Indiferent cat de diferiti si unici sunt oamenii, relatiile dintre ei se desfasoara potrivit unor scenarii similare. Iata cele mai intalnite tipuri de relatii cu care o persoana se poate intalni in viata sa. Descopera in care dintre ele te afli tu si ai putea invata unde ai gresit si cum sa cauti ceea ce ai tu nevoie.
Relatia de tip „cresterea mutuala”
Cei doi parteneri se sprijina reciproc pentru dezvoltarea mentala si emotionala a fiecaruia. Dezvoltarea emotionala este o parte imensa a vietii unei persoane; nu poti merge mai departe daca nu ai ajuns la o maturitate emotionala, iar acest tip de relatie te ajuta enorm. Partenerul/a te intareste, te motiveaza si te ajuta sa obtii rezultate dincolo ce ce ai fi crezut tu ca este posibil. Daca ai o asa relatie inseamna ca esti o persoana norocoasa si trebuie sa faci tot ce depinde de tine pentru a dura cat mai mult.
Citeste si: 6 tipuri de relatii pe care le experimentezi de-a lungul vietii. Cate ai „bifat” pana acum?
Relatia „tacere confortabila”
Cei doi parteneri sunt atat de atasati emotional si se simt atat de confortabil unul cu celalalt incat pot ramane in tacere cand sunt alaturi fara nicio grija din partea celuilalt. Obtinerea acestui tip de relatie este dificila, intrucat necesita mult timp si efort sustinut. Imagineaza-ti ca iei cina impreuna cu jumatatea ta – fara sa scoateti o vorba. Cum te-ai simti? Daca este in regula atunci sunt sanse sa aveti una dintre cele mai stabile, din punct de vedere emotional, relatii din lume.
Relatia de convenienta
Nu este nici buna si nici rea. De obicei, oamenii au nevoie de o relatie ca aceasta pentru a-si atinge un scop specific, ca de exemplu un obiectiv profesional sau unul social. In cel mai rau caz doar unul dintre parteneri stie ca nu va ramane in aceste parteneriat pentru totdeauna, insa sta pana in clipa in care obiectivul este obtinut. Aceste relatii se termina atunci cand fiecare partener (sau unul dintre ei) primeste ce doreste.
Relatia de tip experiment
Este de natura egoista. Are loc cand o persoana vrea sa vada ca cineva sa devina ceva. Spre exemplu, cineva vrea ca tu sa fii o persoana diferita, un pic mai diferita decat ti-ai fi dorit tu vreodata sa fii. Asadar, ramane alaturi de tine pentru a incerca sa obtina ce doreste. Vrea sa vada daca experimentul sau va fi un succes si daca te vei transforma in persoana ideala pe care si-a imginat-o. Aproape 98% din astfel de relatii se termina cu un esec.
Nu rata nici: 7 tipuri de relatii pe care le poti experimenta in viata
Relatia nefericita
Este una dintre cele mai rele tipuri de relatii. Este una pe care ar fi trebuit sa o inchei cu multa vreme in urma insa inca te lasi agatat de ea. De obicei, ea are loc dupa o despartire grea si va impacati dupa cateva luni. Durerea si regretele despartirii sunt aproape imposibil de gestionat si fiecare parte incearca sa resusciteze o dragoste muribunda.
Stiu ca nu sunt potriviti unul pentru celalalt, stiu ca se cearta mai des decat se inteleg bine, stiu ca relatia lor se deterioreaza cu fiecare zi care trece insa nu pot renunta la aceasta relatie. Motivul tine de ratiuni sociale, ceea ce nu face decat sa inrautateasca lucrurile. In cele din urma totul se incheie urat insa este nevoie de timp si multe incercari inutile de a salva relatia. Daca te gasesti prins intr-o asemenea situatie, cea mai buna optiune este sa o iei din loc rapid.
Relatia tip competitie
O astfel de relatie nu va aduce, niciodata, ceva bun. Cand doi oameni se iubesc, fac tot ce pot pentru a-si ajuta partenerul/a sa se dezvolte. Intr-o relatie timp competitie, ambii parteneri sunt extrem de competitivi si au tendinta de a concura unul impotriva celuilalt.
Spre exemplu, un barbat si sotia sa incearca fiecare sa-si depasesca jumatatea in privinta succeselor obtinute la locul de munca, pana in momentul in care incep sa se priveasca nici macar ca rivali, ci chiar ca inamici. Daca te afli intr-o astfel de relatie, fa-ti un favor si elibereaza-te chiar acum.
Sursa: brightside.me
Imagine de Nguyen Minh Dai de la Pixabay