Există cu siguranță o diferență între sex și intimitate, aceea că sex putem face marea nostră majoritate. Dar nu toți știm să clădim intimitatea. Deși poți ajunge la sex după ce se clădește intimitatea și poți ajunge la intimitate în timpul sexului sau după, niciunul dintre cele două trasee nu este obligatoriu. Înainte de a merge mai departe, o să presupun că avem o definiție relativ comună despre sex și aș vrea să mă opresc asupra definiției intimității.
Din punct de vedere psihologic, putem defini intimitatea ca pe o stare de apropiere interpersonală, în care fiecare dintre cei doi poate pătrunde în spațiul personal (emoțional, fizic, mental) al celuilalt, fără a crea disconfort. Intimitatea este deci o stare specială, e de dorit să stea la baza unei relații de funcționale (fie ea de cuplu sau nu) dar nu se obține automat și nici nu apare pur și simplu doar stând împreună cu cineva sau făcând sex cu altă persoană.
Pe vremea bunicilor, pentru marea majoritate a cetățenilor, sexul putea fi obținut doar printr-o relație de lungă durată. De cele mai multe ori, era precedat sau sfârșea prin a fi urmat de un grad mai mare sau mai mic de intimitate. Alternativa era, deseori, reprezentată de sexul plătit, împrejurare în care nu se aștepta nimeni la intimitate. Astăzi vederile sunt mult mai liberale (sau mai promiscue – ar spune conservatorii). Indiferent de calificativul folosit, ideea este că nu mai suntem limitați la o singură relație, că sexul a fost eliberat de obligativitatea procreerii și (implicit) de cea a relației de lungă durată.
Citeste continuarea: 1 2