Psiholog Miruna Stănculescu: 6 mituri despre cuplurile fericite

18 decembrie 2015,
Vizualizari: 1.434, 1 azi

Cu riscul să mă acuzați că extrag tot romantismul din situație, de data asta aș vrea să fac pe „spărgătorul de mituri”. Și nu oricare dintre ele, ci din cele despre cuplu. De ce? Pentru că – să fim serioși – dacă închidem televizorul sau cărțile de dragoste, un cuplu funcțional nu înseamnă doar petale de trandafiri și zâmbete. Pe lângă toate astea, înseamnă și momente dificile, înseamnă îndoieli, înseamnă certuri. Așa că e mai bine să renunțăm la miturile adolescentine privind „cuplul perfect ” și fericit perpetuu și să facem față, cu curaj, realității. Care realitate ne spune că un cuplu nu are nevoie să fie perfect, ci destul de bun (adică funcțional) și nici nu are nevoie să fie fericit non-stop ci doar mai mulțumit decât nemulțumit. În fine, dacă nu vreți să mergeți mai departe, vă recomand să vă opriți acum. Pentru că, începând cu paragraful următor o să enumăr și „desființez” șase dintre cele mai cunoscute mituri despre cuplul fericit.

 

Mitul numărul 1 – Cuplul perfect și fericit nu se ceartă. Fals. Răspunsul corect? Cuplul funcțional se ceartă, dar apoi iartă și se împacă. Mai exact descris un cuplu funcțional se ceartă, dar cu stil. Iar asta le permite să se împace. Așa că toată înțelepciunea populară de genul „cuplurile care se înțeleg nu se duc la culcare supărate” sau „cuplurile perfecte nu se ceartă” nu sunt reale. Cuplurile care rezistă se ceartă iar asta e o dovadă că le pasă. De vreți să știti de ce, găsiți aici motivele cele mai des întâlnite.

 

 

Mitul numărul 2 – Cuplurile perfecte rămân la fel de romantice ca în prima zi. Fals. Răspunsul corect? Mulți dintre noi încurcăm entuziasmul și furtuna emoțională (vezi fluturii din stomac) a începutului de relație cu romantismul. Ei bine, adevărul este că, vorba filozofului necunoscut, de primii doi ani ai unei relații se ocupă hormonii, de acolo preiei tu. Nu spun că un cuplu nu are nevoie de romantism pentru a rezista, ci doar că e nerezonabil să aștepți ca ceea ce s-a petrecut atunci când v-ați cunoscut să se petreacă în fiecare zi. Cuplurile care rezistă păstrează ceva romantism iar restul este înlocuit de siguranță, încredere și respect.

 

 

Mitul numărul 3 – Cupluri perfecte fac mult sex. Fals. Adevărul (poate trist)? Studiile arată că persoanele care au parte de cel mai mult sex (indiferent de vârstă sau gen) sunt cele care nu sunt căsătorite. Așa că un cuplu funcțional nu excelează prin cantitate, ci prin calitate și prin disponibilitate comună. Adică partenerii se organizează și se mobiliează și au parte se sex de calitate, chiar dacă asta nu se petrece în fiecare zi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Problemesex.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole