Dispozitivele cervicale si intrauterine
In cazul in care pilulele anticonceptionale ti se par prea complicat de gestionat, poti apela la capisonul cervical. Acest dispozitiv din latex se introduce in vagin, inspre colul uterin, si previne inaintarea spermei spre uter. Dispozitivul se inlocuieste in fiecare an, in cabinetul ginecologic. Poate fi introdus cu o ora inainte de un act sexual si poate rezista 48 de ore incontinuu. Un cuplu poate avea mai multe raporturi sexuale, cu conditia ca de la ultimul sa fi trecut intre 6 si 8 ore. Desi este eficient in blocarea spermei, capisonul poate duce la inflamarea colului uterin si chiar la iritarea acestuia, daca femeia este alergica la latex.
Cel mai mare pericol il reprezinta sindromului socului toxic, o infectie serioasa care poate aparea daca se mentine acest dispozitiv in interior mai mult de 48 de ore.
In aceeasi categorie de dispozitive intra si diafragma. Ca si capisonul cervical, diafragma se introduce in vagin in cabinetul ginecologic, cu cateva ore inaintea unui act sexual. Pe langa sindromul socului toxic, diafragma poate genera si infectii urinare, daca este mentinuta in interior prea mult timp. In plus, diafragma isi poate schimba pozitia in timpul sexului, asa ca ar trebui sa ai grija la miscari, astfel incat sa fii sigura ca diafragma este la locul ei.
Te mai poate interesa: 4 lucruri care iti dau peste cap contraceptia
Contraceptia la barbati
Cea mai comuna forma de protectie la barbati sunt prezervativele. Ele au menirea de a preveni amestecarea fluidelor in timpul actului sexual, reprezentand o bariera atat pentru sarcinile nedorite, cat si pentru bolile cu transmitere sexuala.
Totusi, boli precum sifilisul sau herpesul genital pot fi transmise si prin contactul piele-piele.
Un alt dezavantaj al prezervativelor este ca trebuie sa fie manevrate cu mare atentie. Ele pot fi afectate de unghii, bijuterii sau orice obiect ascutit.
Indiferent ce metoda de contraceptie alegi, informeaza-te cu privire la toate elementele. Cere sfatul medicului cu privire la orice nelamurire ai in legatura cu pilulele contraceptive sau alte metode de contraceptie.
Citeste continuarea: 1 2