Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Gelozia – o problemă cu soluții

Relatii & Cuplu » Sfaturi sex » Psiholog Miruna Stănculescu: Gelozia – o problemă cu soluții
Cei mai gelosi barbati - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - lovers-1468523_1920

Gelozia apare atunci când o relație importantă pentru mine pare amenințată de cineva din afara acestei relații, indiferent de tipul acesteia (romantică, platonică, părinte-copil sau fraternă). Contrar ceea ce se afirmă deseori, gelozia nu are legătură cu dragostea ci cu teama de pierdere și, respectiv, cu furia generată de perspectiva ca o altă persoană să beneficieze de acea relație. Gelozia nu este deci o declarație de dragoste ci una de nesigurață, neîncredere și vulnerabilitate.

Gelozia nu are legătură cu realitatea

De cele mai multe ori, gelozia e alimentată de retrăirea unor experiențe trecute care au afectat nivelul de încredere în relaționarea cu ceilalți. Astfel, gelozia determină comportamente care nu sunt neapărat justificate de realitate. Dacă, de exemplu, am fost înșelat într-o relație anterioară, pot invada spațiul privat al actualului partener de viață (verificarea telefonului sau al email-ului) chiar dacă acesta se comportă firesc și nu îmi dă motive de îngrijorare.

Gelozia nu are legătură cu o altă persoană

De vreme ce este emoția mea, are legătură cu mine. De cele mai multe ori cu gradul de insecuritate emoțională. Gelozia apare atunci când mă simt amenințat iar relația pare nesigură. Frica de a fi părăsit îmi crește gradul de vulnerabilitate. Comportamentele asociate cu gelozia au ca scop securizarea relației cu orice preț. Așa se explică de ce gelozia ne determină să acționăm în moduri de care, în alte circumstanțe, ne-am simți rușinați.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12 decembrie 2014