Pe timpul sarcinii auzi o multime de povesti de groaza: cordon ombilical in jurul gatului, cezariene de urgenta, nasteri premature. Toate acestea pot sa-ti produca o trauma destul de mare.
Iata 8 lucruri pe care toate gravidele ar trebui sa le stie despre nastere.
1. Nasterea este o calatorie spirituala
Nasterea este o experienta fizica intensa, dar si o experienta solicitanta din punct de vedere emotional. Poti considera nasterea o calatorie spirituala in care inveti multe despre tine si despre puterea ta interioara. Iti dezvolti instinctele primare, atat de primare incat poti scoate sunete de-a dreptul animalice.
2. Nasterea n-ar trebui facuta culcata
Nasterea culcata nu lasa legile fizicii sa-si faca datoria. Nu exista gravitatie, si nu ajuta bebelusul sa iasa. Plimbarile si chiar dansul, miscarea, in general, faciliteaza procesul natural al nasterii. Statul la orizontala creste sansele unei cezariene.
Citese si: 4 motive NEASTEPTATE pentru care ai un travaliu prelungit
3. Contractiile ajuta bebelusul sa se nasca
Contractiile, desi dureroase, ar trebui considerate actiuni ale muschilor care ajuta la aducerea pe lume a bebelusului. Durerile facerii ar trebui considerate puterile nasterii. Schimbarea focusului nu inseamna diminuarea durerii, ci te ajuta sa nu mai consideri contractiile dusmanul tau, ci aliatul tau. Cu fiecare val de contractii esti mai aproape de copilul tau.
4. Teama opreste travaliul
Mamiferele au instinctul de a-si pastra bebelusul in siguranta. Girafele, de exemplu, se opresc brusc din travaliu daca simt pericolul. Femeile au si ele hormoni care declanseaza travaliul (oxitocina) si care il opresc (adrenalina). Astfel, daca iti este frica, adrenalina poate stopa procesul natural al nasterii. De aceea este indicat sa transformi teama in putere si incredere, astfel incat sa ai o nastere usoara.
5. Intreaba
Doar pentru ca un doctor sau o moasa iti spun ca trebuie sa faci X sau Y, nu trebuie sa fii “fata buna” si sa nu spui nimic. Daca este ceva care te sperie sau nu iti convine, intreaba! Afla despre ce e vorba, cum te afecteaza pe tine sau pe bebelus. Daca nu esti multumita cu explicatiile sau nu ai inteles, cere lamuriri suplimentare. Confortul si calmul sunt foarte importante in timpul travaliului si nasterii.
6. Poti manca si bea apa in timpul travaiului
Studiile recente au scos la iveala ca poti manca si bea apa linistita in timpul travaliului. In acest fel nu doar ca iti pastrezi energia, insa se reduce riscul unui travaliu prelungit care sa necesite o cezariana.
Nu rata nici: 7 semne ca ai intrat in travaliu. Cand trebuie sa mergi la spital
7. Corpul tau este o forta a naturii
Increderea de sine este cel mai puternic medicament. Natura este uimitoare iar organismul tau este un sistem care functioneaza perfect. Concentreaza-te pe intreg procesul nasterii si ai incredere in legile naturii.
8. Nasterea e ceva ce faci tu, nu ceva ce ti se face
Travaiul este o munca serioasa. De aceea se si cheama travaliu. Pentru ca trebuie sa muncesti. Asta insemana EFORT pe care trebuie sa-l depui tu si nimeni altcineva.
Dincolo de pufaieli si respiratii sacadate, dincolo de chiote si vaite, nasterea este o experienta incantatoare. La final iti vei da seama ce treaba grea ai facut. Iar cand iti vei tine pentru prima data bebelusul in brate, nimic din toate ce au fost mai inainte nu va mai conta.
Sursa: mindbodygreen.com
© Zerli | Stock Free Images