre streptococul de grupa B;
– Mentine o relatie apropiata cu medicul tau in timul sarcinii; el iti poate raspunde tuturor intrebarilor pe care le ai si te poate ajuta sa ai o sarcina fara probleme.

Autor: Alexandra NEDELCU

Exit mobile version