5 semne ca relatia iti afecteaza sanatatea

18 aprilie 2020,
Vizualizari: 1.415, 1 azi
semne ca relatia iti afecteaza sanatatea

Povestile de dragoste de genul celor create de cineastii de la Hollywood nu exista in realitate. Fiecare relatie de cuplu are suisurile si coborasurile sale, asa cum stie orice om aflat intr-un parteneriat sanatos, pe termen lung.

Oricum, exista o diferenta intre o casnicie in care mai apar si divergente si o relatie plina de durere si negativitate. In vreme ce numeroase studii au demonstrat ca o legatura in care cei doi parteneri se sprijina reciproc poate fi benefica pentru sanatate, stresul constant provenit de la o relatie toxica are efecte negative nebanuite asupra sanatatii.

Iata impactul pe care il are un parteneriat nesanatos asupra starii generale de sanatate.

  1. Suprima sistemul imunitar

Dr. Timothy Loving, profesor si fondator al The Loving Lab a analizat efectele negative pe termen lung ale unei relatii toxice asupra sistemului imunitar. Echipa sa a observat modul in care membrii cuplurilor se comportau cand aveau neintelegeri. „Partenerii care era mai ostili, mai negativi sau mai critici unul fata de celalalt, sau in situatiile in care unul dintre ei avea tendinta de a face pasul inapoi prezentau semnele unui sistem imunitar scazut”.

Analizand pacientii blocati in relatii toxice Dr. Ramani Durvasula, psiholog si autor al cartii despre relatiile de cuplu, “Should I Stay Or Should I Go?” („Sa raman sau sa plec?”), a observat ca acestia prezentau schimbari in organism: „Se observa ca din punct de vedere biologic apar schimbari. Oamenii din relatiile toxice se imbolnavesc mai des decat cei aflati in relatii sanatoase”, sustine omul de stiinta.

  1. Mancat emotional

Nefericirea din cuplu este transferata de multe persoane in mancat emotional, adesea acestia se hranesc cu alimente pline de carbohidrati, bogate in calorii insa cu valori nutritionale sarace, chiar si atunci cand nu le este foame.

Dr. Mary Ann Mercer, consilier marital si cofondator al PositiveLifeAnswers.com, spune: „Ceea ce am observat este ca atunci cand oamenii nu mai sunt interesati de starea lor de sanatate sau cand cresc in greutate exista un conflict in relatia lor de cuplu. Ei incep sa manance intrucat aceasta este o modalitate pasiv agresiva de a se descurca cu un partener problematic”. Daca lucrurile degenereaza si mancatul emotional ramane nediagnosticat si netratat se poate ajunge la obezitate si dependenta de anumite alimente.

  1. Tipare toxice care se repeta

Cand oamenii nu se simt bine in pielea lor au tendinta de a repeta greselile la nesfarsit. Asta inseamna sa aleaga un partener care ii abuzeaza verbal, care beau mult sau foloseste droguri. Aceste tipuri de relatii creeaza tipare, motiv pentru care partenerul sanatos nu se poate elibera.

Un studiu finantat de catre National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism a venit cu urmatoarea concluzie: „Cei care au avut parteneri alcoolici pot fi mai toleranti la experientele negative legate de alcool din cauza propriilor lor obiceiuri legate de baut”. Ceea ce inseamna ca doua persoane care beau au sanse mai mari ca problemele lor sa se inrautateasca, daca raman impreuna, din cauza ca amandoua au adoptat aceste tipare nesanatoase.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Problemesex.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole