Cele 5 stagii ale unei relatii de cuplu. Tu in care esti?

23 martie 2020,
Vizualizari: 29.889, 1 azi
stagii ale unei relatii de cuplu - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - love-4822864_1920

Atunci cand pornesti o relatie de cuplu, nu stai sa o analizezi in toate amanuntele ele, dincolo de sentimentele pe care le nutresti fata de persoana respectiva.

Psihologii, insa, au studiat amanuntit relatiile de cuplu si astfel si-au dat seama ca, indiferent de particularitatile fiecarei relatii in parte, exista 5 stagii prin care trece fiecare relatie. Iata care sunt acestea si ce presupun ele.

Aceste stagii pot dura minute, ore, ani, in functie de dinamica relatiei. De asemenea, relatiile nu sunt 100% lineare, fiecare cuplu putand trece din cand in cand prin cate o etapa, dupa care sa sara la cealalta, inainte si inapoi.

 

Tu in care stadiu crezi ca esti acum?

 

 

1. Alegerea

Este perioada in care Cupidon isi face meseria. Esti sau nu atras de o anumita persoana, din punct de vedere fizic, intrucat nu iti poti da seama de aspectele psihologice la prima vedere. Se pare ca acele calitati pe care le consideram ideale, par stralucitoare atunci cand intalnim un potential partener care le are. Asa apare atractia, un cutremur emotional care iti da de veste ca persoana din fata ta are potential.

 

 

2. Idealizarea

Este faza in care ti se pare ca partenerul este cel mai bun din lume, ca nu exista nimeni altul pe acest pamant care sa aiba aceste calitati. Ii idealizam calitatile, virtutile, nici nu-i observam imperfectiunile. In aceasta faza, restul universului NU mai exista. Momentul este cauzat de reactiile chimice de la nivelul creierului, unde se pompeaza de zor endorfine si oxitocine.

 

 

3. Perioada pre-critica

In acest interval incepi sa observi ca partenerul nu este chiar atat de perfect. Ca mai are si unele defecte care ti-au scapat. Substantele chimice de la nivelul creierului incep sa scada in nivel si atunci reactionezi altfel la comportamentele partenerului pe care le consideri dezamagitoare. Incepi sa descoperi usor-usor, defectele, limitele, frustrarile. Foarte multe persoane isi continua relatia in acesta faza, ani in sir, fara sa incerce sa rezolve ceva, acumuland resentimente.

 

 

 

4. Criza

In acest interval au loc certurile, plangeri legate de inabilitatea partenerului de a satisface dorintele celuilalt. Se cauta in partener solutia la singuratate. Altii incearca sa rezolve problema, stiu ca acest moment este ceva temporar si merg mai departe, solidificandu-si relatia. Altii raman ani in sir in acest stadiu de certuri fara sa se ajunga la vreun rezultat, iar altii se despart.

 

 

5. Conservarea

Dupa ce s-a trecut de toate dezamagirile, partenerii incep sa se priveasca obiectiv, se accepta cu bune si rele, si incearca sa-si construiasca o relatie solida. Isi dau seama ca dincolo de frustrari si nemultumiri, pot lucra impreuna, pot face compromisuri, pot sa-si respecte spatiul personal si personalitatea.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , , ,

Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Problemesex.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole