Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala extrem de contagioasa. Ea se poate raspandi atat prin contact sexual normal, cat si anal si oral. Ocazional, boala poate fi transmisa de la o persoana la alta prin sarut indelung sau prin conctat direct piele piele. De multe ori, persoana infectata nu stie ca are boala si o transmite partenerului de sex.
De asemenea, femeile insarcinate care au sifilis pot transmite boala bebelusilor – sifilis congenital. Aceasta poate duce la malformatii sau chiar la decesul copilului.
Sifilisul nu se poate lua de pe scaunul toaletei, manerul de la usi, piscine, jacuzzi, cazi de baie, haine folosite de o persoana bolnava sau folosind aceleasi tacamuri.
Ce cauzeaza sifilis
Sifilisul este cauzat de o bacterie – treponema pallidum.
Cat de des intalnit este sifilisul?
Sifilisul a fost o boala foarte des intalnita, considerata o adevarata amenintare la sanatatea publica. Sifilisul cauzeaza probleme de sanatate pe termen lung – artrita, afectarea creierului, orbire.
Sifilisul nu avea leac pana in 1940, cand penicilina a inceput sa fie folosita la scara larga. Potrivit statisticilor, rata aparitiei cazurilor noi de sifilis a fost din ce in ce mai mica incepand din 1941, pana in anul 2000, cand s-a atins cea mai mica rata de imbolnavire. Totusi, incepand din 2000, s-a simtit o noua crestere gradate. In 2006, de exemplu, numai in Statele Unite s-au reportat 36.000 de cazuri de sifilis.
Citeste si: Ce boli venerice poti contacta prestand anumite tipuri de sex
Cum iti dai seama daca ai sifilis?
Sifilisul este o infectie care se manifesta in trei stadii:
– Sifilisul primar: Acesta se manifesta prin aparitia unor rani asemanatoare unei muscaturi de insecta, sunt dure si nedureroase. De obicei apar in jurul organelor genitale sau a gurii, dupa 10-90 de zile (media este de 3 saptamani) de la expunere. Chiar si fara tratament, boala se poate vindeca fara sa lase cicatrici, dupa 6 saptamani.
– Sifilisul secundar: Se manifesta dupa 6 saptamani, pana la 6 luni de la expunere si dureaza 1-3 luni. Persoanele bolnave de sifilis secundar au rani pe palne si pe picioare. Iritatii asemanatoare pot aparea si in alte parti ale corpului. Mai pot aparea, de asemenea, negi moi in zona intima, pete albe in gura, umflarea ganglionilor limfatici, febra, scadere in greutate. Ca si primul stadiu, sifilisul secundar poate trece de la sine, fara tratament.
– Sifilisul latent: Infectia exista in organism, insa nu se manifesta niciun simptom.
– Sifilisul tertiar: atunci cand infectia nu este tratata, ea poate progresa catre un stadiu sever: boli de inima, afectiuni ale creierului si sistemului nervos care pot duce la paralizie, orbire, dementa, surzire, impotenta si chiar deces.
Cum este diagnosticat sifilisul?
Sifilisul este foarte usor de depistat printr-un test de sange.
Cum se trateaza sifilisul?
Daca ai sifilis de mai putin de un an, o singura doza de penicilina este suficienta. Pentru cei care sunt alergici la penicilina exista si alte antibiotice care pot ajuta. Daca insa boala este mai avansata de un an, sunt necesare mai multe doze. Nu lua medicamentele fara a te consulta mai intai cu medicul.
Persoanele aflate sub tratament pentru sifilis trebuie sa fie abstinenti sexual pana cand infectia dispare intrutotul. Persoanele care au facut sex cu bolnavi de sifilis trebuie sa faca testul si sa ceara sfatul medicului cu privire la tratament.
Te mai poate interesa: 4 lucruri pe care NU le ştiai despre sexul oral
Cum afecteaza sifilisul femeile insarcinate si fatul?
Daca femeia insarcinata are sifilis de multa vreme, exista riscuri foarte mari ca aceasta sa piarda sarcina, sa nasca un copil mort sau copilul sa nu supravietuiasca mult timp dupa nastere. Daca nu este tratat imediat, un bebelus infectat poate sa nu dezvolte simptome imediat, insa acestea vor aparea dupa cateva saptamani. Aceste semne pot fi extrem grave. Daca nu este tratat corespunzator, bebelusul poate avea atac de cord, poate avea intarzieri in dezvoltare fizica si mental si chiar poate muri.
Cum pot preveni sifilisul?
Evita contactele intime cu o persoana pe care o banuiesti a fi bolnava, cu atat mai mult daca esti sigur ca are sifilis. Foloseste prezervativul la orice contact sexual cu o persoana cu care nu ai o relatie stabila.